Morokulien - rauhan maa on kuuden hehtaarin alue Norjan ja Ruotsin rajalla. Nimi koostuu norjan (moro) ja ruotsin (kul) sanoista, jotka tarkoittavat hauskaa. Vuonna 1910 Ruotsin Rauhan kongressi päätti, että rajalle pystytetään rauhan monumentti juhlistamaan 100 vuoden rauhaa maiden välillä. Monumentti valmistui vuonna 1914. Monumentin edessä on vuonna 2009 valmistunut maailman lyhin silta, Rauhan silta, joka symboloi 200 vuoden rauhaa maiden välillä.
Matka jatkui Norjan puolelle. Alkumatkasta tiet olivat huonommassa kunnossa kuin Ruotsissa.
Maisemat olivat kauniita ajaessamme Kongsvingerin jälkeen Glomma joen rannalla kulkenutta E16 tietä pitkin. Neljän jälkeen alkoi aurinko jo painua horisontin taakse, joten kuvaaminen auton ikkunan läpi piti lopettaa.
Honne Hotellissa Birin kylässä olimme perillä hieman ennen kello viittä
iltapäivällä. 600 kilometrin matkaan saatiin kulumaan viiden
pysähdyksen taktiikalla reilut 10 tuntia. Huoneemme oli melkeinpä vaatimaton. Muuta säilytystilaa ei ollut
eteisen naulakkosyvennyksen lisäksi kuin vuoteiden päällä seinässä kapea
hylly.
Kylpyhuoneessa oli suihku, jonka erotti käsienpesualtaasta kapea lasiseinä. Vesi roiskui suihkussa käydessä helposti lasiseinän ulkopuolelle eikä käytössä ollut lattialastaa. Käsipyyhkeellä oli pyyhittävä lattia. Wc-istuimen yläpuolella oli pieni hylly, jolle mahtui juuri ja juuri ylimääräinen wc-paperirulla ja hammasmukit, nestesaippuaa oli seinälle kiinnitetyssä telineessä.
Tavarat piti säilyttää laukussa huoneen nurkassa. Onneksi mukana oli IKEAsta ostetut kevyet pussukat, joihin olin pakannut kotona vaihtovaatteet siten, että isoimmassa pussissa oli ylimääräiset farkut ja T-paitoja / puseroita. Toisessa pienessä pussissa olivat alusvaatteet ja sukat ja toisessa yöpuku sekä laivalla tarvittavat vaihtovaatteet seuraavaa päivää varten. Näin matkakassissa pysyi jonkinlainen järjestys ja laivan hyttiin ei ollut tarpeen ottaa mukaan kuin pieni reppu, johon vaihtovaatteet ja pesutarvikepussukka mahtuivat. Ylimääräisille kengille ja likapyykille olen joskus saanut omat pussinsa jostakin infotilaisuudesta.
Illalliselle lähdimme tutussa porukassa Moelvin keskustaan ravintola
Crowniin, jossa ei ollut montaa asiakasta lisäksemme. Ravintola oli viihtyisä ja ruoka maukasta eikä ollenkaan niin hintavaa, kuin jotkut olivat pelotelleet. Moelvin keskikokoisen (silti liian suuren ) nimikkopizzan sai 15,50 eurolla.
Storgata oli illalla rauhallinen ja kauniisti valaistu, kun poistuimme Moelvin keskustasta hotelliimme pitkän ja kapean Mjösa järven toiselle puolelle.
Perjantaina 12.11. värjäsi aamurusko taivaan komeaksi hotellihuoneen ikkunan takana.
Hotellin yleiset tilat olivat viihtyisät ja väljät ja aamiainenkin monipuolinen vaikka puuroa muutamat matkakumppanit tuntuivat kaipaavan.
Koirat oli huomioitu hotellissa viikonlopun aikana hienosti, sillä majoittuihan siellä useita Suomen ja Tanskan joukkueisiin kuuluvia koiria ohjaajineen ja seuralaisineen. Käytävällä oli jääkaappi, jossa saattoi säilyttää kylmää tarvitsevaa koiranruokaa ja käytävän perällä oli ovi, jota kautta koirien kanssa oli rauhallista kulkea ulos, kun ei tarvinnut kulkea vastaanoton läpi.
Aamupäiväkävelylle lähdimme koirien kanssa hotellin takana olevalle metsäiselle mäelle.
Sisarukset Flaksi ja Nixi poseerasivat näköalapaikalla takanaan Mjösajärvi ja Moelv.
Rinteestä oli komea näkymä Moelvin ja Birin väliselle 1421 metriä pitkälle Mjösbrua sillalle auringon noustessa yhdeksän jälkeen.
Aamulenkin jälkeen lähdimme autoilla 27 kilometrin päähän
Lillehammeriin. Ajelimme Norjan suurimman järven
Mjösan rantatietä. Järvi on noin 100 km pitkä ja sen pinta on 123 metriä merenpinnan yläpuolella. Syvyyttä järvessä on 449 metriä.
Rinteessä kaupungin yläpuolella näkyi kahden hyppyrimäen muodostama mäkihyppystadion
Lysgårdsbakkene hoppanlegg. Mäet ovat kaupungin tärkeimpiä turistinähtävyyksiä. Odotin näkeväni samanlaisia mäkihyppytorneja kuin esimerkiksi Lahdessa, mutta eihän täällä sellaisia rakennelmia tarvita, koska luonnonmäet ovat itsessään riittävän korkeita.
Kaupungin toinen tärkeä nähtävyys on
Maihaugen. Se on Norjan suurin ulkoilmamuseo, jossa on myös Postimuseo ja näytillä vanha postijuna. Yksi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä on
Garmon sauvakirkko, joka on alkujaan rakennettu Garmon kylään noin vuonna 1150. Kirkko purettiin ja rakennettiin uudelleen 1920 luvulla Maihaugeniin. Sauvakirkko on varhaiskeskiaikainen kirkkotyyppi, jonka seinät on rakennettu pystysuuntaisista lankuista. Museoalue ei ollut vielä auki, kun kävimme sen luona, joten tyydyimme katseluun alueen ulkopuolelta.
Lillehammerin Teater Levenin ohitimme ennen kuin lähdimme nousemaan rinnettä ylös kohti hyppyrimäkiä.
Keskustan tuntumassa olivat kadut mäkisiä, mutta lunta ja jäätä oli vasta ylempänä lähellä hyppyrimäkien lähtötasoja.
Viiden hengen porukkamme maajoukkue-edustajat hakivat vauhtia kisapäiviin hyppyrimäkien lähtötasojen kupeesta.
Mäen päällä oli myös perinteiseen tyyliin rakennettu Kanten Kro ravintola ja muita saman tyylisiä rakennuksia.
Palasimme kaupungin keskustaan Storgatanille. Siellä oli tunnelma juuri sellainen kuin voi kuvitella talviurheilukaupungissa olevan vaikka nyt ei ollutkaan hiihtokausi.
Menimme lounaalle hauskasti sisustettuun
Peppes Pizza ravintolaan, jonne sattui tulemaan muitakin suomalaisia. Kaikilla tuntui olevan mieltymys samanlaiseen ruokaan, sillä koko pöytäseurueemme ja naapuripöytäläisetkin tilasivat saman täyttävän Tasty taco salad annoksen, hinnaltaan vajaat 22,- euroa.
Iltapäivällä oli aika lähteä Limtrehallen nimiselle kisapaikalle Moelvissa. Olin jo etukäteen miettinyt, onkohan hallin tukirakenteet tehty liimapuusta, koska hallin nimi viittasi sellaiseen. Olin lähes kymmenen vuotta mukana oman agilityseurani halliprojektissa, jonka aikana saatiin kaavamuutos Kivikon alueelle hallin rakentamiseksi, tutustuttiin eri hallityyppeihin ja saatiin rakennuslupakin omalle hallille. Projekti jouduttiin kuitenkin keskeyttämään epämääräiseksi ajaksi koronapandemian alkaessa.
Kasvomaskeja näkyi Norjassa vain kisapaikalla rataantutustumisissa, koska se oli kisajärjestäjien "määräys". Suomalaiset käyttivät maskeja myös hallin wc-jonossa ja kaupoissa käydessään, mutta muut pohjoismaalaiset tai paikalliset eivät niitä käyttäneet. Kuulimme paikan päällä, että koronatilanne oli huonontunut Norjassakin niin paljon, että kisat olisi ehkä peruutettu, jos ne olisivat olleet viikkoa myöhemmin.
Perjantaina oli kisaajille tarjolla Pohjoismaiden mestaruuskisojen etkokisat, johon kaikki kolme seurueemme keskikokoisten eli medikokoisten koirien luokassa kisaavaa koiraa osallistuivat.
Teemu ja kromfohrländer (parländeri) Flaksi voittivat hyppyradan ja Eeva sekä villakoira Ville tulivat toiseksi agilityradalla ja molemmat saivat koirilleen Norjan hyppy- tai agilityvalion arvon.
PM-kisojen avajaiset olivat
lauantai aamuna 13.11. ja joukkueen toisena lipunkantajana oli blogissa ennenkin mainittu ystävättäreni ja lenkkikaverini Päivikki. Päivän aikana kisattiin yksilökisojen agility- ja hyppyradat sekä joukkuekisan agilityrata. Kaikki reissukumppanit tekivät hienoja ratoja ja ainakin yhden nopean ja virheettömän suorituksen.
Moelvin keskusta muistuttaa suomalaisen pikkukaupungin keskustaa. Pääkatu Storgata sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä kisahallista. Sen varrella on muutama eri alojen kauppaliike ja ravintola sekä elintarvikeliike Kiwi mini pris, josta saimme päivän lounassalaatit.
Kadun varrella oli myös kiinalainen ravintola China house Wei Chen, josta muutama tuttu koitti käydä hakemassa noutoruokaa, mutta ravintolaan ei kelvannut maksuvälineeksi suomalainen pankki-/luottokortti. Mitähän olisi tapahtunut, jos sinne olisi mennyt syömään ja tilanne olisi valjennut vasta laskua maksettaessa? Muuten suomalaiset kortit kävivät kaikkialla ja veloitettu summa näkyi mobiilipankin tiedoissa hetken kuluttua. Jopa kisapaikalla kahviota pitänyt paikallinen jalkapallojoukkue hyväksyi maksuvälineeksi suomalaiset muovikortit.
Olin vaihtanut varmuuden vuoksi mukaani 100,- eurolla Norjan kruunuja ja niillekin tuli käyttöä. Koirat tarvitsevat heisimatolääkityksen poistuessaan Norjasta Ruotsiin. Vaikka kisaajilla oli lääke mukanaan, niin se piti antaa koirille eläinlääkärin nähden ja hän kirjoitti siitä todistuksen koirien lemmikkipassiin. Tämä nimikirjoitus maksoi 100,- NOK ja se piti maksaa käteisellä ja niinpä vaihdoin seurueen kisaajille kruunuja.
Alkuillasta kuulimme, että Honnevegen hotellimme lähellä oli tukossa,
koska kolme autoa oli jäänyt sinne jumiin. Tanskalaisia
agilityharrastajia oli liikenteessä kesärenkain ja WhatsApp viesteissä
kulki oheinen kuva, jossa renkaiden suojana oli
lumisukat.
Eipä ihme, että nousu jyrkkää mäkeä pitkin ei onnistunut. Onneksi
tilanne oli saatu hallintaan ja autot liikkeelle ennen meidän
palaamistamme hotelliin nastarenkain varustetuilla autoilla.
Sunnuntaiaamu 14.11. valkeni maan pinta lumen peitossa ja kisapaikalle ajaessamme oli taivas värittynyt kauniisti.
Lounasaikaan kävelimme taas Moelvin keskustaan aikeena ostaa kaupasta lounastarpeita, mutta kaupat eivät olleet sunnuntaina auki.
Onneksi kadun toisella puolella oli kahvila konditoria, josta saimme
lounaaksi täytetyt patongit.
Liikenneympyröiden keskellä oli hauskoja taideteoksia.
Sunnuntain kisapäivän päätteeksi saimme laulaa Maamme laulua neljään kertaan, sillä suomalaiset a
gilitaajat voittivat sekä mini- että medi- ja maksiluokkien yksilökilpailut. Kunkin kokoluokan kisaaan osallistui 10 koirakkoa kaikista neljästä osallistujamaasta. Suomeen tuli myös minien yksilökilpailun pronssi ja minien ykkösjoukkueelle kultaa sekä medien kakkosjokkue sai pronssia. Tähän joukkueeseen kuului seurueemme Eeva villakoiransa Villen kanssa.
Illalla kävimme juhlimassa seurueemme jäsenen pronssimitalia ja syömässä Storgatanin Crown ravintolassa, joka oli tällä kerralla täynnä suomalaisia agilitaajia ja paikallisia asiakkaita.
Maanantaina 15.11. jätimme hyvästit hotellillemme aamuhämärän aikoihin.
Päivän aikana lämpötila nousi, lumi suli ja saimme ajaa tuttua reittiä turvallisesti vain paikoitellen pienessä tihkusateessa. Pysähdyimme Norjan ja Ruotsin rajalla samalla Ingo bensa-asemalla kuin tullessamme ja ostimme makeistuliaisia Godisfabriken kaupasta. Rajan saimme jälleen ylittää ilman pysähdystä ja koronapassien tai lemmikkipassien tarkastusta. Koirien omistajat olivat toki tehneet etukäteen netissä
vaaditut ilmoitukset koirista ja rajanylityspaikoista.
Jossakin päin keskistä Ruotsia pysähdyimme jaloittelemaan koirien kanssa
ja ostamaan eväitä tutulla logolla varustetusta kaupasta .
Viimeisen yhteisen lounaan kävimme syömässä samoilla kulmilla Arbogassa,
jossa tapasimme toisella autolla liikkuneet matkakumppanit torstaina
menomatkalla Norjaan.
Koirat pääsivät viimeiselle lenkille ennen laivaan menoa poiketessamme
Stäketin liittymästä siellä olleen McDonaldsin parkkipaikalle. Huomasimme, että kadun
toisella puolella oli metsikkö, josta onneksemme löysimme pimeästä
huolimatta polkuja.
Täältä ajoimme viimeiset 27 km Värtahamnen satamaan ja Siljan Galaxy laivalla pääsimme taas ajamaan ramppia pitkin lähelle 4:en kerroksen ovea. Tällä kerralla jouduimme odottamaan hyttisiivousten valmistumista useiden muiden koiran kanssa matkustavien kanssa viidennen kerroksen aulassa lähes laivan lähtöön asti. Onneksemme laivassa tuntui olevan melko vähän asiakkaita ja tämä näkyi myös myöhemmin käydessämme tuliaisostoksilla tax free kaupassa.
Siljan Galaxy laivan aamiainen poikkesi edukseen Baltic Pricessin aamiaisesta. Se oli oikeastaan brunssi, joka tarjottiin klo 6 aamulla. Sen olisi voinut aloittaa kuohuviinilasillisella ja tarjolla oli tavallisten puurojen, jugurttien leipien ja leikkeiden lisäksi monenlaisia brunssiherkkuja, unohtamatta pieniä jälkiruokaleivonnaisia ja suklaaherkkuja.
Turun satamaan saapuessamme katsottiin kaikilta autoissa matkustavilta ihmisiltä koronapassit ja henkilöllisyystodistukset, mutta koirista tai niiden papereista ei oltu kiinnostuneita.
Reilut 1200 km Ruotsissa ja Norjassa ja kokonaismatkaltaan lähes 1800 km autolla oli huikea reissu ja päätähdet lähettivät vielä kuvaterveiset reissuporukan WhatsApp ryhmässä.
 |
Parländeri Nixi | | |
|
 |
Kesikokoinen villakoira Ville
|
 |
Parländeri Flaksi Vikingin laivalla
|