maanantaina, heinäkuuta 25, 2022

Helsinki - ruokamatka Meksikoon ja Italiaan


 
Helsingin entisen teurastamon ja tukkutorin alueella Hermannin ja Kalasataman kaupunginosien kupeessa on nykyään alue, jossa tuntuu kuin olisi ulkomailla. Teurastamo on uutta kaupunki- ja ruokakulttuuria kuhiseva entinen teurastuslaitos vuodelta 1933, joka avattiin kaupunkilaisten käyttöön kymmenen vuotta sitten. Alueella on toistakymmentä toimijaa tislaamosta, ravintoloihin, baareihin ja kahvipaahtimoon.
 
 
Sain houkuteltua koko perheemme pyöräretkelle aurinkoisena heinäkuun perjantai-iltana tutustumaan alueeseen, jonka ohi on tullut viime vuosina ajettua useasti, mutta ravintoloissa en ole aikaisemmin käynyt.  Toki seudut ovat ennestään hyvin tuttuja, sillä asuinhan lapsuuteni ja nuoruuteni Vallilassa ja Hermannissa. 

Ilpokin muisteli Facebook-seinällään:  "Tunsin Teurastamon alueen  jo 70-luvun ensi vuosina. Joulun alla oltiin lukiolaisena vuorokauden ympäri pakkaamassa kinkkuja. Nukuttiin samalla varastolla pari tuntia kinkkujen keskellä ja jatkettiin sitten töitä. Kansa sai  kinkkunsa joulupöytään.

Meillä oli jopa ilmainen työmaaruokailu. Rotansyömistä paistetuista kinkuista leikattiin puremakohta pois ja sinappia päälle. Hyvin kävi kaupaksi sama kinkku duunareille ja rotille.  Jos oli rankkaa työ, palkkakin oli sen mukainen.  Joulurahat oli tienattu.  Joulu menikin sitten kotona nukkumalla."

Ruokailupaikaksi valittu  Lopez y Lopez tarjoilee mainoslauseensa mukaan aitoa taco-kulttuuria suoraan meksikolaisilta pikkukaduilta.
 
 
Pientä päänvaivaa tuotti menun löytäminen netistä, sillä Milla halusi varmistaa, että ravintolasta saa myös kasvisruokaa.  Menu ei löytynyt kotisivuilta, mutta Foodoran ja Woltin sivuilta löytyi tarjonta ja nähtiin, että kasvissyöjäkin saa vatsansa täyteen. Ilpo otti valokuvan pöydälle tuomastani menu-lappusesta ja nyt ihmetyttää, että kotiin tilattuna neljän henkilön ruokailu olisi tullut edullisemmaksi ja kuljetuksenkin olisi saanut veloituksetta.  Maksoimme kuitenkin pienen lisähinnan mielellämme tunnelmasta.

 

Tilaus tehtiin ravintolan sisätiloissa ja tunne ulkomailla olosta vahvistui.  Kuulin kun edelliset asiakkaat tekivät tilauksensa englanniksi.  Aloitin asioinnin suomeksi, koska ajattelin, että saattahaan tilauksen vastaanottaja haluta opetella suomea, mutta kävi selväksi, että oli parempi vaihtaa kieltä.  
 
 
Sain tiskiltä mukaani juomat ja nykyään tutuksi tulleen kapistuksen, joka alkaa surista, kun ruoka-annokset ovat valmiina noudettavaksi. Henkilökuntaa ei ole enää riittävästi tuomaan annoksia pöytään eikä pyyhkimään niitä edellisten asiakkaiden jälkeen. Tämä oli asia, jota Ilpo ei ollut ennen kokenut. Hän antoi palvelun puutteen anteeksi saadessaan eteensä Teurastamon omaa inkivääri - sitruuna limonadia.
 


Herkulliset ravintolassa itse tehdyt tacot ja maissitortillat täytteineen valmistuivat jonkin ajan kuluttua ja tyttäret noutivat ne pöytään.  Milla oli valinnut täytteeksi grillattua kukkakaalia, tomaatti-chilikastiketta yms., Ilpolle tuli adobo-marinoitua eli etikassa marinoitua sianlihaa, grillattua ananasta jne. Me otimme Helin kanssa chipotle-tomaattikastikkeessa marinoitua broileria, mustapapumuusia ym. Lisäkkeiksi olin tilannut yhteisesti syötäväksi kehuttua guacamolea ja pieniä täytettyjä "sopes-kulhoja".  Hyvää oli ja nälkä lähti.


Naapurissa Kellohallin ja Lopez y Lopez ravintoloiden välissä oli Jädelino italialaista artesaanijäätelöä ja kahvia tarjoava toimipaikka, josta haettiin jälkiruoat varmistamaan ylensyönti.





Teurastamon perjantai piti huolen hyvästä tunnelmasta. Alkuillasta kuultiin levymusiikkia Red Bull-autosta ja myöhemmin paikalla on live artisteja.  

Alkuillan pyöräretki ja makumatka melkein kuin ulkomaille oli mukava koko perheen tapaaminen.


2 kommenttia:

  1. Tuo on muuten tosiaan erikoista, että on edullisempaa kotiintilattuna. Kuljetusfirmahan ottaa siitä n. 20 % välistä. Toisaalta sama koskee hotellejakin, Bookingin kautta hotellit ovat halvempia kuin hotellin itsensä kautta ostettaessa, ja Booking ottanee myös jotakuinkin samanlaisen palkkion.

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, hämmästyin todella, kun huomasin nuo pienet hintaerot. Tällaiset ravintolat taitavat nykyään saada suurimman osan tuloistaan kotiinkuljetusfirmojen avulla kuten hotellitkin välitysfirmojen kautta, joten hintakilpailu netissä taitaa olla kovaa.

    VastaaPoista