lauantaina, tammikuuta 08, 2022

LUX Helsinki 2022 koirien kanssa


Toistakymmentä vuotta järjestetty LUX Helsinki tapahtuma on tuonut kotimaista ja kansainvälistä valotaidetta vuoden tauon jälkeen kaupungin keskustaan.  Valoja lähdettiin katsomaan koiralenkillä Kaisaniemenlahden, Töölönlahden puiston, Mannerheimintien alun ja Aleksanterindadun seuduille.

LUX Helsinki 5.-9.1.2022 ohjelman kartalta valikoitui neljä kohdetta, jotka oli tarkoits nähdä. Kävelyreitin varrella oli monia muitakin hienosti valaistuja rakennuksia ja katuja.

Lähdimme iltalenkille Helin ja koiriemme roturisteytys kromfohrländereiden Sisun (toisen sukupolven risteytyskoira) ja Nopsan (ensimmäisen sukupolven risteytys) kanssa Hakaniemestä. Tulimme paikalle bussilla, jossa oli lisäksemme vain kahdeksan muuta matkustajaa.  Paluumatkalla bussilla kulkijoita oli hieman enemmän, muuta ruuhkasta ei voi puhua ja melkeinpä 100 %:sesti matkustajilla oli kasvomaskit, kuten kuulutukset edellyttivät.

Alkumatkasta näkyi runsaasti valaistu Helsingin kaupunginreatteri Kaisaniemenlahden vastarannalla ja pian rupesivat edessä näkymään Pitkänsillan valot.  

Ensimmäisenä näimme kartan numero 18 kohdalla UPM-Kymmene toimitalon seinällä Sen lauluja laulamme videoteoksen, jossa kuvattiin maan pinnan alapuolista metsämaisemaa.  

Värikkäästi valaistu Eduskuntatalo oli kartalla numero 15 ja valokuvaan taltioitui myös Musiikkitalon seinän videomainokset.  

Samoilta jalansijoilta näkyivät valaistu Finlandiatalo, Linnanmäen maailmanpyörä, UPM-Kymmenen toimitalon seinän videoteos ja Keskustakirjasto Oodin edessä olleet valoteokset.  

Mannerheimintien kausivalot ja lumiset jalkakäytävät ilahduttavat Sokoksen tavaratalon kulmilla.

Led-valaisimilla tehty kauppakeskus Forumin kulman valaistus oli saanut numeron 17.  Teokseen kuuluneet taivasvalot näkyivät vain haaleina juovina tummaa taivasta vasten.

Aleksanterinkadun perinteiset jouluvalot käytiin myös katsomassa.  Näin kuvaa katsoen olisi luminen katu ollut mukavampi näky kuin tuo lämmitetyn jalkakäytävän märkyys kahdeksan asteen pakkasessa.

Stockmannin kulmalta käännyimme Keskuskadulle, joka on myös ollut komeasti valaistu viime vuodet.  CityCenterin kulman valot, kartalla numero 16  tuli kuvattua vain kauempaa ja varsinainen etupuoli Kaivokadulla jäi katsomatta ja kuvaamatta, kun huomasimme, että bussimme seisoi Rautatientorin laiturilla valmiina lähtöön. 

Mukavaa vaihtelua se oli tämäkin iltakävely koirien kanssa Helsingin keskustassa, sillä melko harvoin siellä tulee nykyään käytyä.

4 kommenttia:

 1. Samalla tavalla kuin luit meidän avajaisillan tekstistämme, Lux Helsingin valot näyttävät aika vähiltä ja vaatimattomilta, mutta onneksi Helsingin keskustassa on paljon muitakin kausivaloja vielä tänä viikonloppuna. Seuraavana iltana kiertelimme keskustan ulkopuolella olleita kohteita Suvilahdessa, Arabiassa, Malmilla ja Kannelmäessä. OIi oikeastaan vielä vaatimattomampaa tarjontaa ja vähemmän teoksia, mutta onneksi silläkin reitillä tiesimme pari muuta valaistua kohdetta, joihin poikkesimme valoja ihailemaan. Vanhankaupungin koski oli niistä paras. Jos tykkäät lukea nämäkin, tässä linkki: https://ailajajuha.com/2022/01/07/lux-helsinki-hajallaan/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista. LUX Helsingin tarjonta oli tosiaan keskustassa vaatimattomampaa kuin aikaisempina vuosina. Iltakävely Arabiassa ja Vanhankaupuginkoskella lyhyen bussimatkan päässä saattaisi vielä kiinnostaa.

   Poista
 2. Olen ensi viikolla tulossa käymään Helsingissä. Saa nähdä onko siellä mitään jouluvaloja enää silloin jäljellä. Toivottavasti olisi esim. nuo Aleksanterinkadun jouluvalot, ovat todella hienot. Vaikka ihan totta, jos katu olisi luminen, valot olisivat vielä hienommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Mikko Helsinkiin! Toivotaan, että Aleksanterinkadun ja Keskuskadun valot ovat vielä nähtävissä. Esplanadin ja Senaatintorin rakennusten valot taitavat olla pidemmän kauden ilahduttamassa kulkijoita ja viemässä ainakin omia ajatuksiani eteläisemmän Euroopan kaupunkeihin.

   Poista