Prahan keskusta on yksi kauneimpia rakennettuja ympäristöjä, jossa olen päässyt käymään, enkä koskaan kieltäydy uudesta mahdollisuudesta matkustaa Prahaan. 14 käyntiä on takana ja seuraava on varattu lokakuun aluksi, syynä agilityn MM-kisat Liberecissä. Edelliset agilityn MM-kisareissut 2012 ja 2017 Libereciin ovat myös antaneet pari päivää aikaa Prahassa vaelteluun.
Kolmannen kerran oli Prahassa lauantaista tiistaihin 24. - 27.11.1990 työnantajani Etumatkojen järjestämällä opintomatkalla, jolle osallistui matkatoimistojen myyntivirkailijoita eri puolilta Suomea. Pääsin mukaan matkalle kollega Tiinan lisäksi, kun joku myyntivirkailija joutui peruuttamaan osallistumisensa viime hetkillä. Edellisetkin kaksi kertaa olin tutustumassa kaupunkiin työni puolesta.
Asuimme hotelli Ambassadorissa Vaclavin aukion varrella aivan Vanhankaupungin pääaukion Staroměstské náměstín lähellä. Kellastuneista paperivalokuvista otetut kännykkäkuvat eivät tee oikeutta kauniille kaupungille.
Jutun otsikkokuvassa näkyy Vanhankaupungin aukion laidan rakennusten takana goottilainen Tynin kirkko.
Opintomatkan ohjelma noudatti samaa kaavaa, kuin asiakkaillekin tarjottiin viikonloppumatkoilla. Matkojen hintaan kuului reittilentojen, majoituksen ja lentokenttäkuljetuksen lisäksi myös kävelykierros Prahan Vanhassakaupungissa. Onhan Prahan keskusta kuin rakennustaiteen ulkoilmamuseo, kuten Etumatkojen esitteessä silloin mainittiin.
Kävelykierroksella nähtiin mm. Raatihuoneen rakennuskompleksiin kuuluva kauniisti koristeltu "The House at the Minute", jossa Franz Kafka ja hänen vanhempansa asuivat vuosina 1889 - 1896.
Kaupungissa kannattaa katse siirtää myös korkealle rakennusten seiniin.
Havelin tori Havelská kadulla on ollut samalla paikalla jo vuodesta 1232 alkaen ja siellä kuljettiin ainakin katseluostoksilla, jos mitään ei hankittukaan mukaan.
Vanhankaupungin kapeat tunnelmalliset kujat ovat säilyttäneet vuosisatoja viehätyksensä.
Prahan Juutalainen kaupunginosa Josefov ja sen synagogat sekä hautausmaa kuuluivat kävelykierrokseen.
Lounasta käytiin syömässä Sotamies Svejkin kapakka U Kalichassa, joka on tainnut muuttua vuosikymmenten kuluessa, eikä niinkään edukseen.
Kuljimme myös Samettivallankumouksen muistolaatan ohi. Paikalla oli vielä kukkia, jotka oli tuotu siihen vuosipäivän juhlinnan aikana. Vuotta ennen käyntiämme olleet mielenosoitukset olivat johtaneet kommunistipuolueen yksinvallan päättymiseen.
Illallispaikkana oli jonakin päivänä Vltavajoen rannan uudehko hotelli, jonka nimi on nykyään President, mutta muistelen sen olleen Intercontinental 90-luvulla.
Jälkiruokaa odottelee Jussi Ala-Marttunen, joka toimi Etumatkojen kohdepäällikkönä Prahassa ja oppaana erilaisilla kiertomatkoilla useamman vuosikymmenen ja taitaa edelleen vetää monipuolisia kiertomatkoja Euroopassa ja maailman muillakin kolkilla.
Varsinaiseen bussilla tehtyyn kaupunkikierrokseen kuului tutustuminen myös Prahan linna-alueeseen ja siellä Vituksen katedraalin vieressä Kultaiseen kujaan. Kujan varrella asui 1500 - 1600-luvuilla alkemistit ja myöhemmin kultaseppiä, josta katu sai nimensä. Kujalle kääntyessämme näimme toisen suomalaisen ryhmän, jossa mukana oli hiihtäjälegenda Juha Mieto.
Muurin päällä oli myynnissä armeijan vanhoja päähineitä ja toin minäkin sellaisen kotiin tuliaisiksi. Vielä ei ole ollut sellaisia naamiaisia, jossa koppalakkia olisi tarvittu.
Matkamuistoja takova seppä tavattiin myös muurin kupeessa.
Kuljimme Prahan linnan pihoilla ja saleissa sekä Vituksen katedraalissa kuten myös Strahovin luostarin upeassa kirjastossa, josta ei tällä matkalla tullut otettua valokuvia.
Rahanvaihto ei aina tapahtunut virallisissa rahanvaihtopisteissä vaan kadulla nurkan takana puolihämärämiesten kanssa virallista kurssia selvästi parempaan kurssiin.
Kaarlensilta on yksi Prahan tunnetuista nähtävyyksistä. Se yhdistää Vanhankaupungin (Staré Mesto) ja Prahan pienen puolen (Malá Strana). Sillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1357 kuningas Kaarle IV:n aikana. Siltaa koristaa 30:en pyhimyksen patsaat, jotka on tehty 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa.
Gyros-kioskista ostimme välipalaa. Nauratin silloin matkakumppaneita puhumalla myyjälle suomea ja sain syötävää. Olen myöhemminkin todennut, että jos myyjällä ja minulla ei ole yhteistä kieltä eikä myyjä puhu esim. englantia tai saksaa niin on parempi puhua suomea ja myyjä puhuu omaa kieltään. Helpoissa myynti- ja ostotilanteissa äänenpainot ja sormilla näytettävät lukumäärät kertovat, mitä halutaan.
Retki Karlstejnin kylään ja linnaan 30 kilometrin päässä Prahasta oli suosittu ja mekin kävimme siellä. Linnan on rakennuttanut vuonna 1348 Böömin kuningas Kaarle IV.
Karlstejnista tuli joskus ostettua kristallilasituliaisten lisäksi muitakin lasisia tuliaisia, joita saatettiin nauttia harmaan ja viileän päivän päätteeksi valtion omistaman matkatoimisto Cedokin bussissa. Kommunismin aikoina Cedok oli Tsekkoslovakian ainoa ulkomaalaisia palvellut matkatoimisto.
Joskus kävi niin, että rahaa oli vaihdettu yli tarpeen ja sitä piti sitten kuluttaa lentokentällä ennen kotiinlähtöä. Minäkin olen päässyt kuvaan rahanipun kanssa.
Opintomatkat olivat aina hauskoja reissuja ja meille tuotanto-osastoilla työskenteleville tärkeitä tapahtumia tavatessamme myyntivirkailijoita kasvokkain. Tavallisesti olimme heihin yhteydessä vain puhelimitse. Hyvät henkilökohtaiset suhteet auttoivat myös myynnissä, kun asiakkaat ostivat matkoja itselleen tai erilaisille ryhmille, niin myyntivirkailijat saattoivat ohjata heitä valitsemaan sellaisen matkanjärjestäjän matkan, jonka opintomatkalla he olivat olleet.
Linkki vuoden 1990 kaikkiin reissuihin.
Prahan keskusta tosiaan on kaunis ympäristö. 14 kertaa on aikamoinen määrä. Itse olen käynyt kaupungissa vain kerran, vajaa kaksi vuotta sitten. Viihdyin kyllä viisipäiväisen vierailun ajan mainiosti ja mielelläni kävisin uudelleenkin.
VastaaPoistaHei Mikko, vaikka Prahan keskusta onkin kovin kaunis, niin todennäköisesti valitsisin muita Euroopan kaupunkeja matkakohteeksi, jos Prahan kautta ei tulisi kuljettua tapaamaan ja kannustamaan tuttuja agilityn MM-kisoihin.
VastaaPoista