perjantaina, maaliskuuta 29, 2024

Nepal Pokhara 2024


Matka jatkui Chitwanin kansallispuiston kupeesta pohjoiseen kohti Nepalin toiseksi suurinta kaupunkia, Pokharaa. Se sijaitsee trooppisessa laaksossa, lumihuippuisten Himalajan vuorten vierellä Phewajärven rannalla. Kaupunki oli aikaisemmin Tiibetin ja Intian välisen kauppareitin tärkeä etappi ja nykyisin se on aktiivimatkailun keskus, josta lähdetään eri pituisille vaelluksille Himalajan vuoristoon. Auringonnousun aikaan otetussa kuvassa näkyvät matkakumppanusten Eilan ja Päivikin takana vuoret Annapurna South (7219 m), Annapurna I (8091 m), Hiunchuli (6441 m), Machhapuchre (6993 m) ja Annapurna III (7555m). 

Himalaja on nykyisistä vuoristoista korkein.  Se erottaa pohjoispuolella olevan Kiinan miehittämän Tiibetin eteläpuolella olevista Intiasta ja Pakistanista.  Itsenäiset valtiot Nepal ja Bhutan sijaitsevat vuoriston etelärinteellä. Maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta kahdeksan sijaitsee Nepalin alueella.  Korkein on Mount Everest (8844-8850 m) Nepalin ja Tiibetin rajalla.


Tiistaina 12.3.2024 lähdettiin Baraulin kylästä liikkeelle klo 8 ja kahdeksan tunnin kuluttua olimme perillä Pokharan hotellissa.  Lähtiessämme saimme pienet kauniisti sidotut kukat muistoiksi mukaamme ja kuvan toisen kukkasidoksen saimme saapuessamme Pokharan hotelliin.


Nepalin tiet ja tienvarsinäkymät ansaitsevat oman juttunsa, sillä niitä en ole juurikaan blogeissa nähnyt. Tulossa siis on sellainenkin.  Lisään tähänkin muutaman kuvan ohittamistamme maisemista ja pysähdyspaikoista ja kerron kuinka lyhyitä matkoja pitkähkössäkin ajassa edettiin.

Kun oli ajettu 42 kilometriä ja aikaa oli kulunut yksi tunti ja 20 minuuttia, ylitimme Narayanijoen Pulchowk Narayani-siltaa pitkin. Rannalla näkyi mielenkiintoinen juhlapaikka.  Googlen karttaan on lisätty monia kuvia ja videoita rannalla pidetyistä tapahtumista.

Ensimmäisen wc- ja kahvi-, virvoitusjuomapysähdyksen teimme Seti Gandaki-joen vieressä parin lomakeskuksen lähellä klo 10:30.  Kahvilassa oli siistit länsimaiset wc-tilat ja myynnissä oli kylmää ja kuumaa juotavaa.  Kylmän juotavan saatavuus ei ollut itsestäänselvyys kaikkialla.

 


Tien kulkiessa Trishuli-joen vieressä olimme nähneet useissa paikoissa joen ylittäviä riippusiltoja.  Ehdin jo sanoa ääneen, että olisi kiva, jos pysähtyisimme jonkin riippusillan luo.  Toiveeni toteutui, bussi pysähtyi ja saimme lähteä kulkemaan riippusillan yli kohti Chhimkesory seikkailupuistoa.  Pysähtyminen taisi kuulua ihan matkaohjelmaan. Kalliokiipeily, ziplineliitely ja kanootilla melominen piti kuitenkin jättää väliin, sillä matkamme jatkui valokuvien ja videon ottamisen jälkeen.
Ennen lounaalle pysähtymistä ylitimme Trishuli-joen paikassa, jossa oli kaksi siltaa vierekkäin (Muglin Bridge, Prithivi Rajmarg) ja pitihän siitäkin napata kuva muistoksi.Lounaalle pysähdyimme klo 12 Santas ravintolaan katselemaan kauniin vihreää Marsyangdi-jokea ja  kauniita maisemia.  Tarjolla oli buffet-lounas, jollaisista meitä oli aikaisemmin varoiteltu, mutta arveltiin, että tässä paikassa uskaltaisi noutopöydästä valita syötävänsä.  Niinhän siinä kävi, että illalla vatsani rupesi toimimaan hiukan liian vilkkaasti, mutta onneksi tilanne rauhoittui Imodiumin avulla.  Yliopiston apteekin valmistetta "Lactobacillus- ja Bifidobacterium -maitohappobakteereita sekä Saccharomyces boulardii -hiivaa" olin syönyt jo matkan alusta asti kapselin päivässä. Saattoi vatsani toiminnan vilkastumiseen olla syynä myös tavallista maustetumpi ruoka tai huolimattomuus käsidesin käytössä, sillä en kuullut muiden kahdeksan matkakumppanin (matkanjohtaja ja seitsemän muuta Mandala travelin asiakasta) kärsineen vaivasta.Neljän tienoissa päättyi kahdeksan tunnin ja 170 kilometrin bussimatkamme Phewa järven rantatien tuntumaan Street no 13:en varrelle Barahi hotelliin.Hotelli koostui useammasta rakennuksesta ja sen piha-alueet olivat jälleen iloinen yllätys Katmandun hotellin tapaan.  Huoneesta löytyi kaikki tarpeellinen vaikka pistorasioita jouduin hieman etsimään ennen kuin löysin niitä yöpöydän alalokerosta. Monitoimiadapteri oli jälleen tarpeen, jotta puhelin ja kamera saivat tarvitsemansa lisävirran.  Parveekkeelta oli näkymä uima-altaalle ja lähiympäristöön.  Juomarahojen jättämisestä oli selkeät ohjeet.

 
 Jätettyämme matkatavarat huoneisiin lähdimme Päivikin kanssa tutustumaan hotellin lähiympäristöön. Sähkö- ja puhelinjohtohässäköistä piti taas ottaa kuvia kuten kadultakin hotellin ulkopuolella.  Siellä ei olisi millään voinut arvata, että muutaman askeleen päässä on rauhallinen hotellin puutarha.
Kävelimme iltapäivän hämärtyessä järven rantaan, mutta sitten tulikin kiire käydä hotellihuoneessa ottamassa reissun ensimmäinen Imodium.  Syystä kerroin päivän lounaan yhteydessä.

Tilanne rauhoittui ja illalliselle menimme matkanjohtajan suosittelemaan Moondance ravintolaan Lakeside Roadin varrella, lähellä hotellia. Naanleipä ja palak paneer ( kotijuusto pinaattikastikkeessa)  maistuivat.
Keskiviikkona 13.3.2024
soi kello aikaisin ja viideltä olimme jo lähdössä Sarangkotin kukkulalle, jossa  katselimme kymmenien ellei jopa muutaman sadan kiinalaisen ja muualtakin tulleen turistin kanssa auringon ensisäteiden valaisemia Himalajan lumihuippuja. Ryhmällemme oli varattu huipulla olevan rakennelman reunalta istumapaikat, joilta näimme sekä auringon nousun että vastakkaisessa suunnassa lumiset vuorenhuiput.  Ei ole itsestään selvää, että vuoret näkyvät, sillä ne jäävät usein pilvien ja savusumun peittoon. Muistoksi saimme kuvan, jossa näkemämme huiput on nimetty. Tallensin myös pienen videonpätkän.
Huipulta palasimme paikallisasutuksen reunustamaa tietä pitkin bussille auringonsäteiden valaistessa kulkuamme.  Ylös olimme nousseet melko täydellisessä pimeydessä vain muutaman katulampun himmeässä loisteessa.
Hotelliin palasimme hieman seitsemän jälkeen nauttimaan monipuolista ja herkullista aamiaista. Aamun yksi Imodium ja maitohappobakteerit pitivät huolen, että pystyin nauttimaan maukkaasta tarjonnasta, josta varsinkin Jakki-juustoa olisin mielelläni tuonut jopa kotiin tuliaiseksi, mutta sehän ei olisi ollut tullisäännösten mukaan luvallista.


Huoneeni parvekkeelta näkyi Himalajan Machhapuchren (kalan häntä nepaliksi) eli Tobleronen ;) huippu vielä vähän ennen yhdeksää ennen lähtöämme päivän kierrokselle. Tämä vuori on pyhä paikallisille asukkaille, se on pyhitetty Shiva-jumalan kotina. Sinne ei ole annettu kiipeilylupia vuoden 1957 jälkeen. Oikeasti Toblerone-suklaan kolmion muotoiset palaset viittaavat Sveitsin ja Italian rajalla sijaitsevaan Matterhorn-vuoreen.Päivän kierros alkoi näköalapaikalta World Peace Pagodan läheltä, josta kirkkaalla säällä olisi nähnyt Phewa järven yli Himalajalle.  Hyvällä mielikuvituksella "kalan häntä" näkyy kuvissa. Videonpätkä täältäkin muistona.  Kuljimme jalkaisin polkua alaspäin napsien kuvia ympäristöstä.


Pokharan Shanti Stuba, rauhan pagoda on buddhalainen muistomerkki 1100 metrin korkeudessa Anadi-kukkulalla.  Shanti on sanskritin sana, joka tarkoittaa rauhaa, ja sitä käytetään myös nepalin ja hindin kielissä. Maailman 20:stä rauhan pagodasta toinen Nepalissa sijaitseva on Lumbinissa, jossa Buddha syntyi. 

Matkanjohtaja kertoi pagodan sivuilla olevista Buddhan patsaista ja nappasin jokaisesta kuvan. Niistä löytyi Wikipedian ja google kääntäjän avulla seuraava helposti tänne kopioitava teksti:  "Pagodan toisella tasolla on neljä Buddha-patsasta, jotka esitetään matkamuistona eri maista: "Dharmacakra Mudra" Japanista, "Bodh Gaya" Sri Lankasta, "Kushinagar" Thaimaasta ja "Lumbini" Nepalista. Jokainen patsas edustaa tärkeitä Buddhaan liittyviä tapahtumia, ja ne nimettiin sen mukaan, missä ne tapahtuivat."


Polku jatkui kahviloiden ja näköalatasanteiden luo.  Tämäkin on paikka, johon tullaan aamulla ihailemaan auringonnousua.  Matkamuisto- ja välipalakioskeja oli rinteessä runsaasti turistien houkutuksena matkalla parkkipaikalle.


Seuraavana oli vuorossa käynti Tiibetin pakolaisten asuttamassa kylässä, joita Nepalissa on useita kymmeniä ja Pokharassa neljä. Koko maassa on matkanjohtajan kertoman mukaan 70 000 pakolaista.  Heitä alkoi tulla Kiinan miehittämästä Tiibetistä 1950-luvun lopulla, kun Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama lähti maanpakoon. Tutustuimme mattonäyttelyyn ja -kauppaan sekä valokuvanäyttelyyn. Tiibetiläiset toimivat Nepalissa erilaisten käsityöammattien harjoittajina ja saavat käydä kauppaa vain näillä omilla alueillaan. Saavat kyllä kulkea muualla.  Esimerkiksi mattojen kutomistaito on valitettavasti katoamassa.Bussilla siirryttiin Pokharan ruuhkaiselle keskusta-alueelle, jossa käytiin katsomassa tunnettua, osittain maanalaista vesiputousta, Devi´s fall. Kuulin ensin nimen Devil´s fall eli paholaisen putous. Se on paikka, jossa vesi virtaa tunneliin maan alle.  Vuonna 1961 sveitsiläinen pariskunta meni virtaan uimaan, mutta nainen hukkui sinne ja ruumis löytyi vasta muutaman päivän kuluttua.  Hänen isänsä haluasi antaa paikalle nimen Devi´s fall.  Nyt pienen puiston keskeltä maan alle sujahtavan virran ympärille on muodostettu maksullinen pistäytymispaikka turisteille ja vilkas basaarialue.
Maan alle lähdettiin kulkemaan ensin komeita portaita pitkin.


Vähitellen päästiin 30 metriä maan alla sijaitsevaan tunneliin ja osassa matkaa käytävä oli tosi kapea ja matalampi kuin pituuteni 171 cm.  Ruuhka oli välillä melkoinen kapeassa tunnelissa ja korkeissa portaikoissa, kun huonosti liikkuvat pitkissä mekoissa kulkeneet intialaisrouvat koittivat päästä eteenpäin.


Ostettavaa olisi ollut vielä luolasta poistumisen jälkeenkin.


Omakustanteiselle lounaalle menimme koko ryhmä hotellimme lähelle Byanjan ravintolaan Lakeside Roadin puoleiselle terassille.  Tilaa olisi ollut järvenkin puolella, mutta aurinko paistoi jo niin kuumasti, että varjoisa paikka kiinnosti enemmän. Nuori paikallisoppaamme istui kuumissaan odottamassa tilaustaan ja minä kuvasin annoskateellisena matkakumppanin ruoka-annoksen.


Vielä oli jäljellä matkaohjelmaan kuuluvaa tekemistä.  Lähdimme lähes tunnin polkuveneajelulle Phewa järvelle, jolla liikkui monenlaisia kelluvia välineitä.  Veneitä oli rannalla vuokrattavissa täysin omaankin käyttöön. Veneemme kuljettaja / peräsimenpitäjä sai onneksi polkemisapua muutamalta ryhmämme jäseneltä. Polkeminen ei ollut aivan kevyttä, kertoivat he, jotka osallistuivat jonkin aikaa katolla varustetun vene-lauttamme kuljettamiseen.Uimapukua ei onneksi tullut otettua mukaan matkalle aivan turhaan, sillä pulahdimme hotellin uima-altaaseen monipuolisen turistipäivän jälkeen Päivikin kanssa.  Oli siellä käynyt pari muutakin matkalaista ryhmästämme.  Kylmä banaanilassi maistui uimisen jälkeen.Iltakävelyllä kuljimme Päivikin kanssa Lakeside Roadin tarjontaan tutustuen. Retkeily- / vapaa-ajan pukineet jäivät ostamatta, sillä niitä meillä kummallakin on kotona kaapit täynnä.  Eihän koirien kanssa liikkuessa ja harrastaessa tule muunlaisia vaatteita edes käytettyä. 

Ihastuin yhden liikkeen ikkunassa olleeseen kauniiseen käsin kirjailtuun sohvatyynynpäälliseen, jossa oli kaksi riikinkukkoa ja väritys olisi ollut juuri sopiva kotiimme.  Kuljimme ohi, mutta tulinkin toisiin ajatuksiin ja olisin halunnut ostaa sen.  Palasimme takaisin, mutta en enää löytänyt oikeaa liikettä.  Taas tuli todettua se, että jos joskus huomaa jotain, mitä tekisi mieli ostaa, niin se on ostettava heti. Ostin sitten kaksi muuta tyyynpäällistä kotiin ja kaksi pientä pussukkaa koiranhoitajatyttärille tuliaiseksi.  Sopisihan tuollainen pussukka kamerankin suojaksi, jos sellaisia ei olisi olemassa jo muutama.  Ilpo sai tuliaiseksi Dakha topi / Nepali topi hatun, joka kuuluu Nepalissa miesten kansallispukuun.  Hatut olivat ennen pakollisia, kun otettiin virallisia valokuvia esim. passikuva.  Hatut on valmistettu hienosta Dhaka puuvillakankaasta, jota on tuotu Dhakasta Bangladeshin nykyisestä pääkaupungista. 
Kevyet iltapalat nautimme hotellin ravintolassa, Päivikille momoja ja minulle riittivät naanleivät ja tee. Syödessämme katselimme ravintolassa tanssi- ja musiikkiesitystä, josta otin myös lyhyen videon.
Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Bandipuria.

Tämän  Mandala travelin kiertomatkan eri kohteista löytyvät jutut linkkien takaa:
 15 kommenttia:

 1. Pokhara on kiva kaupunki, olimme siellä ennen matkaamme Annapurnalle. Harmi tuo ongelma mahan kanssa, meillä ei yllättäen ollut koko matkamme aikana kummallakaan mitään tuollaisia ongelmia, vaikka siihen vähän olinkin etukäteen asennoituneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turistien paljous ja turisteille tarjolla olleiden palveluiden ja krääsän paljous yllätti, vaikka itse olen nykyään juuri tällainen turisti joka hakeutuu helposti saavutettaviin paikkoihin. Ajatukset ovat ristiriitaisia. Kauniita paikkoja ja näkymiä Pokharassa oli ja tarjoammehan me massaturistit elannon monille.

   Poista
 2. Muistan omalta reissulta myös Phewajärven, jossa kävimme veneretkellä. Paikallisten mielestä olimme niin eksoottisia, että he ottivat meistä valokuvia. :) Me teimme pitkät siirtymät lentäen. Reissuun kuului muun muassa viiden päivän Poon Hill vaellus ja sielä palasimme Pokharaan, josta taas matka jatkui Kathmanduun. Sieltä palasimme Intian puolelle. Hieno reissu, josta mieleen on jääneet erityisesti lumihuippuiset vuoret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja, reissusi aikaan (2010) Nepalissa ei liikkunut turisteja sellaisia määriä kuin nykyään eikä ainakaan vaellusreiteillä, kuten tämän päivän Pokharassa. Eipä siis ihme, että pääsitte valokuviin. Oli varmasti upea reissu hienoissa vuoristo- ja kylämaisemissa. Kauniita maisemia ja lumihuippuisia vuoria näimme onneksi nytkin.

   Poista
 3. Auringonnousun ihailu vuoristomaiseman tarkentuessa on varmasti upea kokemus! Nuo ovat yleensä aikaisen herätyksen arvoisia, ellei käy huono tuuri pilvien kanssa. Matkamuistoista on myös hauska lukea, vaikka tuntuu että harvoin tehtyjä ostoksia mainitaan blogeissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarianne kommentista! Valkoisten lumihuippujen paljastuminen auringon noustessa oli tosiaan hieno näky, jota ei kännykällä ja pokkarilla pystynyt tallentamaan, mutta tukevat kuvat sentään muistikuvia. Kiva, että matkamuistojen maininta kiinnosti. Ostan useimmiten vain jotain syötävää / juotavaa tuliaiseksi, mutta kyllä vuosikymmenten aikana on tullut hankittua monenlaista, kuten "Matkamuistoja" blogijutussa vuonna 2017 olen kertonut.

   Poista
 4. Vai että jakkijuustoa! Lukematta vielä uusimpia postauksia, niin kysyn, että tuliko jakinvoiteetä maistettua tai tuliko missään vastaan?

  Puhelin- ja sähköjohtohässäköitä on aina kuvattava, kun vain mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuli muutama kupponen tuota jakinvoiteetä juotua. Sanotaanko niin, että Nepalissa oli monta juttua minkä vuoksi matkustaisin sinne uudestaan, mutta kyseinen tee ei ole kuitenkaan yksi niistä. Varmaasti tulee kuitenkin hörpättyä Tiibetissäkin, kun joskus sinne pääsen! Mutta ei se nyt kyllä varsinaisesti omaan makuun tosiaan oikein ole.

   Poista
 5. Hei Anssi, jakinvoiteetä ei kukaan tarjonnut ja voi olla etten olisi "uskaltanut" maistaa, mutta jakkijuusto oli kuin hyvin kypsynyttä mustaleimaista emmentalia eli erittäin hyvää ja maukasta. Ihmettelin, että sitä oli vain pieni pala tarjolla. Kaikki länsimaalaiset eivät ilmeisesti uskaltaneet maistaa sitäkään.

  VastaaPoista
 6. En nyt huomannut mutta onko aikaisemmin kerrottu...onko tämä sellainen Nepalin kiertomatka, missä ei mennä vaellukselle?

  VastaaPoista
 7. Kiitos tarkentavasta kysymyksestä! Tämä oli Mandala Travelin kiertomatka, johon ei sisältynyt vaelluksia. Muutamana päivänä ohjelmaan sisältyi kävelykierroksia, jotka olisivat olleet hankalia huonosti liikkuville, mutta normaalisti liikkuville senioreille ei tullut ongelmia edes Sarangkotin kukkulalle kiipeämisessä, toki hieman hengästytti :) .

  VastaaPoista
 8. Jylhät vuoret, kaupungin "avoin kuitu" ja vedet muodostivat kiinnostavan kertomuksen. Meille uusi maanosa ja maa!
  Juha

  VastaaPoista
 9. Kiitos Juha kommentista. Reissulla oli tosiaan mielenkiintoisia näkymiä; niin vuoret, järvet, joet, kuin kaupunkien infrastruktuuri ja ihmisetkin.

  VastaaPoista
 10. Nepal olisi mielenkiintoinen kohde käydä ja tehdä siellä joku muutaman päivän vaellus samalla. P.S. Noi sähköviritelmät Aasiassa on kyllä melkoisia :-D

  VastaaPoista
 11. Kiitos Rami kommentista! Vaellukset Nepalissa ovat varmasti upeita, mutta luettuani Merjan matkassa blogista vaellusten tuntuneen "raskailta" nuoremmillekin reissaajille päädyimme valitsemaan kevyemmän vaihtoehdon tutustua maahan.
  Yhtä mielenkiintoisia sähköviritelmiä on näkynyt muuallakin, missä sähköä on saatavissa ilmaiseksi ;) , kunhan lisää pylvääseen vain oman johdonpätkänsä.

  VastaaPoista