torstaina, tammikuuta 09, 2020

Maakertoimen muutos 2018 - 2019 ja suunnitelmia vuodelle 2020

Kohteenamaailma-blogista löysin vuosi sitten uuden matkailuun liittyvän termin, maakerroin. Se kertoo kuinka monta maata on tullut nähtyä suhteessa omaan ikään.

Vuoden 2018 lopussa olin käynyt 75:ssa YK:n jäsenvaltiossa, ikäni oli 67 vuotta ja maakerroin 1,11.
Google seurasi vuoden aikana puhelimeni liikkeitä ja muistutti tänään, että kävin vuoden 2019 aikana 
yhdeksässä maassa, 15:ssä kaupungissa ja 78:ssa paikassa.  Uusia maita vuoden aikana kertyi seitsemän: Seychellit, Qatar, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzikistan, Kazakstan ja Kirgisia. Google rekisteröi senkin, että Keski-Aasiaan suuntautuvalla matkalla lentokoneenvaihto tapahtui Saksan Frankfurtissa, vaikka siellä ei tullut käytyä lentoaseman ulkopuolella.  Kaupunki on muuten tuttu työskenneltyäni siellä kesän 1970. Viron pyöräilyreissu oli myös jäänyt googlelle muistiin.

Vuoden 2019 lopussa ikää oli tullut vuosi lisää ja vierailtuja YK:n jäsenvaltioita oli 82, joten maakerroin oli 1,2.
Googlen lähettämä kartta sähköpostiini
Matkoilla on aina ollut pyrkimyksenä päästä tutustumaan uusiin maihin, mutta blogin matkakohteita maailmalla lista paljastaa, että Virossa olen käynyt yli 30 kertaa, Ruotsissa yli 20 kertaa, Tsekeissä 16, Italiassa 15, Espanjassa 12, Saksassa 11 ja Kreikassa 10 kertaa. Samaan hotelliin tai saman ravintolan lihapullia syömään en ole mennyt tarkoituksella, vaikka sellaistakin on tapahtunut.

Toiveissa alkaa vähitellen siintää 100 vierailtua maata, vaikka näinä ilmastonmuutoksen ja lajikatojen aikoina olisi parempi keksiä muita mielenkiinnon kohteita kuin lentämällä matkustaminen. Täytyy koittaa pitää hiilijalanjälki muuten mahdollisimman pienenä ja tukea esim. Hiilipörssiä.   Meillä ei ole koskaan ollut autoa eikä kesämökkiä, asunnon koko on aina ollut kohtuullinen, lasten asuessa kotona jopa tilastojen mukaan pieni.  Kierrätystä on harrastettu niin kauan kuin muistan, ruokahävikkiä ei juurikaan ole ja lihan syönti on melko vähäistä.

Vuodelle 2020 on vanhaan tapaan suunnitelmat agilityyn liittyvään matkusteluun.
Elokuussa kisataan SM-kisat Rovaniemellä Susivoudin kentällä. Heli osallistuu kisaan Nopsan kanssa. Kuva Google Maps.  
Syyskuussa on agilityn maailmanmestaruuskisat Tallinnassa  Tondiraban jäähallissa ja sinne lähdetään taas kannustamaan tuttuja. Kuva kisajärjestäjän nettisivulta.   
Talvilomamatkaa varten on varattu Qatar Airwaysin lennot Tansanian Sansibarin saarelle. Perille pääsee kohtuullisen lyhyen lentoajan puitteissa eikä aikaeroakaan ole tuntia enempää.
Suunnitelmissa on myös käydä lyhyellä Kenian safarilla Mombasasta käsin, jonne lentoaika Sansibarilta on vain 40 minuuttia.

Jonkinlainen pyöräreissu tehdään kaiketi taas kesällä Viroon ja Kaukasuksen valtiot Georgia, Armenia ja Azerbaidžan ovat olleet suunnittelulistalla jo useamman vuoden.  Ne olisivat kolme viimeistä Euroopan maata, joissa en ole vieraillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti