sunnuntaina, helmikuuta 07, 2021

Helsinki - ruokamatka Irakin Kurdistaniin

Matkustelukaipuu vei meidät Itäkeskuksen Puhoksen ostoskeskukseen tutustumaan Irakin kurdien ruokiin Kirkuk nimiseen ravintolaan. Ravintola on saanut nimensä maan pohjoisosassa sijaitsevasta samannimisestä kaupungista. Kirkuk ravintola sijaitsee ostarin pohjakerroksessa vaikka kauempaa katsoessa valomainokset näyttivät ohjaavan toiseen kerrokseen. 

Itäkeskuksen kauppa- ja ravintolakeskittymä on yksi Helsingin paikoista, joissa voi kuvitella olevansa ulkomailla.  Alueella liikkuu melkein enemmän Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olevia asiakkaita kuin kantasuomalaisia. 


Muutos on tapahtunut eläkeläisen mielestä lyhyessä ajassa, sillä asuessamme opiskeluaikojen lopulla 70-luvun viimeisinä vuosina upouudessa HOASin asunnossa Kauppakartanonkadulla, oli Puotinharjun ostoskeskus eli PUHOS kuin mikä tahansa Helsingin lähiön ostari.  No onhan tuosta kulunut aikaa yli 40 vuotta ja opiskelijoille sekä nuorille helsinkiläisille ilman hissiä rakennetut 4-kerroksiset asuintalot on ehditty purkaa viime vuonna. Uusi varsinainen Itäkeskuksen kauppakeskus rakentui vasta vuonna 1982 avatun metroaseman ympärille. 

Ravintolatila on suuri halli, jonka yhdellä seinustalla on palvelutiski ja sen yläpuolella on värikkäitä kuvia ruoka-annoksista. Tiskin takana ja vieressä on keittö hiiligrilleineen ja tandooriuuneineen naanleivän valmistamiseksi.  

Osa ravintolasalista on eristetty lasiseinillä sinisellä valolla valaistuksi paikaksi vesipiippujen polttamiseen.  Ruokailupuolen pöydät ovat tukevaa tekoa kuten tuolitkin, joilla on erittäin hyvä istua. Tarjolla on myös matalia pöytiä, joiden ääressä voi istua lattialla olevien tyynyjen päällä. 

 

Näin korona-aikaan heti sisälle saavuttessa oli vastassa pöytä, jolla oli pari isoa käsidesipulloa. Joka toinen ravintolasalin pöytä oli koristeltu mustakeltaisin teipein sen merkiksi, ettei siihen saanut istuutua, jotta turvavälit pysyivät asiakkaiden välillä.  Osa henkilökunnasta käytti maskeja ja palvelutistillä oli pleksi erottamassa henkilökunnan asiakkaista.


Ensin meitä palveli naishenkilö, jolta kysyin mitä hän suosittelisi meille ensikertalaisille lounaaksi.  Meillä taisi olla kielivaikeuksia ymmärtää toisiamme, koska paikalle kutsuttiin mies, jolle Ilpo tarkensi, että haluaisimme jotain hiiligrillillä valmistettua.  Meille ehdotettiin shish lammas, shisk kebab ja shish kana annosta. Aterioihin kuului salaattipöytä, jossa oli erilaisia raasteita, mutta myös vihersalaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa yms.  Ruoka-annosten mukana tuotiin pöytään myös naanleipää.  Kuvittelin, että lihojen kanssa tarjottaisiin jonkinlaista kastiketta, esim. jugurttikastiketta, mutta se ei taida kuulua näiden alueiden ruokiin ja jäi kysymättä.

Varsinkin lampaan jauhelihasta tehty shish lammas oli maittava ja olomuodoltaan mukava. Jostain luin, että grillatun kanan pehmeyden salaisuus oli sitruunalla valelu. Lautasellekin oli laitettu sitruunan lohko grillatun tomaatin, sipulin, persiljan ja chilin lisäksi. Naanleipä on aina mieleeni ja täällä kumpaankin annokseen kuului kaksi isoa pyöreää leipää.  Neljästä pöytään tuodusta leivästä saimme syötyä vain yhden, mutta loput kolme otimme mukaamme. 

Ruokailukokemus ei ollut aivan häikäisevä, mutta ravintolassa kannatti käydä.  

Kotona tuli palautettua mieleen kahden naapurimaan eroja, joiden nimet sekoittuvat helposti. 


Irak eli Irakin tasavalta sijaitsee koulun uskontotunneilta tutulla alueella Kaksoisvirranmaassa. 40 miljoonan asukkaan maassa väestöstä kaksi kolmannesta on arabeja ja loput kurdeja. Maan pinta-ala on 440 000 km2 ja pääkaupunki on Bagdad. Pohjoisessa ja lännessä naapurimaat ovat Turkki, Syyria ja Jordania, etelässä ja idässä Kuwait ja Iran.  

 

Iran eli Iranin Islamilainen tasavalta, entinen Persia on naapuriaan paljon suurempi.  Pinta-alaa on 1 650 000 km2 ja asukkaita on noin 83 miljoonaa. Pääkaupunki on Teheran. Idässä maan naapurit ovat Afganistan ja Pakistan. Šiialaisuus on valtionuskonto ja virallinen kieli on persia.  Väestöstä suurin osa on persialaisia ja kurdit ovat yksi vähemmistöistä.  

 

Vielä hiukan tietoa noin 30 miljoonasta kurdista, joista suurin osa asuu Kurdistanissa. Alueet kattavat osia Itä-Turkista, Pohjois-Irakista, Länsi-Iranista ja pieniä osia Syyriasta ja Armeniasta. Alueilla puhutaan iranilaisiin kieliin kuuluvaa kurdin kieltä. Kurdien enemmistö on sunnimuslimeja. 


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta, juuri tuollaiset ravintolat ovat tällä hetkellä sellaisia, jotka itseäni erityisesti. Voi olla, että kokemukset eivät aina ole häikäiseviä, mutta kokemus on varmasti mukava!

    VastaaPoista
  2. Helsingissä onneksi riittää etnisiä ravintoloita ja onkin ollut mielessä, että niihin pitää tutustua enemmänkin nyt, kun ei ainakaan vielä puoleen vuoteen pääse matkustamaan.

    VastaaPoista