torstaina, heinäkuuta 06, 2023

Rovaniemen Ounasvaara, hyttyset ja mäkäräiset
Rovaniemen Ounasvaaralle saavuimme agilityn ansiosta, kuten myös viime kesänä agilityn SM-kisoihin. Tänä vuonna Ounashallissa järjestettiin Junioreiden, senioreiden ja para-agilitaajien SM-kisat.  

Toukokuussa tein päätöksen, että en osallistu näihinkään kisoihin, kuten en osallistunut Saariselän Yöttömän yön kisoihin nivelrikkoisen polveni kanssa.  Halusin varmistaa, etten loukkaa polvea  juostessani ja pystyn tekemään kävelylenkkejä luontopoluilla, joka oli syy tämän kertaiseen pidempikestoiseen Pohjois-Suomen reissuumme.

Vietimme Santa Sport Apartments huoneistohotellissa kolme yötä 15. - 18.6.2023 Päivikin ja hänen koiriensa Nixin ja Niion ja oman koirani Nopsan kanssa.  Toisen kerroksen huoneistossamme oli avokeittiö-olohuone, kaksi makuuhuonetta,  sauna + wc ja erillinen wc sekä suuri lasitettu parveke.
Meille riitti Nopsan kanssa pienempi makuuhuone, kun olin hiukan järjestellyt sitä.  Siirsin yöpöydän tosi pienen huoneen toiseen päätyyn oven kohdalle, jotta Nopsan kevythäkille jäi tilaa huoneen toiseen päätyyn.  Vastaisen varalle ja vihjeeksi muille laitan muistiin, että kannattaa toivoa sellaista huoneistoa, joka on talon päädyssä.  Näin myös pienessä huoneessa olisi ikkuna.  Meillä ei tällä kerralla ollut kuten oli vuosi sitten ollessani Helin kanssa reissussa.Olohuone-keittiö oli kompaktin kokoinen  ja kaipa sinnekin sohvalle olisi joku mahtunut nukkumaan, jos olisi tarve majoittua samassa huoneistossa isomman porukan kanssa.Perusaamiainen kuului huonehintaan. Tarjolla ei ollut mitään erikoista, mutta vatsansa sai hyvin täyteen.  Suurin osa hotellin asukkaista näytti olevan eri lajien urheilijoita.  Samaan aikaan jossakin toisessa Lapin urheiluopiston hallissa oli käynnissä lentopallon Kultavaskooli-kisa.


 
Katsoin Resq clubin sovelluksesta olisiko Rovaniemellä ravintoloita, joista voisi pelastaa päivän aikana myymättä jääneitä ruoka-annoksia.  Hotellin ravintola Puhti tarjosi torstai-iltapäiväna 4,- euron aterian, perunoita ja broilerkastiketta sekä 4,- eurolla sai myös neljä palaa pinaattipannukakkua.  Ostimme ateriat kummallekin ja pannukakuista riitti jälkiruokaa useammaksi kerraksi, kun haimme kaupasta lisukkeeksi jäätelöä ja hilloa.Päivikki osallistui koirineen perjantain kaikille avoimiin etko-kisoihin (etukäteiskisat), joista voitti Nixin kanssa toisen oman luokkansa kisan ja sijoittui toisessa kisassa kolmanneksi.

Lauantain senioreiden 60 + ohjaajien ja medi-kokoisten koirien luokassa he sijoittuivat karsintaradalla kolmanneksi ja lähtivät siten finaaliradalle kolmanneksi viimeisinä puolustaman kahden edellisen vuoden 60 + ikäisten senioriohjaajien Suomen mestaruutta.  Tässä luokassa oli kisaajia 34.  Kolmanneksi viimeisellä esteellä Nixi valitettavasti juoksi käyrän putken väärään päähän ja rata hylkääntyi eli tulosta ei tullut tämän vuoden sennujen SM-kisoista.  Alla kuvakaappaus videolta hetkestä, jolloin Nixi oli matkalla putken väärään päähän.

Itä-Helsingin Agilityharrastajilla oli kuitenkin hieno kisapäivä.  Mini-kokoisten koirien ohjaajien 60 + sarjassa saivat Marjaana & kääpiösnautseri Minco kultaa ja Aija & mittelspiz Nala pronssia. 

Jaija & Minco

Aija & Nala

Koiralenkkejä teimme iltaisin mm. Kemijoen rannalla Ounaskosken leirintäalueen ja Koskipuiston tuntumassa.


Kävimme myös Ounasvaaran luontopolulla, mutta hyttysten ja muiden öttiäisten häirintä oli niin suurta, että oli palattava hotelliin takaisin leveämpiä väyliä pitkin.Huoneessa huomasimme lattialla pieniä mustia pisteitä ja kun niihin koski sormella oli tuloksena punainen läntti lattialla.  Mustat pisteet olivat siis koirien mukana tulleita hyvinsyöneitä mäkäräisiä.  Nyt huomasimme katsoa, miltä koirien vähäkarvaiset vatsojen alustat näyttivät. Ne olivat täynnä punaisia mäkäränpuremia.  Onneksi puremat eivät tuntuneet häritsevän koiria ja olimme itse välttyneet puremilta.

Seuraaville lenkeille lähtiessämme lisäsimme hyönteiskarkotteiden käyttöä ja puin Nopsan päälle kevyen puvun, johon olin suihkuttanut myös myrkkyä.

Lauantai-illan lenkkikohteeksi otimme Ounasvaaran näköalatornin ja näköalapaikan, joiden luona emme olleet aikaisemmin käyneet. Kävelyreitti piirtyi kartalle Päivikin kellon ja puhelimen yhteistyöllä.


Alkumatkan polkujen vieressä oli suuret alueet jääkauden jälkeisen muinaisjärven rantakivikkoa.
Torniasta oli hienot näköalat kohti Rovaniemen keskustaa ja lähimaastoihin.

Polku jatkui ylemmäksi kohti karttaan merkittyä näköalapaikkaa ja Lapland Hotels Sky Ounasvaaraa, jossa moni tuttu agilitykisoihin osallistuja asui.
Jääkauden jälkiä tosiaan näkyi vaaran laella.  Sitä mietiskelimme, oliko laudasta rakennettu tasanne Googlen karttaan merkitty Ounasvaaran näköalapaikka.


Hotellikin löytyi ja sen vierestä hiihtohissin yläasema ja hienot maisemat kohti pohjoista ja Kemijokea.


Alueella olisi ollut kuljettavissa monenlaisia ja eri pituisia reittejä, mutta jäivät meiltä tällä kertaa tutustumatta.

Matka jatkui kohti Tyrnävää ja RokuaaRovaniemeltä Oulun Nallikarin kautta Tyrnävälle


Rokuan kansallispuistossa koirien kanssa

2 kommenttia:

  1. Hyttyset ja mäkäräiset tosiaan ovat ärsyttäviä. Ne ovat kenties se suurin syy, miksi me ei välitetä liikkua Suomen luonnossa kesäisin. Maisemat ovat kyllä upeita, mutta inisijät ärsyttävät.

    VastaaPoista
  2. Inisijät eivät onneksi häiritse minua ja on ollut kiva päästä reissaamaan kotimaassa auton kyydissä vailla huolta juna- ja bussiaikatauluista.

    VastaaPoista