torstaina, syyskuuta 09, 2021

Kivikon metsä


Kivikon yli 100 hehtaarin kokoinen metsä on yksi suurimmista Helsingissä jäljellä olevista laajoista metsäalueista.  Sen vaihtelevamaastoiset polut ovat tuleet tutuiksi vasta viimeisen vuoden aikana vaikka Kivikon liikuntapuisto ja siellä sijaitseva Itä-Helsingin Agilityharrastajien  harjoittelu- ja kilpailukenttä on ollut toistakymmentä vuotta sulan maan aikana jokaviikkoinen käyntikohde. Alueen kevyen liikenteen väyliä pitkin on toki pyöräilty Pohjois-Helsinkiin ja Vantaan puolelle, mutta metsäpoluilla ei ole tullut käyskenneltyä. Elokuussa 2020 teimme ensimmäisen lenkin Kivikon metsiin koiraharrastuksissa tutuksi tulleen ystävättären ja silloin kahden koiramme, roturisteytys kromfohrländereiden Nopsan ja Nixin, kanssa. Mukaan tuli myöhemmin syyskuun alussa syntynyt espanjanvesikoira Niio, joka on kuvassa jo vuoden ikäinen.  

Kivikon alueesta on tehty mielenkiintoinen esittelyvihkonen ja pdf-tiedosto.  Tässä lainaus esitteen alusta:  " Kivikon Luonto- ja kulttuuripolku  on syntynyt Ekoarki- ja Alueellinen ympäristökasvattaja -hankkeiden yhteistyönä. Polun ideoinnissa ovat olleet suurena apuna myös alueen asukkaat sekä seurakunnan ja asukaspuiston työntekijät.

Ekoarki- ja alueellisen ympäristökasvattaja-hankkeiden tavoitteina on lisätä tietoa ekologisesta elämäntavasta, edistää kestävää kehitystä kouluissa, nuorisotiloilla ja päiväkodeissa sekä tarjota mahdollisuuksia käytännön ympäristötekoihin. Ekoarki on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n hanke. Alueellinen ympäristökasvattaja -hankkeesta vastaa puolestaan Suomen Ympäristökasvatuksen Seura. Hankkeet ovat osa Helsingin ja Vantaan Urban II - yhteisöaloiteohjelmaa."


Emme ole lenkkeilleet Kivikossa esitteen kartan rasteja etsien, mutta lähes joka lenkillä näemme jotakin uuttaa ja onkin ollut hauskaa seurata ystävättären aktiivisuusrannekkeen avulla kartalle piirtyneitä kävelyreittejä.  


Laitankin tänne blogiin muistiin osan kartoista ja niistä lukuisista kännykkäkuvista lenkkien varrelta, joita on tullut  otettua vuoden aikana.  
Lauantaiaamuna 21.8.2021 koettiin Helsingissä yksi vuosikymmenen pahimmista sadekuuroista. Tie hiihtohallin viereiseltä parkkipaikalta kohti liikuntapuistoa ja Kivikon metsiä tulvi niin pahasti, että puistoon tuodut Bajamajat nousivat kellumaan ja löytyivät myöhemmin kaatuneina. 

Alueelta löytyy yli 10 000 vuotta sitten sinne jään mukana ajautuneita siirtolohkareita, mutta myös majarakennelmia, joita ulkolijat rakentelivät lähimetsiin ensimmäisen koronakevään 2020 aikana. 
Ulkoilijoiden tekemät laittomat nuotiopaikat eivät ole mukava näky, sillä kuivina kesinä juuri tällaisista paikoista voivat alkaa ikävät metsäpalot.  Toukokuun lopulla nurmikkorinteet loistivat kauniin keltaisina.  Takana vasemmalla on Kivikon hiihtohalli, keskellä agilitykenttä ja oikealla BMX-rata - Pyöräkrossiparkki.  Jossain puiden ja pensaiden takana on myös Kivikon frisbeegolfradan koreja. 
Lähes joka lenkillä tuntui löytyvän koirille uusia poseeraspaikkoja.  Nämäkin kenties jonkin entisen rakennuksen portaat löysimme vasta toukokuun puolivälissä. Kivikon entisen laskettelukeskuksen lähtölava on Ilpon ja lintuharrastajakavereidensa suosiossa lintujen staijauspaikkana.  
Polut risteilevät hyvin erilaisissa maastoissa ja pulssin saa hetkellisesti nousemaan rinteillä kiivetessä.Jääkauden jälkiä näkyy myös alueen kalliorinteillä.
Huhtikuussa osa poluista oli vielä jään peittämänä, kun vanhan tykkitien kohdalla sai kulkea liukastumista pelkäämättä. 
Helsingin korkein luonnollinen kukkula sijaitsee täällä Kivikon ulkoilupuiston pohjoisosassa.  Se on 62 m meren pinnasta kertoo Wikipedia.  Maaliskuun lopulla löytyi frisbeegolfreitin varrelta BMX-radan ja agilitykenttämme takapuolelta ”koristemaalattu” betonipömpeli.  Aukeilla paikoilla lumi vielä peitti maan.  
Kivikon ulkoilupuiston koillisnurkkauksesta näkyy Vantaan Rajakylän puolelle. Helmikuun puolivälin lumisina pakkaspäivinä lenkkeiltiin lumikenkäilijöiden tekemillä poluilla, sillä isommille väylille oli tehty hyvät hiihtoladut. 

Helmikuun alussa kulki lenkki laskettelukeskuksen aidan vierustaa ja värit taivaalla Helsingin keskustan yllä olivat kauniit. Muutamalla lenkillä huomasimme talven aikana metsän keskellä teltan.  Arvoituksesi jäi, kuka sen oli sinne pystyttänyt, mutta nyt tätä juttua kirjoittaessani googlasin "Kivikon ulkoilualue" ja löytyi IL:n juttu asiasta. 


Tammikuun puolivälissä kuljettiin puuskuttaen umpihangessa, mutta ihailtiin myös talven värejä ja kuuraa puiden oksilla. 


Ensilumi saatiin tammikuun alussa ja purojen yli hypättäessä piti olla tarkkana, ettei lipsahdettu puron reunalta veteen. 
Joulukuun 22. päivänä jännitettiin saadaanko valkea joulu.  Kuvassa 3 kuukauden ja 3 viikon ikäisellä Niiolla oli paljon sanottavaa. 

Lenkkimme osuivat usein venäläisten rakentamille 1. maailmansodanaikaisille tykkiteille, luolille ja juoksuhautojen ääreen.  Näihin on voinut tutustua myös opastetuilla kävelyillä.  10 viikon ikäinen Niio pääsi ensimmäiselle Kivikon lenkille 10. marraskuuta 2020.


Nopsan ja Nixin lenkkeily Kivikossa alkoi 12.8.2020 ja silloin ei vielä tiedetty kuinka monipuolinen päivälenkkikohde alue on. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti