perjantaina, joulukuuta 10, 2021

Sipoonkorven Fiskträskin kierros ja ravintola Tila

Alkutalvi on pääkaupunkiseudulla ollut vähäluminen, mutta pakkasta on kylmimpinä päivinä ollut yli 15 astetta. Koiralenkit Sipoonkorvessa on tehty sellaisina päivinä, jolloin pakkaslukemat jäivälle alle kymmenen. Marraskuun lopussa oli Fiskträskin pinta jo jäässä ja siellä oli polkujakin, mutta me emme vielä uskaltautuneet kävelemään jäälle.  Kuljekelimme meille uusia polkuja aivan Fiskträskin eteläpuolella, kunnes eteemme tuli kyltti, että olimme lähestymässsä yksityistä piha-aluetta. Kuuliaisina kulkijoina suuntasimme poluttoman taipaleen läpi puhelimen kartan ohjaamana kohti tuttuja paikkoja.  Yllätys oli suuri kun kesäisen uimapaikkamme lähelle oli ilmaantunut leveä kivimurskeella päällystetty tie ja olihan siellä myös puucee ja jonkinlainen vaja tai katos. 

Uusia tienviittoja oli myös ilmestynyt metsän keskelle. 

Hetken kuluttua kuulimme pienen traktorin pörinää ja näimme kuinka uutta mursketta siirrettiin entisen kapean polun päälle. Teitä kunnostamalla halutaan kaiketi ohjata kulkijat pysymään poissa haavoittuvilta luontokohteilta. Fiskträskiin laskevan puron yli on myös rakennettu silta. 
Joulukuun toisen viikon lenkillä yllätyimme, kun rupesimme tuntemaan savun hajua.  Aivan Fiskträskin rannalle oli sytytetty nuotio laudankappaleista eikä lähellä näkynyt ketään, ei työntekijöitä eikä retkeilijöitä.  Muutaman metrin päässä nuotiosta oli rakenteilla jotakin ja vieressä oli lautakasa.  Ehkä rakentajat olivat sytyttäneet makkaranuotion ja olivat silti lähellä vaikka emme mitään nähneet emmekä kuulleet. 


Koirat olisivat menneet mielellään jäälle, mutta me omistajat olimme edelleen varovaisia ja jatkoimme kulkemista poluilla ohi jo edellisellä lenkillä tutuksi tulleiden rakennusten.   

Polun varren puuhun oli ilmestynyt uusi kyltti ja alemmaksi liittämältäni osalta Sipoonkorven Kansallispuiston karttaa näkyykin, että näillä main osa metsistä on yksityisomistuksessa.  Vihreät alueet ovat kansallispuistoa, harmaat yksityismaita.  
Vanhalta tutulta polulta, jota oli nyt parannettu kivimurskalla oli viitoitus uudelle Korvenportin pysäköintialueelle ravintola Tilan viereen. Keltainen pieni Tila ravintolan mainos on ollut polun varressa jo pidempään.  Kartalla näkyvä vaaleammalla piirretty polku kohti ravintolaa kulkee osittain yksityismailla, kuten Fiskträskin kierroskin parissa kohdassa.
Me palasimme auton luo Bakunkärrin pysäköintialueelle, jossa nyt oli toinenkin auto.  Tullessamme paikalle ennen kymmentä olivat tien kummankin puolen pysäköintialueet tyhjiä.  

Ajoimme autolla Tila ravintolan pihaan ja jätimme koirat autoon.  Ravintolan luona on ollut aikaisemmin pulaa pysäköintipaikoista, mutta 9. lokakuuta vietettiin osoitteessa Knutersintie 256 uuden pysäköintialueen avajaisia ja Sipoonkorven kansallispuiston 10-vuotisjuhlia. Yllä olevat kuvat on lainattu Sipoon verkkopalvelun sivulta
Hindsbyn kylässä sijaitsevan Ravintola Tilan  pihaan mahtuu pariin kohtaan yhteensä kymmenkunta autoa. Siellä pitää liikkua varovaisesti, sillä hanhet viettävät aikaansa aitaamattomalla alueella aivan autojen vieressä.  Kanat ovat sentään aidatulla alueella. Parilla kesäaikaan tekemällämme ravintolakäynnillä laidunsivat lampaat ravintolarakennuksen alapuoleisella laitumella.  Nyt ei lampaita näkynyt. Samassa pihapiirissä entisen navetan paikalle tehdyn ravintolarakennuksen ja juustolan kanssa on myös omistajaperheen koti. Taloussanomat-lehdestä voi lukea omistajapariskunnan tarinan.  


Kun ravintolaan astutaan sisään on siellä ensimmäisenä vastaanottajana eteisen matolla makoileva australiankelpie. 

Tilat ovat valoisat ja avarat ja myynnissä on oman juustolan tuotteiden lisäksi myös itse tehtyä leipää ja muita tuotteita sekä yläkerrassa isännän antikvariaatti. 

Jouluinen lounas oli yhtä herkullinen kuin edellisetkin kesällä nautitut lounaat ja vihjeenä ravintolakäyntiä suunnitteleville, kannattaa tehdä pöytävaraus.  Tämä keskellä "korpea" sijaitseva ravintola on niin suosittu, että vapaata pöytää ei välttämättä aina löydy. 

2 kommenttia:

  1. Pitää itsekin joskus pyrkiä käydä kiertämässä tuo Fiskträskin kierros. Tuo ravintola Tilahan kuulostaa oikein kivalta, täytyypä pitää paikka mielessä. Uskoisin, että voisi olla vielä tunnelmallisempi näin talviaikaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikko kommentista! Jos Fiskträskin kierros tuntuu turhan lyhyeltä niin reilumman lenkin voi tehdä lähtemällä Korvenportista Ravintola Tilan luota ja siirtymällä Bakunkärrissä tekemään Bakunkärrin ja Knuteresin reitit kahdeksikkona ja paluu sitten lounaalle.

    VastaaPoista