torstaina, toukokuuta 26, 2022

Ei Pompeiji vaan Herculaneum

Pompeijin ohella toinen Vesuviuksen tuhon jälkeen esiin kaivettu kaupunki on Herculaneum. Se sijaitsee noin 10 km Napolista kaakkoon ja kiemurtelevia rantateitä pitkin noin 35 km Sorrentosta pohjoiseen. Se on pienempi kuin Pompeiji ja rakennukset ovat paremmin säilyneitä, joten siinä syyt, miksi valitsimme käyntikohteeksi Herculaneumin.    

Päivän sääennuste näytti lupaavalta perjantaina 6.5.2022  ja niinpä lähdimme aamiaisen jälkeen taksilla Sorrenton hotelli Settimo Cielosta juna-asemalle ja sieltä junalla eteenpäin.  Junia oli nopeampia ja hitaampia ja seuraava lähtevä juna oli ns. nopeampi ja kyyti maksoi 15,- euroa / henkilö.  

Liput ostettiin lipunmyyntipisteestä ja siirryttiin junan lähtölaiturille, jossa oli henkilökuntaa tarkastamassa jokaisen liput ja kasvomaskien käytön, ennen kuin junaan saattoi nousta.  Alkumatkasta juna pysähtyi jokaisella asemalla, mutta ehkä se oli kuitenkin toisenlaisia junia nopeampi.Noin tunnin kuluttua olimme perillä Ercolano Scavi rautatieasemalla ja kävelimme sieltä 500 metrin matkan Via IV Novembre katua pitkin Herculaneumin alueelle.  Pääsymaksu sinne oli 13,- euroa / henkilö.

 


Herculaneumin kaupunkia pidetään lähialueilta tulleiden kreikkalaisten perustamana.  Sen asemakaava on kreikkalaisen kaupungin mukainen.  Kadut jakavat kaupungin kortteleihin kuten esitekartassa näkyy. 


Voimakas maanjäristys oli vaurioittanut kaupunkia vuonna 62 jaa.  Lisää vaurioita kaupunki sai seuraavien parin vuosikymmenen järistyksissä eivätkä korjaustyöt olleet vielä päättyneet, kun vuonna 79 jaa Vesuvius purkautui ja laava-, muta- ja tuhkavirta täytti kaupungin.  Purkauksen päätyttyä kaupunki oli 10 metriä paksun vulkaanisen aineksen peitossa.  Kun massa kovettui niin kokonaiset talot pysyivät ehjinä kiinteytyneen kiven sisällä. Jopa puuosia on saatu esiin hyvin säilyneinä toisin kuin Pompeijissa.  


Kaivaustyöt alkoivat vasta 1700-luvulla.  Töitä vaikeuttaa nykyään se, että laavamassan päälle on rakennettu uusi Ercolanon kaupunki.  Kaivausten laajentamiseen suhtaudutaan kielteisesti,

mutta työt jatkuvat edelleen.
Netissä sekä pääsylippuun sisältyvässä esitteessä ja kartassa kerrottiin alueen soveltuvan myös pyörätuoliasiakkaille.  Alueelle onkin rakennettu siltoja, joita pitkin pääsee kulkemaan, mutta siellä on myös vaikeakulkuisia mukulakivikatuja ja korkeat reunat jalkakäytäville.  Näin kuinka sähkökäyttöinen ”invakuljetin” piti purkaa moneen osaan, jotta se saatiin nostettua jalkakäytävälle tai sieltä pois.


 


Aluetta 
ympäröiviltä silloilta ja terasseilta sai toki hyvän yleiskuvan esiin kaivetusta alueesta.
Kävellen alueen kaduilla löytyi mielenkiintoisia rakennuksia mm. useampi hyvin säilynyt termopoli (thermopolium), josta saattoi ostaa aikoinaan kuumaa ruokaa.


Rakennuksissa oli hyvin säilyneitä koristeita ja seinämaalauksia.


Myös mosaiikkilattioita oli saatu hienosti esiin. 
Herculaneumissa olisi riittänyt tutkittavaa koko päiväksi.  Me olimme paikalla vain muutamia tunteja.

Pois lähtiessämme oli alueen ulkopuolella taksikuskeja tarjoamassa kyytejä lähiseudun kaupunkeihin. Ensimmänen hintatarjous Sorrentoon oli 100,- euroa.  Minä innostun aina tinkimään ja tarjosin 60,- euroa.  Teimme lopulta sopimuksen 75,- eurosta.  Junalipuista ja Sorrenton taksista olisimme masaneet 45,- euroa, joten olimme tyytyväisiä kauppaan.


 Taksin ikkunasta näimme Napolinlahtea uusista kuvakulmista.


Keväisen Napolinlahden reissumme postaukset löytyvät linkkien takaa: 

Ischia 2022 ja matka Rooman kautta Ischialle

Ischia saarikierros taksilla 2022

Sorrento 2022

Ei Pompeiji vaan Herculaneum 2022

Veneretki Caprin ympäri 2022

Napoli 2022  

2 kommenttia:

  1. Olen aiemminkin lukenut, että Herculaneum olisi parempi vierailukohde kuin ehkä sitä kuuluisampi Pompeiji. Ja luulen, että paremmin säilyneenä se on enemmän omaankin mieleen. Jos kuitenkin alueella tulee käytyä, ja toivottavasti tulee, niin itse varmaan vierailisin kummassakin.

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, kannattaa varmasti käydä katsomassa molemmat Vesuviuksen purkauksen alta esiin kaivetut kaupungit ja tehdä vaellus vielä Vesuviuksellekin, niin saa hyvä yleiskuvan alueen mittasuhteista ja on sitten muisteltavaa myöhemmin.

    VastaaPoista