keskiviikkona, marraskuuta 22, 2023

Luukin ulkoilualue Nuuksion kansallispuiston kupeessa


Elokuinen koiralenkki vei Helsingin kaupungin omistamalle Luukin ulkoilualueelle. Päivikki ystävättären auto jäi Luukin kartanon pysäköintialueelle ja lähdimme kulkemaan kohti pohjoista. Alitimme Vihdintien ja ohitimme kyltin, jossa kerrottiin, että Helsingin abiturientit ja metsäylioppilaat istuttivat alueen puut lähes 60 vuotta sitten.

Luukin alue ollaan mahdollisesti liittämässä Nuuksion kansallispuistoon.  Kansallispuisto perustettiin vuonna 1994 ja sen pinta-ala on noin 5500 - 5600 hehtaaria.  Mahdollinen laajennus kasvattaisi pinta-alaa 3000 hehtaarilla.  

Suomen luonnonsuojeluliitto on antanut lausunnon puiston laajentamisesta,  ovathan Uudenmaan luonnonsuojelupiiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys osallistuneet kansallispuiston kehittämiseen jo sen perustamista edeltävistä vaiheista asti. 

Virkistysalueen muuttaminen kansallispuistoksi on kuitenkin otettu vastaan ristiriitaisin tuntein mm. metsästäjien ja suunnistajien keskuudessa.  Asiasta kertoo Länsiväylä-lehti artikkelissaan 13.1.2023.

Me kuljimme seitsemän lammen reitin hiukan soveltaen.Alkumatkan reitti kulki lähes 60-vuotiaan metsikön siimeksessä leveää polkua pitkin. Metsässä näkyi pienempiäkin polkuja.
Ensimmäisenä ohitimme Hepolammen, jonka kirkkaassa vedessä olemme Heli tyttäreni ja koirien kanssa käyneet uimassa lämpiminä kesäpäivinä jatkamatta kulkemista muille lammille.  Vesi oli peilityyni ja ilma siis tuuleton, joten kaiku vastasi hauskasti koirien haukahduksiin.  Koirat olivatkin aivan ihmeissään vastarannalta kuuluvista äänistä. Käärlampi ohitettiin menemättä rantaan, mutta Hauklammen tyyneen pintaan kuvastuivat pilvet ja vastarannan puut niin mukavasti, että kuvia piti ottaa enemmänkin.
Hauklammen pohjoispäästä käännyttiin kohti länttä ja Mustalampea. Polun varressa näkyi runsaasti myrskytuulten luontoon jättämiä merkkejä. Mustalampi on suolampi, joten sen rantaan ei ilman kumisaappaita päässyt. Vesi oli noussut jopa lammen läheisyyteen rakennetulle polulle.


Väärälampi ohitettiin taas menemättä rantaan, mutta polun varrella ihailtiin männyn tuulenpesää, joka johtuu kasvupisteen geenivirheestä.Seuraavana ohitettiin Halkolampi, jonka rannalla oli nuotiopaikka, mutta meillä ei ollut eväitä mukana lenkillä, joten reippailimme paikan ohi.
Halkolammen eteläpuolella ennen Vihdintien alikulkutunnelia oli kauniita eri väristen sammalten peittämiä kalliomuodostelmia, joita kännykkäkuvat eivät valitettavasti pysty toistamaan.Vihdintien eteläpuolella on Kaitalampi, joka tuntuu olevan tuttu telttaretkikohde monille pääkaupunkiseudun 60- ja 70-luvun nuorille. Olen käynyt siellä usein telttaretkillä nuorena kuten Päivikkikin vaikka emme vielä silloin tunteneet toisiamme. Paikalle pääsi hyvin bussilla Vihdintietä pitkin.Kaitalammen puolivälin kohdilta käännyimme kohti itää ja Luukin golfkenttää, jonka reunaa seuraten palasimme parkkipaikalle. Näin oli 2,5 tunnin ja reilun yhdeksän kilometrin lenkki tehty.Alkoi olla lounasaika eikä mukanamme ollut eväitä, joten Päivikki ehdotti, että mennään Juvanmalmin teollisuusalueelle Grilli Safkikseen. Hän oli ollut tässä työmaakuppilassa aikaisemminkin ja kehui paikan hampurilaisia. Eipä tarvinnut pettyä tälläkään kerralla.

Nuuksiossa en ole viime vuosina käynyt kovinkaan usein kuten teimme lasten kanssa puiston suunnitteluaikoina ja puiston perustamisen jälkeisinä alkuvuosina.  Olemme pari kertaa vuokranneet sieltä Tikankolo-kämpän ja viimeksi se tehtiin vuonna 2008.  Siitä käynnistä on olemassa myös blogijuttu

2 kommenttia:

  1. Nuuksiossa olemme käyneet useita kertoja, mutta Luukin ulkoilualue olikin itselleni ihan vieras. Kauniilta näyttävä paikka, eriyisesti tykkään runsaasta sammaleen määrästä. Myös hampurilainen näyttää hyvältä, täytyypä pitää myös Safkis mielessä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikko kommentista! Nuuksion ympäristössä on Helsingin kaupungin omistamia ulkoilualueita, jotka ovat luonoltaan lähes Nuuksion veroisia ja käymisen arvoisia nekin.

    VastaaPoista