maanantaina, elokuuta 05, 2024

Strömfors Ruotsinpyhtää ja Pyhtää


Strömforssin ruukin juuret Ruotsinpyhtäällä yltävät 1600-luvulle.  Vuoteen 2009 asti itsenäisen kunnan alueet kuuluvat nykyään Loviisaan, joka onkin monipuolinen päiväretkikohde pääkaupunkiseudulta.  Kesällä 2020 teimme Helin ja koirien kanssa retken näille seuduille ilman mitään muuta tarkoitusta.  Nyt lähdimme Nopsan kanssa Päivikin ja koiriensa seuraksi elokuun ensimmäisenä sunnuntaina Agi-Kotkien järjestämiin agilitykisoihin Pyhtään Heinlahdessa ja pysähdyimme matkalla Strömforsissa.  Kuvia tuli otettua kylän rakennuksista, koirista ja omistajistaan ja tänne blogiin niitä on hyvä laittaa talteen.















Oma koirani Nopsa (s.1/2013) ja Päivikin Nixi (s. 4/2014) ovat molemmat roturisteytys kromfohrländereitä.  Molempien äidit ovat kromforländereitä, mutta Nopsan isä on musta keskikokoinen villakoira ja Nixin isä on parsonrussellinterrieri.  Koirat ovat FCI:n ja Suomen kennelliiton rekisterissä kromforländereitä ja ovat näyttelyistä saaneet H:n, joka tarvittiin, että agilityansioistaan ovat kumpikin saaneet ekä agilityvalion että hyppyvalion tittelit. Nyt ovat kumpikin jo lopettaneet kisaamisen, jotta välttävät mahdolliset loukkaantumiset ja saavat elää terveinä ja harrastaa vähemmän kuormittavia lajeja.  Pyhtäällä kisasi vain Päivikin espanjanvesikoira Niio ja voittikin yhden radan.


Kisakenttä oli Mokrantien varrella ja tien toisella puolella oli liikuntakeskus, jonka sosiaalitiloja saimme käyttää.  Arvelin siellä, että rakennus on varmaan ollut aikaisemmin koulu, koska käytävällä oli rivissä naulakoita ja kuntosalin peräseinällä näkyi liitutaulu.  Mainitsin Facebookissa kisapaikan ja oli hauskaa, että entinen kollegani kommentoi, että kyseessä oli hänen ala-asteen koulunsa.

Sääennusteet ja sadetutkat olivat pelotelleet koko päivän sateella, mutta sitä saimme vain ajomatkalla Pyhtäältä Sipooseen, jossa pysähdyimme Box Cafe & Grilliin, joka on mainoslauseensa mukaan yksi Suomen kymmenestä parhaasta burgeriravintolasta.  Kannatti pysähtyä, sillä burgerilla oli makua ja kokoa ja kyseessähän ei ole mikään maksettu mainos.



4 kommenttia:

  1. Nam, näyttääpä tuo burgeri herkulliselta. En ollut tuosta paikasta kuullut, mutta pitää ilman muuta joskus vierailla. Strömforssin ruukki on kiva paikka. Olemme muutamaan kertaan siellä käyneet. Erityisesti melontaretkemme on jäänyt positiivisena mieleen: https://www.matkallamissamilloinkin.com/melontaretki-ruotsinpyhtaalla-ja-ainutlaatuinen-laawu-wellsters/

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikko linkistä melontaretkellenne. Juttu on jostain syystä jäänyt lukematta viime syksynä. Melonta olisikin kiva tapa tutustua alueen luontoon. Huomasimme museorakennuksen vieressä vuokrattavissa olleet kanootit, mutta jäi tutustumatta tarjolla olleisiin reitteihin. Eipä nyt olisi ollut aikaakaan sellaiseen. Kukuljärven vaellusreitti sekä Loviisan mielenkiintoiset kahvilat ja ravintolat ja Malmgårdin kartano ansaitsisivat päiväretken postauksenne perusteella.

    VastaaPoista
  3. Vai on African Queen nykyään Ruotsinpyhtäällä, eikä enää Floridassa lainkaan! Hmm, lienee tuon paatin esikuva Humphrey Bogartin ja Katharine Hepburnin tähdittämästä "Afrikan kuningatar" -elokuvasta tuttu samanlainen alus. Lämmin suositus kyseiselle elokuvalle, joka taisi kyllä juuri poistua Yle Areenasta.

    VastaaPoista
  4. Elokuva oli hyvä ja Ruotsinpyhtään African Queen paatissa on mukavammat oltavat kyytiläisille ainakin auringon porottaessa tai sateessa, koska katettu tila on suurempi.

    VastaaPoista