keskiviikkona, toukokuuta 18, 2022

Italia - Ischia saarikierros 2022

Taksilla tehty kierros Ischialla Napolinlahdella oli mukava tapa saada yleiskuva tästä tuliperäisestä saaresta kuumien lähteiden ympärille rakennettuine kylpyläpuutarhoineen.  Toki skoottereilla tai busseillakin kierros olisi onnistunut.

Sunnuntaina 1.5. aamiaisen jälkeen kysyin hotellin vastaanotosta oliko virkailijalla tietoa, millä hinnalla voisi tehdä taksilla 2 – 3 tunnin kierroksen saaren ympäri.  Ajantasaista tietoa ei ollut, mutta virkailija soitti jonnekin ja sai tarjouksen kierroksen hinnaksi: 100,- euroa kokonaishinta.  Kiitimme tarjouksesta ja teimme varauksen klo 10 alkaen.

Sovittuun aikaan hotellin eteen tuli valkoinen tila-auto, jollaisia suurin osa saaren takseista on nykyään.  Enää ei näkynyt pieniä kolmipyöräisiä motorette-autoja, joista oli maininta Kinnunen - Luoto: Napoli ja Sorrento matkaoppaassa vuodelta 2017.  Kuljettajalla oli mukanaan pieni jakkara, jonka avulla oli huonojalkaisenkin helppo kiivetä korkeaan autoon.

Näytin kuljettajalle hotellista saatua saaren karttaa ja kysyin voiko kierroksen tehdä 2 - 3 tunnissa.  Kuljettaja antoi hieman isomman kartan ja mainitsi, että kierros tulisi kestämään noin neljä tuntia pysähdyksineen eikä senkään yli menevä aika olisi ongelma tai muuttaisi hintaa. 

Kuljettaja puhui mieluimmin saksaa, mutta osasi myös jonkin verran englantia ja niinpä kommunikointimme sujui mainosti  saksaa ja englantia sekoittaen aina sen mukaan, kummalla kielellä ilmaisut tulivat mieleen.  Saarella puhutaan yleisemmin saksaa, sillä siellä käy paljon saksalaisia turisteja.

Lähdimme kiertämään saarta vastapäivään.  Kuljettaja kertoi paljon samoja asioita, joita olimme jo lukeneet Kinnunen -  Luoto matkaoppaasta, mutta hauskaahan se oli, että hän kertoi saaresta ja sen historiasta. Ohitimme Ischia Porton pyöreän satama-altaan, joka oli entinen tulivuoren kraateri.  Yhteys mereen oli avattu vuonna 1854.   

Kuljettaja kertoi Ischian olevan asukasluvultaan Napolinlahden suurin saari yli 60 000:lla asukkaallaan.  Ischia on tuliperäistä aluetta kuten naapurisaari Procida.  Saaren korkein vuori on 788 metriä korkea Epomeo ja Ischia on kooltaan 46,3 neliökilometriä.  Se on kymmenen kilometriä pitkä ja seitsemän kilometriä leveä.  Saaren tuliperäinen maa on hedelmällistä ja saarella on lukuisia kuumia mineraalivesilähteitä, joista on johdettu vesi hotelleiden ja terveyskylpylöiden altaisiin.  Nykyisin suurin osa asukkaista saa varsinaisen toimeentulonsa turismista.

Ajoimme kohti Casamicciolaa, jossa keramiikkapajan kohdalla oli tien toiselle puolelle tehty koristeellinen terrakotta-aita.  Ohitimme myös  entisen kylpylän, jonka seinassä luki Misuro il tempo, siellä oli tai ainakin on ollut samaa nimeä kantava ympäristötaideteos.  Lacco Amenossa Epomeo vuoren juurella pysähdyttiin kuvaamaan meressä seisovaa sienen mallista kalliota ”The Fungo”.  

Matka jatkui saaren pohjoisimpaan nurkkaan katsomaan San Montanon kukkuloita, Negombon rantaa ja kylpyläpuutarhan mineraalivesialtaita. 


Seuraava ohittamamme kohde oli Forion kaupunki, jota ihailtiin parista eri kohdasta korkealta kalliolta. Tällä seudulla asukkaat ovat perinteisesti saaneet toimeentulonsa kalastuksesta ja viininviljelystä.

 

   

Saaren länsirannalla on Ischian suurin kylpyläpuutarha Poseidon, mutta sitä emme käyneet katsomassa.  
Ajoimme kohti etelärannikkoa katsomaan saaren kauneinta ja jylhintä aluetta ja  Sant´Angelon kylää.  Entinen kalastajakylä on muuttunut suosituksi lomakohteeksi, jonne ei saa ajaa autoilla, joten loppumatka pysäköintipaikalta oli käveltävä entistä muulipolkua pitkin.  Tosin nykyään polku on leveämpi ja sen varrella on ravintoloita ja kauppoja.  Kuljettaja jäi parkkipaikalle ja me lähdimme kulkemaan alas kylään ja pistäydyimme rantabaarissa. Ukrainan sota on huomioitu Napolinlahdellakin liputuksin monissa paikoissa.  

Pienen tauon jälkeen jatkoimme matkaa ohi Serraran ja Fontanan vuoristokylien.  Siellä kuljettaja kiinnitti huomiotamme vihreänharmaaseen kivimateriaaliin, jota oli käytetty saarella rakennusmateriaalina. Hän kertoi myös saaren perinneruoasta jäniksestä ja kuinka sitä valmistetaan uuneissa, joiden savupiippuja näkyi matkan varren taloissa.  Korkealta vuorenrinteeltä näkyi vielä Sant´Angelon kylä ja viiniviljelmät rinteillä. 


Ajoimme läpi Baranon kylän ja sen jälkeen avautuivat näkymät Marontin rannalle ja rantaan johtavalle tielle. 


Pilastrin kylässä näimme auton ikkunasta roomalaistyylisen akveduktin, joka on kuitenkin paljon uudempi.  Se on rakennettu vasta 1500-luvun lopulla, kun alueen asukkailla oli pulaa suolattomasta vedestä.

 

Ajoimme ohi Chiesa della Madonna del Carmine kirkon ennen viimeistä valokuvauspysähdystä Cartaromanassa Eden kylpyläpuutarhan yläpuolella. Täältä oli myös hieno näköala Aragonialaiselle linnalle, jota olimme jo käyneet kävelyretkillä katsomassa toisesta suunnasta.
Keväisen Napolinlahden reissumme postaukset löytyvät linkkien takaa: 

Ischia 2022 ja matka Rooman kautta Ischialle

Ischia saarikierros taksilla 2022

Sorrento 2022

Ei Pompeiji vaan Herculaneum 2022

Veneretki Caprin ympäri 2022

Napoli 2022  

2 kommenttia:

  1. Maisemat näyttävät todella hienoilta!

    Ihan mielenkiinnosta, kun et erikseen kirjoittanut, niin kysynpä vielä, että oliko tuo 100 e / hlö vai yhteensä? Välillä nuo retket kun ovat henkilöä kohden ja välillä yhteensä.

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, kiitos tarkentavasta kysymyksestä. Korjaan postaukseen eli 100,- euroa oli kokonaishinta. Mielestäni kohtuullinen hinta neljän tunnin ajankäytöstä, kun kierrettiin ympärysmitaltaan noin 30 kilometrinen saari. Toki kiemuraisilla teillä matkasta tuli varmaan pidempi.

    VastaaPoista