maanantaina, lokakuuta 19, 2020

Helsinki - ruokamatka Kaukasuksen makujen maailmaan

Syys- lokakuun vaihteeseen varattu  matka Kaukasukselle ei sitten toteutunut, mutta ruokamatkalle onneksi pääsi Helsingissä ja ehkä Kaukasuksellekin pääsee vielä joskus. 

Googlen mukaan Helsingistä löytyy neljä georgialaista ravintolaa. Päätimme lähteä lauantailounaalle polkupyörillä, joten Ville Haapasalon Purpur-ravintola Rikhardinkatu 4:ssa eikä Georgian Kitchen Albertikatu 7:ssä  houkuttanut tällä kerralla keskustapyöräilyn takia. Otimme suunnaksi Grand Georgia ravintolalaivan Hakaniemenranta 11:ssä, mutta harmiksemme siellä oli yksitystilaisuus, josta nettisivuilla ei ollut mitään mainintaa.  Emme tosin olleet edes yrittäneet tehdä pöytävarausta. 

Päätimme ajaa katsomaan pääsisimmekö Georgian House ravintolaan Hämeentie 62:ssa. Se on ensimmäinen georgialainen ravintola Helsingissä. 

Kuva otettu bussin ikkunan läpi

Olemme usein kulkeneet bussilla ravintolan ohi ja mielessä on ollut siellä käyminen, mutta se on aina jäänyt odottamaan tulevaisuutta.  Georgialainen / gruusialainen ruokakaan ei ole ollut tuttua ennen Kazakstanin Almatyssä nauttimaamme herkullista illallista. 

Georgian House ravintola ei ole vilkkaalta Hämeentieltä katsoen kutsuvan näköinen, mutta sisällä oli mukava tunnelma ja palvelu sekä ruoka olivat erinomaisia. Pöytävarauksen tekeminen on suositeltavaa.  Me onnistuimme saamaan viimeisen vapaan pöydän lounasaikaan. Tosin korona-aika vaikutti siihen, että asiakkaita ei otettu ravintolasaliin niin paljoa kuin tavallisesti. 

Alkupalaksi halusin ehdottomasti khachapuri leipää, johon olin tutustunut Almatyssä.  Tilasimme megruli khachapurin eli talon juustolla täytetyn ja kuorrutetun lämpimän leivän.  Leivän kanssa otimme phkali valikoiman.  Ne olivat herkullisia pieniä tahnakasoja, jotka sisälsivät pinaattia, vihreitä papuja, saksanpähkinää, valkosipulia sekä georgialaisia mausteita ja yrttejä.  Ruokajuomiksi valitsimme Tarhuna eli rakuuna limonadia ja Borjomi mineraalivettä. 

Pääruoaksi tarjoilija suositteli Tshashushulia eli matalassa lämpötilassa pitkään haudutettua naudanlihaa.  Kastike sisältää tomaattia, tulista punaista paprikaa, sipulia, valkosipulia, pippuria ja runsaasti tuoreita yrttejä.  Se suositeltiin syötäväksi khachapuri leivän kanssa. 

Yli kuuden hengen seurueille on ravintolassa tarjolla georgialainen supra-menu.  Ruoat tuodaan pöytään georgialaiseen tapaan isoilla tarjoiluastioilla.  Ensin kylmät-, sitten lämpimät alkuruoat, seuraavaksi pääruoat ja lopuksi jälkiruoat. Tällainen menu tekee mieli mennä nauttimaan joskus myöhemmin. 

Seuraavana lauantaina oli vuorossa bussi- ja raitiovaunumatka Punavuoreen armenialaiseen ravintolaan. 

Poistuimme raitiovaunusta Viiskulman ja Fredrikintorin välillä ja Fredrikintorin terassiravintolat veivät jo mielen kaukomaille. 
Armenian House ravintolan sisäänkäynti Punavuorenkatu 3:ssä ei näyttänyt kovin houkuttelevalta ja se saattaa jäädä satunnaiselta ohikulkijalta huomaamatta. 

Ravintolan sisätilat olivat viihtyisät.  Tällä kerralla olimme tehneet etukäteen pöytävarauksen ja  pääsimme vapaasti valitsemaan pöydän, johon halusimme istuutua.  Ravintola rupesi täyttymään vasta nauttiessamme jo alkuruokia. 

Armenian House ravintola on ensimmäinen armenialainen ravintola Helsingin keskustassa ja se on perustettu vuonna 2019.  Kerroimme tarjoilijarouvalle, että tulimme ravintolaan syömään armenialaista ruokaa, koska meidän piti olla juuri tähän aikaan Armeniassa, mutta emme päässeet matkalle koronan takia.  Hetken kuluttua ravintolan omistajakokki tuli juttelemaan kanssamme.  Hän kertoi olleensa Suomessa lähes 20 vuotta.

Ruokajuomiksi valitsimme Ijevan Nur granaattiomenamehua sekä Bjini mineraalivettä.  Alkuruoaksi suositeltiin herkullisella moussella täytettyjä munakoisorullia, jotka sisälsivät smetanaa, valkosipulia, yrttejä ja saksanpähkinää (kuva jutun alussa) sekä talon leivän kanssa Adjika maustekastiketta, joka oli tehty paprikasta, sipulista, valkosipulista ja armenialaisista mausteista.

Pääruoaksi otin suosituksen mukaan Khorovac khozi annoksen, joka sisälsi saviuunissa grillattua possun kasleria, tosi herkullista paistettua perunaa, salaattia, granaattiomenakastiketta, jotakin jugurttikastiketta sekä ohutta pehmeää lavash-leipää. 

Ilpo valitsi itselleen Lammas-nauta qabab-annoksen, joka sisälsi lammas-nauta jauhelihavartaat, tuoretta salaattia, herkullista kastiketta, paistettuja perunoita ja lavash-leipää. 

Jälkiruoaksi otin tavallisen suodatinkahvin kanssa vaniljajäätelöä ja perinteisen armenialaisen hyvin sokerisen Gata-leivonnaisen. 

Ilpo halusi maistaa kahvia armenialaisittain sekä Aprikoosi Ararat juomaa. 

Viidelle asiakkalle olisi tilattavissa armenialainen pöytä, joka sisältää maukkaita ja monipuolisia alku- ja pääruokia. Tämäkin menu houkuttaa ja ehkä pääsemme nauttimaan sellaisenkin joskus myöhemmin. 

Azerbaidžanilaista ravintolaa ei Helsingistä löydy, joten ei auta kuin toivoa, että pääsemme toukokuun lopulla lähtemään varaamallemme Albatros Travelin Kaukasuksen kiertomatkalle , jotta pääsemme tutustumaan kaiken muun mielenkiintoisen ohella myös sen maan ruokakulttuuriin. 

2 kommenttia:

  1. Tuo olikin mahtava idea korvata matka makumatkalla! Ja näyttääpä ruoat kuvissa herkullisilta! On vähän harmi, kun ei tuollaisia makumatkoja taida olla mahdollista harjoittaa Helsingin ulkopuolella, mutta pidän nämäkin ravintolat mielessä, kun seuraavaksi tulee Helsingissä käytyä.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Mikko kommentista! Suosittelen todella käyntiä näissä Kaukasuksen herkkuja tarjoavissa ravintoloissa.

    VastaaPoista