perjantaina, marraskuuta 18, 2022

Islanti 1990

Lopputalven viikonloppu Islannissa vuonna 1990 tuli mieleen kuunnellessani Satu Rämön ansaitusti kehuttua dekkaria Hildur, vaikka kirjan päätapahtumaseuduilla en olekaan käynyt.   Katselen usein tapahtumapaikkoja Googlen kartasta ja katunäkymistä, kun luen tai kuuntelen kirjoja tai katselen TV-sarjoja, niin tätäkin kirjaa kuunnellesani.

Muistot veivät maaliskuun alkuun vuonna 1990. Icelandair oli aloittamassa kesällä suorat lennot Suomesta Islantiin ja tarjosi matkatoimistolaisille omatoimisia opintomatkoja edulliseen hintaan. Ne sisälsivät  lennot Tukholmasta Keflavikiin ja majoituksen Reykjavikissä sekä mahdollisuuden ostaa retkiä alennettuun hintaan. Tartuimme kollegan kanssa tarjoukseen. Tilasimme lennot, majoituksen ja pari retkeä sekä varasimme Viking Linelta laivamatkat Helsingistä Tukholmaan joululahjakasi saaduilla vapaalipuilla. 

Lähdimme laivalla matkaan keskiviikkona 28.2.1990.  Siirryimme torstaiaamuna 1.3. satamasta bussilla Tukholman rautatieasemalle, josta jatkoimme junalla Arlandan lentokentälle. Arlandasta lensimme Islannin Keflavikin lentoasemalle, jossa olin käynyt ruokailemassa serkkuni kanssa vuosina 1966 ja 1969,  kun Suomi-Seuran jäsenetulennoilla Kar-Airin DC-6B koneen piti tehdä välilaskut matkalla New Yorkiin sekä Islannissa että Kanadan Newfoundlandin Ganderissa. New Yorkista  lensimme edelleen Montrealiin tätimme luo.  

Postikortti vuodelta 1969

Palataan vuoden 1990 matkaan.  Keflavikin lentoasemalta menimme lentokenttäbussilla vajaan 50 kilometrin matkan Reykjavikin lentoaseman lähelle hotelli  Esjaan.  Sitä hotellia ei enää löydy kaupungista enkä osaa sijoittaa sitä kartallekaan tarkasti, mutta hotelli sijaitsi kävelymatkan päässä Reykjavikin keskustasta.


Reissun valokuvat olivat hyvässä järjestyksessä kansiossa ja ilokseni huomasin, että kuvien takana luki kuvauspäivämäärä ja kohde, josta kuva oli otettu.  Niinpä kopioin kuvat ja tekstit tänne.

1.3.1990 Tiina Reykjavikin hotelli Esjan huoneessa 412 

 Ennen auringonlaskua lähdimme kävellen katselemaan kaupungin keskustaa.

Tiina ja Hallgrimskirkja 1.3.1990

Ensimmäisen illan pizzat kävimme syömässä keskustan ravintola Italiassa ja huomasimme jo silloin, että hintataso ylitti etukäteisarviomme.

Reykjavik ravintola Italia 1.3.1990

Perjantaina 2.3.1990 osallistuimme kaupunkikierrokselle. 

Eila jossakin päin Reykjavikia

Kuvanveistäjä Ásmundur Sveinssonin studio 2.3.1990

Kuvanveistäjä Ásmundur Sveinssonin töitä

Laugardalur uimala 2.3.1990

Laugardalur uimala

Reykjavik kalastussatama

Reykjavik kalastussatama 2.3.1990

Reykjavik pohjoisrantaa

Eila ja Reykjavikin pohjoisrantaa 2.3.1990

Vuoden 1986 Reykjavikin huippukokous pidettiin valkoisessa puutalossa nimeltä Höfði. Siellä Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton pääsihteeri Mihail Gorbatšovin neuvottelivat kylmän sodan päättämisestä. 

Reykjavik Höfði-talo 2.3.1990

Lampi Reykjavikin keskusssa 2.3.1990

Lauantaina 3.3.1990 oli vuorossa retki Kultainen kierros.  Osa matkasta sujui kuin tunnelissa ajaen, sillä kova tuuli ja lumisade estivät suuren osan päivää maisemien katselun ikkunoiden läpi.

Hveragerði, kunta Islannin eteläosassa, 45 kilometriä Reykjavíkistä itään 3.3.1990Hveragerði  kasvihuoneet 3.3.1990

Tiina ja joku matkakumppani ruokailupaikan pihalla lähellä geysir-aluetta 3.3.1990


Lounaspaikka geysir-alueella 3.3.1990

Lounaspaikalla kiertoajelubussi 3.3.1990

Poneja tien varrella 3.3.1990

Gullfoss "Kultaiset putoukset" 3.3.1990

Tiina ja Gullfoss "Kultaiset putoukset" 3.3.1990

Eila ja Gullfoss "Kultaiset putoukset" 3.3.1990


Gullfoss Kultaiset putoukset, muistomerkki maanviljelijän tyttärelle, joka pelasti kosken, ettei siihen rakennettu voimalaitosta.


Retkeläisiä geysir-alueella 3.3.1990

Kuumasta lähteestä alkava puro

Geysir-alue 3.3.1990

Strokkur geysir, vesi on nousemassa

Strokkur geysir n. 30 metriä korkea vesi(höyry)patsas

Strokkur geysir n. 30 metriä korkea vesi(höyry)patsas

Strokkur geysir, toiminta on loppumassa

Strokkur geysir lepotilassa


3.3.1990 Kuumia lähteitä

Kuuma lähde

Kuuma lähde

Tiina palaamassa bussille geysir-alueelta 3.3.1990 

Tiina vulgaanisen Kerið kraaterin luona 3.3.1990

 

Kiertoajelulle osallistujia Kerið kraaterin rinteellä

Kerið kraateri 3.3.1990

Islantilaista maisemaa bussin ikkunasta 3.3.1990

Skálholt kirkko, alueella oli 900-luvulla piispan asuinpaikka

Mosaiikista tehty Skálholtin kirkon alttaritaulu 3.3.1990

Selfoss 3.3.1990

Selfoss       

Retkipäivän jälkeen rahat olivat jo niin vähissä yleisen hintatason korkeuden ja valuuttakurssien laskemisessa tapahtuneiden virheiden takia, että päivän ruoat piti käydä ostamassa melko lähellä hotellia olleesta kaupasta. Luottokortteja meillä ei ollut vielä siihen aikaan vaan kaikki raha oli mukana käteisenä.  Matkasekit olivat käteisen lisäksi toinen vaihtoehto matkoilla, mutta nekin olisi pitänyt ostaa ennen matkaa pankista käteisellä. Illalla menimme kuitenkin vielä lähes viimeisillä rahoillamme hotellin ylimmässä kerroksessa olevaan yökerhoon, jossa soi mm. sen ajan hittimusiikki Tiputanssi.  Nykyäänkin, jos kuulen jossakin Tiputanssin soivan, niin tulee mieleen Reykjavikin Hotelli Esja.

Tiina kauppareissun jälkeen matkalla hotelli Esjaan 3.3.1990

Hotelli Esja

Sunnuntaina 4.3.1990 jouduimme odottamaan Keflavikin lentoasemalla lennon lähtöä muutamia tunteja tuulen, runsaan lumentulon ja lentokoneen siipien ja rungon jatkuvan jäätymisen takia.  Ehdimme jo pelätä, että emme pääse Arlandaan riittävän ajoissa, jotta ehtisimme junalla ja bussilla Tukholmassa Viking Linen satamaan ja siellä laivaan. Ehdimmepä kuitenkin ja se hauskuus jäi kokematta, että olisimme viettäneet vuorokauden lähes rahatta Tukholman satamassa ja ilman kännykkää, josta siihen aikaan emme osanneet haaveillakaan. 

Eila lennolla kohti Tukholmaa 4.3.1990 
Islantiin voisin lähteä uudestaankin, vaikka yleensä haluan nähdä uusia paikkoja, jos reissuun ei ole jokin erityinen syy. Matkustusajankohdaksi valitsisin kuitenkin kesän.

Linkin takana muut vuoden 1990 reissut.

2 kommenttia:

  1. Yllätyin muuten hieman tuosta, että hintataso oli tuolloin jo korkea. Ajattelin, että maan kustannukset olisivat nousseet (rajusti) vasta myöhemmin, lähempänä vuosituhannen vaihdetta. Todella mukavaa nähdä kuvia Islannista yli 30-vuoden takaa. Islanti muuten kiinnostaisi matkakohteena tällä hetkellä meitä kumpaakin erittäin paljon, mutta varsin todennäköistä on, että ainakaan ensi vuonna sinne ei tule vielä lähdettyä, vaan suunnitteilla on muuta.

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, Islanti tosiaan yllätti meidät hintatasollaan aikana, jolloin mukana oli vain käteistä rahaa. Maasta ja sen ihmisistä on kuitenkin jäänyt hienoja muistoja ja saattaa hyvinkin olla mahdollista, että matkustan sinne vielä uudestaan.

    VastaaPoista