keskiviikkona, tammikuuta 15, 2020

Omatoimimatkan suunnittelu ja varaaminen Sansibarille ja Kenian Tsavo East kansallispuistoon 2020.

Matkojen suunnittelu ja varaaminen on yleensä mukavaa puuhaa, mutta Tansanian viisumeiden hankinta aiheutti hankaluuksia eikä varausprosessi muutenkaan sujunut niin nopeasti kuin etukäteen ajattelin. 
Kuva: Zanzibar Stone Town, Tanzania Tourist Board
Talvilomamatkan varaaminen jonnekin lämpimään tuli ajankohtaiseksi.  Ilpon toiveissa oli Karibia, mutta nopealla googlailulla en löytänyt mukavia lentoja.  Sanoin, että etsi itse yhdellä lyhyellä vaihtoajalla lentoyhteys, niin hoidan loput. Melko myöhään oltiin matkajärjestelyjen kanssa liikkeellä, kun haluttiin tehdä matka tammi- helmikuun aikana.  Tammikuun toisella viikolla Ilpo kysyi yllättäen, että onko Afrikan itärannikolle mukavia lentoja.  Toista kyselyä ei tarvittu, kun rupesin tarkistamaan lentojen saatavutta Tansanian Sansibarin saarelle, jossa muutama tuttu oli käynyt viime aikoina.

Seuraava kysely oli tehtävä naapurissa asuville sukulaisille, jotka hoitavat koiriamme matkojen aikana. Heli-tyttäremme koiria olin jo luvannut hoitaa yhtenä helmikuun viikonloppuna.  Ilpon veli ja vaimonsa hoitavat mielellään toista koiraamme, mutta heilläkin oli joitain menoja varattuna ja toista koiraamme yleensä hoitavalla Milla-tyttärellämme saattoi olla suunnitelmia hiihtolomaviikoksi.  Matkustusajankohdaksi näytti lopulta sopivan tammi- helmikuun vaihde. 
Kuva: Qatar Airways
Qatar Airwaysiltä löytyi Dohan kautta lennot Sansibarille vajaan 15 tunnin matkustusajalla / suunta, joten lentovaraus tuli tehtyä. Varauksen kanssa joutui hiukan askartelemaan, sillä istumapaikat ja ateriat sai varata  etukäteen jokaiselle lentopätkälle erikseen. 

Alkoi Sansibar aiheisiin blogeihin tutustuminen.  Niissä mainittiin malarianestolääkitys ja keltakuumerokotus.  Piti soittaa terveyskeskukseen ja  pyytää Malarone-resepti. Sitä olemme käyttäneet edellisillä matkoilla eikä pahempia sivuvaikutuksia ole tullut.  Keltakuumerokotus tuli otettua ennen Senegalin ja Gambian matkaa 2017  ja sehän on nykyään voimassa ikuisesti.   

Appamatkustaa-blogista huomasin, että Sansibarin ja Kenian Mombasan välin voisi lentää nopeasti. Samalla reissulla olisi siis mahdollisuus käydä kahdessa uudessa maassa.  Mombasa sinänsä ei kiinnostanut, mutta sieltä saattoi tehdä eri pituisia safariretkiä lähiseutujen kansallispuistoihin.  Piti varovaisesti vihjata Ilpolle, että mentäisiinko käymään Kenian puolella ja osallistuttaisiin yhden päivän safariretkelle.  Useamman päivän retkeä en uskaltanut edes ehdottaa, sillä Ilpohan ei ollut kiinnostunut muutama vuosi sitten lähtemään Etelä-Afrikkaan safarille, kun olin voittanut Matkamessuilta Turkish Airlinesin lennot Johannesburgiin. Etelä-Afrikassa ja Krugerin kansallispuistossa kävin sitten Millan kanssa. Vihjaisu tuotti ihmeen helposti toivotun tuloksen, kun annoin Ilpon päättää miten jaksottaisimme lomamme.
Kuva: Mangrove Lodge Photo gallery
Ilpon ehdotuksen mukaisesti rupesimme katselemaan Sansibarin majoituksia neljäksi ensimmäiseksi yöksi hiukan pidemmän matkan päästä saaren lentokentältä.  Tutkittiin hotelleita pohjoisosan Nungwin rannoilta ja itäosan Pingwen tienoilta, mutta näillä alueilla vuorovesivaihtelut ovat suuria ja meressä uiminen eli snorklailu rannata käsin voisi olla hankalaa.  Minulla oli myös toiveena, että majapaikan lähellä olisi ravintoloita tai muita majapaikkoja, joissa voisi käydä syömässä, ettei aina tarvitsisi syödä omassa hotellissa ja paikallinen kauppakin olisi mukava lisä lähialueen palveluihin.  Lopulta varasimme majoituksen saaren länsirannikolta hyvät arvostelut saaneesta Mangrove Lodgesta, joka on vain 20 kilometrin päässä lentokentältä.
Kuva: fly540 kotisivuilta
40 minuuttia kestävät lennot Sansibarista Mombasaan varasin suoraan fly540-lentoyhtiön sivulta.  Matkapäivinämme aikataulut sattuivat olemaan mukavat puolen päivän tienoilla molempiin suuntiin.  Joinain muina päivinä aikataulut näyttivät olevan erilaisia.  
 
Kuva: CityBlue Creekside Hotel & Suites, Booking com sivulta
Mombasan majoitus oli parasta varata niin, että sieltä pääsisi helposti Mombasa – Nairobi tielle, jonka varrella on Tsavo West ja Tsavo East kansallispuistot, joihin päiväretkiä tehdään.  Nyt ei ollut tarpeen saada hotellia, jonka rannalta pääsisi uimaan, kunhan tarjolla olisi ilmastoitu huone ja uima-allas. Mukava näkymä parvekkeelta olisi plussaa.  Löytyi CityBlue Creekside Hotel & Suites, josta varasin majoituksen kahdeksi yöksi. Booking com tarjosi mahdollisuutta varata myös taksikuljetus lentokentältä hotelliin ja tein senkin sitten samantien.
 Netistä löytyi suuri määrä erilaisia safarijärjestäjiä. Otin ensin yhteyttä toimistoon, jolla nettisivut löytyivät myös suomeksi. Kirjoitin toki viestini englanniksi. Sieltä ei tullut minkäänlaista vastausta.  Kohteena maailma-blogista löytyi suositus käydä Tsavo East kansallispuistossa, jos toiveena olisi nähdä eläimiä.  Toki erilaiset maisematkin kiinnostavat, mutta kyllähän komeiden villieläinten näkeminen kruunaisi päivän. 

Kuva: Tripadvisor

Parin päivän päästä lähetin viestin Natural Tours and Safaris nimiseen firmaan ja kerroin olevani kiinnostunut yhden päivän safarista Tsavo East kansallispuistoonVastausviesti tuli nopeasti ja siinä kerrottiin, että minuun ollaan pian yhteydessä. Saman päivän iltana sain vahvistuksen, että meille on varattu yksityinen safariretki ja viestissä kerrottiin tarkasti retken sisältö ja sekin, että voimme maksaa retken sen päätyttyä joko käteisellä tai luottokortilla.  Olin juuri lukenut jutun siitä, miten suomalaiset matkailijat eroavat muunmaalaisista ja yksi asia oli se, että suomalaisiin voi luottaa eikä maksuja tarvitse pyytää etukäteen.
 Yksi kokonainen lauantai kului muiden kuin lentovarausten tekemisessä. Välillä rupesi tuntumaan siltä, että tämä saa  olla viimeinen omatoimimatka jota varailen. Ongelmia tuli Tansanian viisumianomusten tekemisessä.  Olin huomannut, että sinne tarvitaan viisumi, mutta ajattelin, että sen voi ostaa rajalta. Nettikirjoitukset paljastivat, että nykyään turhan odottelun välttämiseksi on parasta anoa sähköinen viisumi.  Viisuminkin olisi voinut anoa usean eri sivuston kautta, mutta CWT Kaleva Travelin  sivulla oli linkit ohjeisiin ja viralliselle sivulle, jolta anomus kannattaa tehdä.
 Multiple entry visa olisi mielestäni ollut sellainen, jonka tarvitsemme, koska saavumme maahan kaksi kertaa.  Sellaista en kuitenkaan voinut anoa.  Se oli tarkoitettu muille kuin tavallisille turisteille.  Minun piti anoa single entry visa eli ordinary visa kummallekin kahteen kertaan. Anomukseen tuli liittää kuva passista ja passivalokuvasta, jotka voisi ottaa puhelimen kameralla.  Niiden piti olla maksimissaan 300 kt:n kokoisia ja jpeg tai png muodossa.  Kännykkäkuvan tiedosto oli liian suuri ja muoto oli jpg.  Koska en ole diginatiivi eikä lähipiirissä ole näiden asioiden harrastajia olin jo menettää toivoni anomuksen teon onnistumisesta.  Lähetin sähköpostiviestin helsinkiläiseen Visumservice nimiseen toimistoon ja kysyin, voinko hankkia viisumit heidän avullaan. Lopulta kuitenkin löysin netin syövereistä ohjeet, kuinka voin läppäri-Macillani muuttaa kuvien tiedostomuotoa ja kokoa.
 Olin aloittanut Tansanian viisumianomuksen tekemisen, joka piti jättää kesken, koska kuvat  olivat väärässä tiedostomuodossa ja liian suuria.  Talteen otetun application ID:n kanssa olisi pitänyt päästä jatkamaan anomuksen tekoa, mutta ei onnistunut. Välillä systeemissä oli virhe välillä jouduin moneen kertaan todistamaan etten ollut robotti.  Pinna oli katketa ja ajattelin todella mennä hankkimaan Tansanian viisumit viisumitoimiston kautta.   

Aloitin vielä lauantaina kokonaan alusta Tansanian viisumianomusten tekemisen. Jouduin tekemään neljä eri anomusta, meille kummallekin kaksi.  50,- euron maksusuorituskin piti tehdä neljään eri kertaan.  Lopulta saimme kummatkin omiin sähköpostilaatikoihimme viestit ”Immigration Department, Tanzania, You are receiving this mail because you are applying for visa to visit Tanzania".   Jäimme sitten odottamaan viisumeiden saapumista sähköpostiin seitsemän arkipäivän kuluessa.  Ihme tapahtui, Tansanian e-visat tulivat sähköpostiin kolmantena arkipäivänä. 
Tein välillä viisumianomukset Keniaan.  Siihen löytyi selkeä ohjevideo Kenian ulkoministeriön sivuilta.  Keniaan riitti, että lähetti sähköpostiliitteenä valokuvat passeista ja passikuvista.  Tiedoston koolla tai muodolla ei ollut väliä.  Anomukset tuli tehtyä ja maksettua 50,- eur / henkilö. Sähköpostiin tuli viesti, jossa pyydettiin vielä täyttämään lomake, jossa kysyttiin lisätietoja mm. vanhempiemme nimet.  Täytin lomakkeen ja sain sähköpostiviestin: ”We confirm that we've received your full information and we will send you the E-visa within 3 days (Saturday and Sunday excluded). Please kindly wait.”  Huh  ….. se asia oli hoidettu.
Maanantaiaamuna tuli sähköpostiini viesti Kenya visa teamilta: ”Enclosed is the e-Visa”.

Vielä puuttui hotelli viideltä viimeiseltä yöltä Sansibarissa. Teki mieli majoittua lähelle Sansibarin Kivikaupunkia.  Hotelli Golden Tulip Zanzibar Resort  kiinnitti huomiota melko varhaisessa vaiheessa tutustuessamme saaren hotellitarjontaan. Tämäkin hotelli on saanut hyvät arvostelut edellisiltä asiakkailta ja hinta oli kohtuullinen.  Se sijaitsee vain 7 kilometrin päässä keskustasta ja matkan pääsee ehkä kulkemaan paikallisella joukkoliikennevälineellä dala-dalalla, joka on aina mukava lisä, kun tutustutaan paikalliseen elämänmenoon. .
 Nyt ovat reissun osaset kasassa.  Sitä vielä mietimme, että pitäisikö taksi varata etukäteen Sansibarin ensimmäiselle lentokenttäkuljetukselle hotelliin vai voiko sen ottaa lentokentältä ja sopia siinä vaiheessa hyvän hinnan ja kenties käyttää samaa taksia sitten myöhemminkin.  Jos lukijoilla on kokemuksia, niin kertokaa.  Lisäys matkan jälkeen:  taksin varaamisen olisi voinut jättää lentokentälle.

Linkit matkan jälkeen kirjoitettuihin matkakertomuksiin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti