maanantaina, elokuuta 22, 2022

Lemminkäisen temppeli Sipoon Gumbostrandissa

 
Sipoon Gumbostrandissa sijaitsee Lemminkäisen temppeliksi kutsuttu kallioluola.  Värikkäästä elämästään ja 30 vuoden toiminnasta Suomenlinnan oppaana tunnetuksi tullut Ior Bock kertoi luolasta ensimmäistä kertaa vuonna 1984 Suomalaisen kirjallisuuden seuran kansanrunousarkiston virkailijoille. 

Lemminkäisen luolasta ja Ior Bockista löytyy linkkien takaa mielenkiintoisia juttuja, joihin kiinnostuneet voivat tutustua.  Meille Sipoon Gumbostrand oli mukavan matkan päässä oleva sähköavusteisilla pyörillä tehty pyörälenkkikohde aurinkoisena elokuun lauantaipäivänä. 

Iltalehdessä on kirjoitettu marraskuussa 2021 temppelistä ja siellä olevasta aarteesta.  Aarteen uskotaan koostuvan kymmenistä tuhansista jalokivistä, täyskultaisista patsaista ja historiallisista esineistä. On epäselvää, mistä arvio on peräisin, mutta kansainvälinen lehdistö puhuu 20 miljardin dollarin saaliista.  Lehden mukaan aarteen arvellaan löytyvän vuonna 2022 touko-syyskuussa.  Eipä ole tainnut aarre vielä löytyä näin elokuun lopulla.

Lemminkäisen temppeli on Wikipedian mukaan Bockin perheen saagassa kuvattu maanalainen temppeli, jonka suuaukko on suljettu vuonna 987 siis yli 1000 vuotta sitten, kun kristinusko saapui Uudellemaalle ja pakanalliset perinteet piti piilottaa. Vuosina 1987 - 1999 saatiin avattua noin 50 metriä pitkä tunneli, kun mukana oli Bockin ulkomaalaisia ystäviä. Bockin tuoman julkisuuden avulla tuli hankkeen rahoittajiksi Sipoon Säästöpankki ja Lemminkäinen Oy.  Nämä kuitenkin vetäytyivät hankkeesta, kun kaivauksissa mukana ollutta porukkaa jäi kiinni hasiksen käytöstä ja ulkomaalaisia karkotettiin maasta. Kaivaus- ja tutkimushanketta on jatkettu myöhemmin, mutta mitään merkkejä ei ole löydetty aarrekammiosta.  Museovirasto pitää kohdetta luonnonmuodostumana.  

Bockin perheen saaga: Väinämöisen mytologia on vuonna 1996 ilmestynyt Ior Bockin ainoa kirjallinen teos.  Sen mukaan maapallon syntyessä muodostui pohjoisnavalle keskipakoisvoiman aiheut­tamana yli 250 km läpimittainen spiraalinmuotoinen onkalo. Tarinan mukaan alkuperäinen pohjoisnavan paikka ennen planeettamme akselin äkillistä kallistumaa oli nykyisen Helsingin kohdalla. Näin siis myös mainittu onkalo sijaitsee Uudenmaan alla. Tämä valtava maanalainen tila, manala, pitää sisällään mytologian Lemminkäisen temppelin.  Ainoa tarinan mainitsema sisäänkäynti luolaan on Sipoon Gumbostrandissa sijaitsevan Kyypelivuoren juurelta alkava tunneli. Tästä syystä huomio ja toimenpiteet ovat kohdistuneet tuohon yhteen paikkaan Sipoossa. 


Luolalle pääsee mukavasti Helsingistä ajamalla pyörätietä pitkin Uuden Porvoontien vierustaa. Tältä tieltä numero 170 käännytään Helsingistä tultaessa suosittujen Leipomo Kahvila N´Avettan ja Keidasleipomon jälkeen Gumbontielle.  Molemmat kahvilaleipomot ovat pysähtymisen arvoisia, mutta varsinkin N´Avettassa saattaa aurinkoisina päivinä olla kovin ruuhkaista ja pihan lukuisat pöydät täysiä.  

Gumbontietä ajetaan kohti rantaa ja siellä ohi Gumbo Kioskin ja Gumbo FBK:n.  Näitä vastapäätä on Bistro Marina. Tien nimi muuttuu Vainuddintieksi ja pienen matkan päässä on Gumbostrand Konst & Form taidekeskus.  Sekin on kuulemma tutustumisen arvoinen paikka vaikka me ajoimme tällä kerralla ohi.

 

 

Kumpuileva tie jatkui kauniissa rantamaisemissa ja eteen tuli jyrkkä nousu, jota tuskin olisi pystytty ajamaan ilman sähköavusteisia polkupyöriä.  

 

Tien vasemmalla puolella oli työmaa-aita, jonka takana oli kalliorinne, josta oli selvästi siirretty pois irtomaata.  Liikennemerkki kertoi myös meneillään olevista töistä.


 

Otin panoraamakuvan ja muutaman muun kuvan alueesta ja sitten se olikin nähty. Ei tehnyt mieli ylittää aitaa ja lähteä katsomaan tyhjää luolaa sisältä.


 


Päiväkahvit täytettyjen sämpylöiden kera nautimme Gumbon talon Bistro Marinan terassilla.  Tarjolla olisi ollut myös lämpimiä lounasannoksia.

Kotimatkalla ihailimme tienvierustojen peltomaisemia ja Ilpo muisteli kuinka oli koulun luontokerhon retkellä ollut pyydystämässä näillä main myyriä, joiden sisuksia oli sitten tutkittu.


Reilun 40 kilometrin pyörälenkki vei mukavalle tutustumismatkalle Lemminkäisen temppelin taruihin.  Uusin artikkeli luolasta löytyi 18.8.2022 julkaistusta Seura-lehden nettiversiosta.

2 kommenttia:

  1. Tykätään luo.lista kovassti, ja ollaan käyty useammissakin Suomen luolissa. Usein luoliin on kiva mennä myös sisälle, vaikka ne varsin ahtaita Suomessa ovatkin. Ilmeisesti tuonne pääsee normaalisti, kun mitään töitä ei ole meneillään?

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, Sipoon Lemminkäisen temppeli -luola ei ole ahdas ainakaan tuoreen Seura-lehden jutun mukaan. Jos luolat kiinnostavat, niin tämä voisi alla mukava pistäytymiskohde esim. Porvoonreissun yhteydessä.

    VastaaPoista