keskiviikkona, maaliskuuta 12, 2025

Pakistan Karachi 2025


Pakistanin islamilainen tasavalta on väkiluvultaan maailmaan viideneksi suurin, 254 milj. asukasta maaliskuussa 2025. Pinta-alaltaan se on hieman yli 2,5 kertaa Suomen kokoinen eli 881 640 km2. Naapurivaltioita ovat Iran, Afganistan, Kiina ja Intia.  

Kun Intia itsenäistyi brittien vallasta vuonna 1947 se jakaantui muslimienemmistöiseen Pakistaniin, josta käytettiin nimityksiä Länsi-Pakistan ja Itä-Pakistan  ja hinduenemmistöiseen Intiaan. Vuonna 1971 Pakistanin itäosa itsenäistyi Bangladeshina. Intian ja Pakistanin välit ovat olleet jännittyneet ja kiistaa on ollut varsinkin Kashmirin alueesta. 

Yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista Indus-kulttuuri vallitsi nykyisessä Pakistanissa ainakin 5000 vuotta sitten.  Sen jälkeen alueelle on tullut maahanmuuttajia ja valloittajia eri puolilta, joten maan historia ja kulttuuriperintö on hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen. 

Keskiviikkona 27.2.2025 aloitin maahan tutustumisen Mandala Travelin seitsemän henkilön ryhmän kanssa. Matkaan olin lähtenyt ensimmäistä kertaa ilman tuttua reissukumppania ja ryhmässä meitä olikin viisi yksinmatkustavaa ja yksi pariskunta.  Yli 2000 kilometrin bussimatkalla oli mukana Kaukasuksen kierrokselta ja Nepalin matkalta tuttu matkanjohtaja Elina sekä miellyttävä paikallisopas Mohamed.

Saavuimme väkiluvultaan maan suurimman kaupungin Karachin (jopa 25 mil. asukasta) lentoasemalle aamun pimeydessä ja ajoimme Pearl Continental hotelliin aamiaiselle.  

Lähdimme kaupunkikierrokselle ennen pahinta aamuruuhkaa klo 7:15.  Ensimmäinen pysähtymiskohteemme tässä Sindhin maakunnan pääkaupungissa oli Clifton Beach.  Se on suosittu ranta-alue varsinkin perheiden keskuudessa.  Ilmaltaan harmaana, mutta lämpimänä aamuna emme saaneet parasta mahdollista vaikutelmaa rannasta.  Rannan roskaisuus ei parantanut asiaa. Hauska ja hyödyllinen yksityiskohta rannalla olivat vesipullot, joita ostamalla saattoi pestä hiekkaiset jalkansa ja jatkaa matkaa.  Meistä kukaan ei kulkenut rannalla paljan jaloin, joten jalkojen huuhtomiseen ei ollut tarvetta.







Ohitimme kaupungilla useampaan kertaan muistomerkin, johon oli ikuistettu maan perustajaisän Muhammed Ali Jinnahin motto: unity, faith, discipline eli yhtenäisyys, usko, kurinalaisuus.


Seuraava tutustumiskohde oli Frere Hall.  Se on peräisin varhaisesta brittiläisestä siirtomaakaudesta Sindhissä.  Vuonna 1865 valmistunut rakennus oli alkujaan Karachin kaupungintalo ja nykyään se toimii näyttelytilana ja kirjastona.





Kierros jatkui Pakistanin perustajan Muhammed Ali Jinnahin hautamausoleumille, jossa ehdimme nähdä vartiosotilaiden komean, äänekkään ja rytmikkään vahdinvaihdon kaikuvan mausoleumin sisällä, mutta valokuvia tai videoita tapahtumasta ei saanut ottaa.





Kierros jatkui Empress Market eli Keisarinnanmarkkinat kauppahalliin, joka rakennettiin vuosina 1884-1889 ja nimettiin Intian keisarinnan kuningatar Victorian muistoksi. Nykyään rakennus on yksi suosituimmista ja vilkkaimmista markkinapaikoista Karachissa.








Kauppahallin ulkopuolella Jahangir Parkin vieressä ehdimme hetken kuvata kaupungin ja maan monenkirjavia busseja ja tuktukeja.








Nyt oli aika palata Pearl Continental hotelliin pienelle päivälevolle ja räpsiä muutama kuva yleisistä tiloista sekä huoneestani.





Uudelle kierrokselle lähdimme klo 15 ajaen keskustan väljiä katuja pitkin Mohatta Palace museoon.



Mohatta Palatsi on rakennettu vuonna 1927 lähelle Cliftonin rantaa.  Siihen on käytetty Rajasthanin kivipalatsien tapaan vaaleanpunaista Jodhpur-kiveä yhdessä paikallisen keltaisen kiven kanssa. Rakennuksessa on lukuisia monimutkaisia kaiverrettuja yksityiskohtia. Sindhin hallitus osti palatsin vuonna 1995 muuttaen sen Pakistanin taiteille omistetuksi museoksi.  Palatsimuseo avattiin virallisesti vuonna 1999.  Siellä oli käydessämme esillä mm. upeita käsin kirjailtuja kankaita, mutta valokuvaaminen sisällä oli kielletty. 





Iltapäivä päätettiin ruuhkaisen Abdullah Haroon Roadin varren kauppoihin.  






Ja tulihan sieltä ostattua kaksi kevyttä "kauhtanaa", jotka olivat erittäin käteviä noin 25 asteen lämmösssä sekä huivi, jolla on varmasti käyttöä kotonakin.



Makuuni hiukan liian runsaasti maustetun illallisen söimme hotellin ravintolassa.  Annokset olivat koko reissun ajan useimmiten niin runsaita, että niistä söi 2 - 3 henkilöä, kuten matkan edetessä teimmekin.

Matka jatkui seuraavana päivänä Thattan ja Maklin kautta Hyderabadiin. Niistä juttua seuraavassa postauksessa. 

Tämän seitsemän hengen Mandala Travelin Pakistanin kiertomatkan eri kohteista voi lukea linkkien takaa:  (lista täydentyy)Multanista Harappan kautta Lahoreen 

22 kommenttia:

  1. Voihan Pakistan! Siinä olisi kyllä kiinnostava maa ja Karachi jostain syystä sieltä kiinnostavimmasta päästä, mitä tulee kaupunkeihin. Ei taida kuvien perusteella Karachi olla varsinainen rantalomakohde, enkä oikein näe ketään tuolla ottamassa aurinkoa (ainakaan ilman jatkuvaa häiriötä). Mahdetaanko jalanpesuvesipullot viskata sitten rannalle, kun jalat pesty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anssi kommentista! Pakistan on erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen maa ja kiinnostavia kohteita Karachin lisäksi on vaikka kuinka paljon.
      Paikalliset kokevat Arabianmeren rannat Karachin seudulla mukavina vapaa-ajanviettopaikkoina vaikka tungosta siellä selvästi on netistä löytyvien kuvien mukaan.

      Rannalta kerättyjen juomapullojen täyttö jalkojenpesuvedeksi viereisestä wc:stä on uudenlaista kierrätystä eli tämä vähentää rannan roskaantumista. Joku on keksinyt hienon bisneksen.

      Poista
  2. Ihan kuten Anssi tuossa kirjoitti, Pakistan kiinnostaisi itseänikin kovasti, Marikaa onkin sitten hieman vaikeampaa saada innostumaan, mutta katsotaan, jos sinun juttujen jälkeen hänkin innostuisi :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Mikko, Pakistanissa on upeita luontokohteitakin varsinkin pohjoisessa. Minua siellä kiinnostivat erityisesti eri kulttuurien esiintyminen lähellä toisiaan ja vanhojen sivilisaatioiden jättämät jäljet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kiinnostaa nämä samat teemat, mutta itselläni myös "ongelmana", ettei matkakumppani ole oikein innostunut tämän alueen maista :) Luultavasti lähden jossain vaiheessa yksin ainakin Iraniin ja Uzbekistaniin. Pakistaniin ja Afganistaniin en ehkä ainakaan toistaiseksi uskaltaudu soolomatkalle.. Pakistanissa (Peshawarissa) asuisi kyllä yksi nettituttu, mutta en tiedä hänen kiinnostuksestaan lähteä kiertelemään maata kanssani.

      Poista
    2. Kiitos Cilla, Pakistan oli paljon mielenkiintoisempi ja monipuolisempi kohde kuin osasin kuvitellakaan. Soolomatkailu aivan omatoimisesti saattaa olla haastavaa, mutta ehkä paikallisen tuttavan tai sitten oppaan avulla sekin onnistuisi.

      Poista
  4. Pakistan kiinnostaisi minuakin, ja olen joskus vilkuillut sinne tehtäviä matkoja. Liikenteessä tai varsinkin noissa koristeellisissa rekoissa ja tuktukeissa on samaa kuin Afganistanissa. Mutta kun naapurimaita ovat, niin eipä ihme. Teitä oli mukavan pieni ryhmä ja yllättävän paljon yksinmatkustavia. Hienoa, että lähdit yksin reissuun! :) Jos minä tuonne joskus päädyn, menen myös yksin, koska mies ei ole Pakistanista kiinnostunut.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Merja, Pakistan oli tosiaan mielenkiintoinen matkakohde ja pidin varsinkin tästä maata pitkin matkustamisesta. Näimme nykypäivän elämää ja arkeologisia kohteita monipuolisemmin kuin jos suurten kaupunkien väliset matkat olisi lennetty.

    VastaaPoista
  6. No voihan sorkat. Vähintään mielenkiintoinen myyntipöytä. Näkyikö kukaan tekevän kauppoja sorkista?!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Mari, eipä näkynyt sorkkien ostajia. En minäkään ostanut sellaisia tuliaisiksi koiraharrastajatutuille :) , jotka käyttävät noutajilleen palkkiona sorkkia, kun harjoittelevat esim. auto-onnettomuudessa loukkaantuneen eläimen jäljestämistä. Tuolla sorkat taitavat tosin päätyä ihmisten ruokapatoihin.

    VastaaPoista
  8. Rannalta kerättyjen juomapullojen käyttö jalkojen pesuveden kaatovälineeksi onkin hieno juttu.
    Mielenkiintoinen kohde ja ihania kuvia! Rakastan toreja — ja katsella miten hienosti ja ajatuksella on kasvikset ja hedelmät siellä järjestetty. Kertoo siitä miten ruokaa arvostetaan. Toinen, mitä on ihana katsella on nuo melkein sekopäisesti koristellut bussit. Ylipäätään tuollainen rosoisuus viehättää omaa silmääni.
    Mitä muuten noihin sorkkiin tulee niin muistuupa mieleeni, kun Helsingissä avattiin Finnjävel ja menussa oli valittavana extrana kopara eli poron sorkka, jota oli sitten jonkun saamelaisen mummon traditionaalisella reseptillä valmistettu ja oikein käyty ”kädestä pitäen”-opissa. Halusin valita sen ja koska sama menu piti ottaa koko seurueelle, puhuin ystäväni ympäri.
    Hänen ilmeensä oli ikimuistettava kun noin kolmen sentin lihapala tuli hänen eteensä. Hän katsoi minua ja kysyi, että maksoiko hän juuri 35 € tästä lihanpalasta, jota ei edes ilman silmälaseja näe. Hehehe! Että kyllä niitä sorkkia meillä Suomessakin käytetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele, Pakistan oli todella paljon mielenkiintoisempi kohde kuin osasin kuvitellakaan. Upeat moskeijat ja vanhat hautamausoleumit, hienosti koristellut kulkuvälineet, kauniisti astellut kaupattavat tuotteet, ihmisten hymyt ja ystävällisyys ja sitten vastakohtana köyhyys, nämä todella viehättivät minua.

      Poista
  9. Maata pitkin liikkuessa näkee toki enemmän, mutta kyllä se sitten pahimmillaan vaatii istumalihaksiakin :-) Meidän Pakistanin reissulla muutama vuosi sitten Karachi jäi näkemättä, ehkä osittain sen hetkisen turvallisuustilanteenkin takia, mutta Lahore, Islamabad ja Chitral koettiin. Matka Islamabadista Chitraliin kesti bussilla huonoilla teillä luokkaa 13 tuntia suunta!

    VastaaPoista
  10. Kiitos Pirkko, teidänkin matkallanne oli tosi paljon mielenkiintoisia kohteita kuten juuri Chitral, jossa asti me emme käyneet. Minua hämmästytti Pakistanissa teiden hyvä kunto vuoden takaisen Nepalin matkan jälkeen. Meillä siirtymät olivat useiden mielenkiintoisten pysähdysten kanssa enimmillään reilun kymmenen tunnin pituisia.

    VastaaPoista
  11. No nyt on kyllä erikoinen kohde! Veljeni ramppasi jossain vaiheessa työn puolesta paljon Pakistanissa ja siitä maa on tuttu, mutta jos pitäisi jotakin maasta sanoa, niin ei kyllä keksisi yhtään mitään mitä siitä oikeasti tietäisin! :D

    VastaaPoista
  12. Kiitos Elina, enpä tiennyt minäkään paljoa Pakistanin upeasta ja melko hyvin säilyneestä rakennusperinnöstä.

    VastaaPoista
  13. Pakistan on varmasti mielenkiintoinen maa. Noista kuvista koitin katsoa, naisia ei tainnut paljon julkisesti olla nähtävillä.

    VastaaPoista
  14. Kiitos Sari, maa on tosiaan mielenkiintoinen. Kyllä ulkona naisiakin näkyi ja ottivat meistä kuvia sekä tulivat mielellään yhteiskuviin kanssamme, kuten seuraavien päivien postauksissa näkyy. Miehet ja pojat olivat rohkeampia ottamaan kontaktia kanssamme.

    VastaaPoista
  15. Tämä on kyllä taatusti ollut todella upea matka. Kovasti itseäkin kiinnostaa Mandala Travelin valikoima.
    Nuo värikkäät bussit ovat kyllä tosi hauskoja. Näkikö niistä edes kunnolla ulos kun oli niin paljon koristeluja. :D

    VastaaPoista
  16. Kiitos Virpi, Pakistan oli todella upea matkakohde monipuolisuutensa takia. Mekin mietimme matkakumppaneiden kanssa, että miten ihmeessä bussien, rekkojen ja kuorma-autojen kuljettajat näkevät ulos autoista, kun ikkunoiden pinta-alasta suurin osa oli täynnä koristeita.

    VastaaPoista
  17. Pakistan ei ole ollut vielä listalla matkakohteena. Tuo kertomus kuvineen kuitenkin sai ajattelemaan, miten monipuolinen matkakohde se voisikaan olla, myös historiallisesti. Sorkka-asian kyllä jättäisin väliin, ehkä Aila voisi kuvan ottaa blogia varten. Juha

    VastaaPoista
  18. Kiitos Juha, Pakistan on usealla tavalla paljon monipuolisempi matkakohde, kuin tulee ajatelleeksi. Toivottavasti olot ja turvallisuustilanne koko maassa kohenevat niin, että kuka tahansa historiasta ja eri kulttuureista kiinnostunut valitsee sen matkakohteekseen. Matkalijoista pidettiin todella hyvää huolta enkä kokenut minkäänlaista uhkaa reissun aikana.

    VastaaPoista