tiistaina, toukokuuta 16, 2023

Georgia - Mtskheta, Uplistsikhe, Gori

Tbilisistä tehtiin päiväretki Mtskhetaan Georgian ortodoksisen kirkon pääkaupunkiin, Uplistsikhen kiveen kaiverretun kaupungin raunioihin ja Goriin Josif Stalinin synnyinkaupunkiin.  Matkan aikana kuulimme elämästä nyky Georgiassa ja ongelmista venäläisten joukkojen kanssa.  

Ulosmenotiellä keskustasta pohjoiseen ohitimme mm. hauskan Lego-palikkatalon, joka on Googlen kartan mukaan Bank of Georgia.  Talosta piti ottaa kuva muistoksi. 


Torstaina 20.4.2023
ensimmäinen tutustumiskohteemme oli Mtskhetassa 500-luvulla rakennettu Džvarin luostari, joka on yksi maan pyhimmistä paikoista. Aragvi ja Mtkvari (Kura-) jokien yhtymäkohdassa korkealla kukkulan päällä  sijaitsevan kirkon historia liittyy maan kääntymiseen kristinuskoon 300-luvulla. Kirkossa oli meneillään kunnostustyöt, joten tunnelma ei ollut erityisen harras eikä pukeutumistapoja kuten naisten pään peittämistä noudatettu kovinkaan tunnollisesti. 



Näkymät kirkon ja luostarin raunioiden luona olivat vehreät ja raukeat. Kasvit kukkivat, koirat makoilivat kaikessa rauhassa ja karjaa sekä hevosia laidunsi luostarin ympärillä. Matkamuisto- ja hedelmäkauppiaat tekivät bisnestä kojuissaan.






Džvarin luostarin kirkon vierestä näkyi joen toisella puolella linnunteitse kilometrin päässä Svetitskhovelin katedraali, joka oli seuraava tutustumiskohteemme.  Ajomatkaa sinne kertyi toistakymmentä kilometriä.



1000-luvulla rakennettu katedraali hallitsee Mtskhetan kaupunkikuvaa. Sinne on perimätiedon mukaan haudattu Jeesuksen kaapu. Muurilla ympäröityyn kirkon pihaan oli portaiden viereen rakennettu hissi, jonka avulla huonosti liikkuvatkin pääsevät tutustumaan kirkon ulkoseinien kohokuvioihin ja sisäpuoen taideteoksiin. Tämä oli sen verran pyhä paikka, että turistinkin oli hyvä kunnioittaa paikallisia tapoja ja peittää huivilla päänsä ja käsivartensa.


 
 



 


 

Turistien kiinnostus kirkkoa kohtaan oli huomioitu ja kävelymatkan varrella pysäköintialueelta kirkon pihalle oli lukuisia matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita.



Me emme jääneet lounastamaan kirkon viereen vaan ryhmämme vietiin syömään Keria nimiseen tilausravintolaan Gorin keskustan ulkopuolelle.  Häät ovat monissa entisissä Neukkumaissa tärkeä tapahtuma ja niiden viettämiseen on tarjolla tällaisia suuria ravintoloita. Valitsimme Ilpon kanssa lounaaksi salattia ja kahta eri lajia khinkaleita.  Lasku vesineen oli 55,- laria eli vajat 22,- euroa.  Khinkalit ovat georgialaista perinneruokaa, jossa taikinanyytin sisällä oli kastiketta sekä lihaa tai vihanneksia. Valokuva unohtui ottaa, mutta kuva löytyi ravintolan nettisivuilta.





 

 

Ajaessamme hyväkuntoista tietä pitkin Tbilisin ja Gorin välillä kertoi paikallisoppaamme, että tiet on rakennettu edellisen hallituksen aikana.  Nykyinen hallitus täyttää vain omia taskujaan. Nuoret kansalaiset eivät ole tyytyväisiä nykyhallintoon, mutta vanhemmat vastustavat EU:ta.

Kuulimme Georgian sisäisestä pakolaisongelmasta.  Etelä Ossetian ja Abhasian valloitus tapahtui odottamatta ja nopeasti.  Alexi oppaan perhe joutui pakenemaan vuonna 2008 Venäjän valloittamalta alueelta.  Vuonna 2010 kotikylä oli poltettu kokonaan ja vedetty puskutraktorilla matalaksi.  Nykyään alueella on venäläisten tukikohta.  EU antoi tukea 45 000,- euroa / perhe Georgian sisäisille pakolaisille uusien talojen rakentamiseksi, mutta vain 10 000,- päätyi kansalaisille.  Saksalaiset halusivat tulla paikan päälle varmistamaan, että rahat käytettiin oikein.  Näimmekin tien varrella kyliä, jotka on rakennettu EU-rahojen avulla.

Kuulimme silmät kostuttavia tarinoita, kuinka venäläiset salasiirtävät nykyäänkin öisin maiden välisiä rajapyykkejä aivan lähellä Tbilisi - Batumi valtatietä, jota pitkin ajoimme ja asukkaat joutuvat muuttamaan pois kodeistaan, kun eivät halua antautua vangeiksi.  Georgialaiset toivovat Ukrainan voittavan oman sotansa, jotta sielläkin päästäisiin eroon venäläisistä.  Maassa on tällä hetkellä noin 30 000 ukrainalaista. 




Uplistsikhen muinaiseen kiveen hakattuun kaupunkiin kävimme tutustumassa lounaan jälkeen. Se sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Gorista itään korkealla kallioiden päällä Mtkvari- (Kura-)joen varrella. Sitä pidetään yhtenä Georgian vanhimmista kaupunkimaisista asutuskeskuksista, jota on ruvettu rakentamaan noin 400-luvulla eaa. Kallioluolien päälle, alueen ylimpään osaan on rakennettu 800-900-luvuilla kolmilaivainen basilika. Kallioiden päälle kiipeämistä helpottamaan oli rakennettu turisteja varten portaat.
Alueen keskiosa on suurin ja se yhdistyy alimpaan osaan kapean kiveen leikatun polun ja tunnelin avulla, jota pitkin mekin palasimme alas joen rantaan lampaiden ja vuohien luo.
















Palasimme Gorin kaupunkiin ja ohitimme valtion vuokrataloja, joiden parvekkeet oli remontin jälkeen koristeltu keskenään samanlaisilla muovikasveilla.




Päätutustumiskohde Gorissa oli Stalin-museo, jonka kokoelmiin tutustumisen jätin väliin, kuten kävi monen muunkin museon kohdalla tällä reissulla.  Rakennuksen ulkoasu oli komea kuten myös sen sisääntuloaula. Pihalla oli Stalinille räätälöity junanvaunu, jonka sisätiloihin Ilpo pääsi kurkkaamaan jonkun lipun ostaneen matkalaisen siivellä. Sieltä löytyi makuu-, työskentely- ja neuvottelutilojen lisäksi myös kylpyammeella varustettu kylpyhuone. Samalla tontilla olleen Stalinin pienen kotitalon ympärille on rakennettu paviljonki, jotta talo pysyy suojassa sään armoilta. 





Päivän aikana kuulimme, että elintaso on Georgiassa nousut Neuvostoliitosta eroamisen jälkeen ja autokanta on parantunut, mikä näkyi ympäröivässä liikenteessä.  Turismi, maatalous ja ulkomailta tuleva tuki ovat tärkeitä maan taloudelle.  
 
Maassa on käytössä tulovero, joka on tasavero 20%, kiinteistöveroa ei ole eikä autoilla tuontiveroa, alv on 18%. Verotusjärjestelmä on alikehittynyt ja veronkierto on kansalaishuvi.  Toiminimen verotus on vain 1 - 5 % ja isojen firmojen veroprosentti on 18.  Valtion kassa on tyhjä eikä palveluita pystytä tarjomaan. 
 
Korruptio on tavallista viranhaltijoiden yläportaissa, poliitikkojen perheet voittavat tarjouskilpailut.  Poliisien ja keskitason viranhaltijoiden keskuudessa ei ole korruptiota. 
Bensan hinta on noin 1,- euro/ litra.  Kansalaiset koittavat tukea Ukrainaa, mutta hallitus ostaa venäjältä halpaa bensaa.


Tbilisin iltaohjelmana oli käynti hotellin läheisessä Galleria ostokeskuksessa ja sen monipuolisessa supermarketissa, josta sai ostettua ruoka- ja juomatuliaisia koiranhoitajille ja iltapala-aineksia itselle.


Matka jatkui Armenian Dilijaniin, Sevanjärvelle, Jerevaniin.  Pistäydyimme myös monissa luostareissa ja näimme Ararat vuoren useampaankin kertaan.  Näistä tulee juttua blogiin myöhemmin.   

Armenia - Jerevan, Ararat 

Armenia - Zvartnots, Ejmiatsin, Khor Virap, Noravank

2 kommenttia:

  1. Kieltämättä on kyllä hauskan näköinen tuo Bank of Georgia. Enpä muista vastaavia rakennuksia nähneeni missään. Mutta nämä Kaukasian seudut kyllä toden totta kiinnostaisivat, näyttää nämäkin paikat todella kiinnostavilta. Ja khinkaleita olisi mukavaa kyllä päästä maistamaan.

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, reissun aikana näkyi tosiaan hassuja rakennuksia ja osa oli kuvista tuttuja, mutta Lego-talon kuvaa en muista nähneeni. Kaukasuksen ruokakin oli joiltain osin tuttua, mutta yllätyksiä tuli silläkin saralla ja sehän matkoilla on juuri mukavaa.

    VastaaPoista