torstaina, tammikuuta 04, 2024

Italia - Gardajärvi, Dolomiitit, Verona, Venetsia 1978

 Pohjois-Italian Gardajärven Malcesinen kaupungissa olin ystävättäreni  Kaijan kanssa elokuussa 1978.  Olimme ystävystyneet lukion luontokerhossa ja tapaamme edelleen säännöllisesti.  Löysin matkalla pitämäni päiväkirjan dioja sisältäneestä laatikosta marraskuussa 2020 ja kellastuneita paperivalokuvia sain lainaksi Kaijalta jouluna 2023.  Taisin itse ottaa reissulta vain diakuvia ja ne ovat tuhansien muiden joukossa diakoteloissa tai muovitaskuissa.

Naputtelin päiväkirjan tekstin  Matkustelua-blogin vuosikuluotsikon 1978 alle silloin marraskuussa 2020 ja lisäsin mukaan muutaman valokuvan päiväkirjan sivuista.  Tammikuun 2024 alun pakkaspäivät pitävät koiranomistajankin sisällä lämpimässä, joten nyt on hyvää aikaa muistella matkaa,  lisätä kuvia juttuun ja siirtää se tänne Metkaamatkustelua-blogin puolelle vaikka hiukan kainostuttaakin julkaista lähes 50 vuotta sitten kirjoitetun matkapäiväkirjan teksti sellaisenaan.  Kaija oli kirjoittanut tunnollisesti kuvauspäivät ja kohteet kuvien taakse, joten kirjoitan ne kuvateksteiksi.

Olimme Tjäreborgin seuramatkalla ja asuimme Cristallo nimisessä hotellissa esitetekstin mukaan n. 1,5 kilometrin päässä keskustasta ja 700 metrin päässä rannalta. 775,- markan hintaan sisältyi täysihoito. Olimme molemmat jo naimisissa, mutta miehemme eivät olleet kiinnostuneet matkustelusta ulkomaille. 

Olimme Kaijan kanssa matkustelleet jo aikaisemminkin Neuvostoliiton Leningradissa 1971Norjan Lofooteilla 1973 ja  Rhodoksella kesällä 1975, silloinkin ilman miehiämme.

12.8.1978 lauantai 
Tavarat oli kotona pakattu jo n. klo 13 ja viiden tienoissa olin sitten jo Rapeleilla. Onneksi Kaija oli yhtä hermostunut matkalle lähdöstä ja niinpä lähdimmekin seitsemän bussilla kohti lentoasemaa.  Bussissa Kaija jo totesi, että nyt taidetaan olla vihdoin ja viimein matkalla. Eihän tätä matkaa olekaan suunniteltu kuin huhtikuusta asti.

Kone nousi hieman etuajassa eli n. klo 20:50 ilmaan ja Veronassa olimme n. klo 00:10.  Ilma oli onneksi lämmin vaikka tähtitaivasta ei näkynytkään. Bussimatka kohti Malcesineä pääsi alkamaan n. 00:30 ja perillä oltiin 1:30. 
 
Hotellioppaamme Riitta Kauhanen jakoi jo bussissa huonenumeromme ja niinpä perillä kävikin avaintenjako joutuisaan.  Nukkumassa olimme heti kahden jälkeen vaikka purimme tavaratkin jo yön pimeinä tunteina kaappiin.  Huone on aika kolkon tuntuinen, mutta siisti ja tilaa on kahdelle hengelle juuri riittämiin.  Iloinen yllätys tapahtui, kun huomasimme, että huoneeseen kuului aika tilava wc/suihkuhuone. 


13.8.1978 sunnuntai
Aamulla heräsimme n. klo 8:00 käytävästä kuuluvaan kopinaan.  Ikkunaverhojen takaa paljastui ihastuttava vaikkakin sumuinen vuoristomaisema.  Olihan noissa esitelehdissä kuvia ollut, mutta silti aamu valkeni iloisena yllätyksenä.  
 
13.8.1978 Maisema hotellihuoneen ikkunasta

Aamiainen tarjotaan hotellissamme klo 8:30 - 9:00, joten sinne kävi tiemme.  Tarjoilija ohjasi meidät pöytään, jossa tulemme viettämään koko viikon.  Siihen tuli myös nuori (ilmeisesti abi) turkulaistyttö ja joku vanhempi (ilmeisesti) neiti-ihminen. Tyttö on matkalla Genovaan jonkun pojan luo. Aamiainen on kevyt; teetä/kahvia, 1 sämpylä, voita, juustoa, makkaraa, mutta kyllähän sillä pärjää, varsinkin kun sain Kaijalta vielä 1/2 sämpylää. 

Klo 9:30 piti opas meille shampanjan tahdittamana tiedotustilaisuuden ja sen jälkeen käytiin tutustumassa kaupunkiin. Hotellin pihassa oli vielä yksi yllätys, nimittäin pieni uima-allas. Siitähän ei esitteessä puhuttu mitään. Rantaankaan ei ole kuin parin sadan metrin matka suoraan portaita alas hotellistamme. Vilkasliikenteistä tietä tosin sopii varoa aivan hotellin edessä.  
 
Hotell Cristallo

Hotell Cristallo

Keskustassa oli lukuisia kahviloita, ravintoloita, jne ja rihkamakaupat olivat auki sunnuntaista huolimatta. Tämähän on siis paratiisi meikäläiselle.  Ostettiin Kaijan kanssa kumpikin yksi kirja Gardajärvestä ja haisteltiin kaupungin ilmapiiriä. (Kirja ja sen välissä oleva kartta löytyvät edelleen kirjahyllystämme muiden matkakirjojen joukosta)


Lounas tarjottiin hotellissa tasan klo 12:30.  Mineraalivesi tuntui huikean kalliilta 500,- Lit, mutta eiköhän 2,50 mk ole Suomessa ravintoloissa kohtuuhinta 1/2 litrasta Vippiä. Alkuruokana otimme jotain makaroonisössöä, pääruoka oli paistetun savustetun kinkun tapaista ja herneitä, porkkanaa, kaalintapaista. Jälkiruokana olikin jo vähän oudompaa, Italialaista jäätelöä, joka oli jo liian makeaa meikäläisellekin.  Hyvinhän tuo kuitenkin meni alas.  Nyt onkin jo siestan aika ja täytynee punoa suunnitelmia iltapäiväksi.

Siestan jälkeen lähdettiin kävelemään sateeseen. (Juttua kirjoitetaan maanantaina n. klo 23:30 1/2 punkkupullon jälkeen).  Käytiin 1300-luvulta peräisin olevassa Scaligerin linnassa, josta kuvia joka kortissa ja katseltiin lisää kaupungin keskustaa.  Kauppoja riittää ja niissä tavaraa.  
 
13.8.1978 Malcesine
13.8.1978 Malcesine ranta

13.8.1978 Museo Castello Scaligero

Castello Scaligero

13.8.1978 Malcesine

Maisemia Castello Scaligeron tornista

Illallinen olikin jo taas klo 19:30 hotellissa. Saimme sipulikeittoa (laihaa), jotain leivitettyä lihaa ja jälkiruoaksi hedelmäsalaattia.  

Kiire olikin jo kova, kun jo klo 20:35 lähti bussi kohti Arcoa ja siellä Cantina Marchetti nimistä ravintolaa.  Iltajuhlaa vietettiin saksalaisten ja tanskalaisten kera ja me Kaijan kanssa jouduimme täysin tanskalaiseen pöytään.  Paikalla tarjottiin aperitiivi, kylmä leikkelelautanen ja Soave valkoviiniä.  Tanssia oli ja leikkejä ja saksalaismielisillä oli hauskaa.  Sain mäkin sentään tanssia tanskalaisen vanhemman miehen kanssa (jolla vaimo siististi mukana) ja italialaisen bussikuskin kanssa.  
Hotelliin tultiin klo 1 takaisin.  Matkalla mukana ollut tanskalainen opas Nils oli sammunut.

13.8.1978 Eila illanvietossa Arcossa

Kaija Arcossa

14.8.1978 maanantai
Aamiaisen jälkeen lähdettiin kauhealla kiireellä klo 9:15 bussilla Torri del Benaco nimiseen kaupunkiin markkinoille.  Kamaa oli, mutta mitään ei ostettu.

14.8.1978 Torri del Benaco markkinat

Torri del Benaco

Torri del Benaco

Torri del Benaco

14.8.1978 Kaija Torri del Benacossa

Lounaalle tultiin taas klo 12:30, oli maksaa, perunamuussia, sienisoppaa ja hedelmäsalaattia.  Siesta vietettiin ensin hotellin kattoterassilla, sitten altaan ääressä.  Uituakin tuli muutama sata metriä.  

Noin klo 16:00 lähdettiin kohti Monte Baldon köysirataa.  Alhaalla paistoi päivä koko ajan mitä kauneimmin, mutta huipulla 1800 metrissä olimme pilvessä ja oli kylmää. Tultiinkin alas melko pian.  Kuljettiin keskustan kauppakatuja pitkin ja rannan kautta takas hotelliin. 



14.8.1978 Funivia

Maisemaa Monte Baldolta

14.8.1978 Monte Baldo 1780 m

Monte Baldo

Otettiin aperitiiviksi eilen ostettua Vermouth Biancoa ja syötiin päivällisellä eilisen kaltaista kinkkua con kastike, keitettyjä perunoita ja kuinka ollakaan hedelmäsalaattia.  

Illaksi lähdettiin sataman seudulle ulkoilmakahvilaan, jossa orkesteri soitteli musaa, joka oli kaikkea muuta, muttei italialaista.  Juotiin pullo punkkua (siitä johtuu ajatuksen lennokkuus) ja ollaan nyt päästy hotelliin.  Ollaan ansaitusti uupuneita, sillä onhan tänään tullut käveltyä n. 10 - 13 km.  
 
15.8.1978 tiistai
Aamulla herättiin kukonlaulun aikaan (klo 7:00), sillä kokopäiväretki Gardajärven ympäri alkoi jo klo 8:30 heti aamiaisemme jälkeen.  Olen parina päivänä pyytänyt ylimääräisen sämpylän, sillä eihän meikäläiselle yksi riitä aamuteen kanssa. 
 

Kiersimme järven vastapäivään aloittaen pysähdyksellä Rivassa (1 - 1 1/2 tuntia), sitten ajoimme Limoneen läpi useiden tunneleiden.  Niitä on järven ympärillä yli 40 km, kun koko järven ympärysmitta on n. 165 km.  Limonessa kuljimme ja kuvasimme taas n. tunnin ja söimme hotellistamme saadut eväät sikäläisen hotelli Roman ulkoterassilla talon tarjoaman kivennäisveden kera.  
 
15.8.1978 Riva

Rivan maisemaa

15.8.1978 Riva

15.8.1978 Limone

Limone

15.8.1978 Limone

Seuraava puolen tunnun pysähdys oli Madernossa, jossa syötiin 1500 liiran jäätelöannos.  Salón kaupungin jälkeen meikäläinen otti pienet kenttänokoset liikkuvassa bussissa.  Heräsin tultaessa Sirmioneen, jossa oli taas 1 ja 1/2 tuntia aikaa ihmetellä.  Olimme ensin veneretkellä niemen ympäri, melkeinpä retken kohokohta ja sitten tuskastelimme kaupungilla kuumuutta, sillä kuuma oli.  Lazisen kaupungin luona pysähdyimme kenkätehtaan luo ja Kaija ostikin Boysille (1,5 v pojalleen) kengät 5000 Lit.  Loppumatka tulikin pysähtymättä Malcesineen ja väsynyt ruumis pääsi hieman lepoon.  
 
15.8.1978 Madernon sypressimetsää

Maderno

15.8.1978 Kaija 1500 liiran jäätelön kimpussa

Eila Madernossa

15.8.1978 Sirmione

Sirmione

Catullus-linnake Sirmionessa

15.8.1978 Maria Callaksen huvila Sirmionen kaupungissa

Päivälliseksi otimme taas makaronia, saimme taas paistettua kinkkua ja porkkanoita salaatin kera ja jälkiruokana oli ihme kyllä hedelmäsalaatin kanssa vaihtoehtoisena meloonia.  

Puoli yhdeksän tienoissa lähdimme kaupunkiin, mutta kun ei keksitty mitä siellä tehdään, tultiin hotelliin ja juotiin terassilla rommi ja cola 900 Lit.  Nukkumaan pääsen parin minuutin kuluttua (klo on n. 23:15)

16.8.1978 keskiviikko
Aamulla herätyksen piti tulla talon puolesta jo klo 6:50, mutta eipä tullut.  Herättiin kuitenkin oman kellon soittoon jo ennen seitsemää ja oltiin aamiaisella ennen puolta kahdeksaa.  Klo 7:50 nouti bussi meidät kohti Dolomiittien retkeä.


Kuljimme Torbolen ohi Roveretoon, josta jatkoimme moottoritietä Trentoon ja Mezzolombardoon.  Sieltä siirryimme tavalliselle maantielle, jotta saimme ihmetellä Salornon (saksaksi Haderburg) linnaa ylhäällä vuorenrinteellä. Sinne Luther pääsi turvaan joutuessaan jalkaisin kotimatkalle Trenton kuuluisasta kirkolliskokouksesta. 
Oran kaupungissa pidettiin puolen tunnin kahvitauko.  Kaupunki oli jo selvästi saksalaisvaikutteinen. Joimme saksalaista kahvia ja söimme omenatorttua Apfelstrudelia. 
 
16.8.1978 O´ra

O´ran kaupunki, Dolomiittien retken kahvipaikka

Orasta alkoi sitten nousu kohti Dolomiitteja.  Ohitimme Cavalesen, Predazzon, Moenan ja söimme eväspussimme sisällön kivennäisvedellä huuhdellen Peran kylässä Valdo di Fassassa. 
 
16.8.1978 Pozza di Fassa, Perra

Pozza di Fassa, Perra


Pozza di Fassa, Perra

Pozza di Fassa, Perra (1400m)

Täältä nousu jatkui Canazein ohi Paso di Sellaan, joka on 2240 m meren pinnan yläpuolella.  Täällä pidettiin taas pieni kuvaustauko ja kuvia tuli Catinaccion vuorista ja Sellavuorista.

16.8.1978 Kaija Pso di Sellassa
 
Pso di Sella (2270 m)

"Ruusuvuoret"

Pso di Sella

Sellasta laskeuduimme Ortisein talviurheilukeskuksen kautta Bolzanon kaupunkiin. Se on jo täysin saksalaistyylinen ja vaikutteinen ja saksan kielen käyttö ei tuonut mitään vakeuksia. Sieltä tuli ostettua pieni kaktusistutus kotiin tuliaisiksi.  6 eri kaktusta hintaan 4000,- Lit = n. 20,- mk.  Bolzanosta matka kulki "kotiin" Trenton kautta moottoritietä ja Malcesinessa olimme n. klo 18 - 18:15.

16.8.1978 Maisemaa Dolomiiteiltä

Maisemaa Dolomiiteiltä

Maisemaa Dolomiiteiltä

Maisemaa Dolomiiteiltä

16.8.1978 Bolzanon hedelmätori

Ennen ruokailua "piti" huoneessa taas ottaa Vermouth Bianco aperitiivit, ettei tarvitse kuljettaa vajaata pulloa kotiin.  Alkuruoaksi otettiin taas pastaa.  Saatin aika hyvää paistettua kanaa ja jollain lailla paistettuja perunoita sekä jälkiruokana - ihme kyllä taas hedelmäsalaattia. 

Ruokailun jälkeen kärsittiin huoneessa kumpikin Kaijan kanssa hieman ilmavaivoista ja jutut oli sen mukaiset.  Meinattiin saada todellinen hihi.  Mentiin kuitenkin alas baariin eli ulos ottamaan iltarommit.


17.8.1978 torstai 
Ja aamulla satoi.  Olin yöllä kyllä herännyt ukkoseen, ettei tuo nyt yllätyksenä tullut.  Aamiaisen jälkeen lähdettiin Kaijan kanssa kuitenkin rohkeasti kaupungille.  Sade senkuin yltyi ja hieman pidättelimme sitä sypressien alla.  Sataman pankissa vaihdoimme rahaa ja ensiostoksina ostimme ohuet sadetakit.  Ne on sentään kätevämpiä kuin sateenvarjo, varsinkin jos on kannettavaa.  Tarkoitus oli myös tutkia Palazzo dei Capitani, mutta ei se vaan auennut kymmeneltä vaikka ovessa niin luki.  Tehtiin huikeasti ajattelemattomia heräteostoksia: ruokaa, tuliaisia ym ja ainakin mun rahat uhkaa loppua ennen aikojaan. Lounaana oli tomaattikeittoa, jauhelihapihvi, porkkonaa, hernettä, salaattia ja hedelmiä (omenan ja persikan risteytys).

Lounaan jälkeen alkoi Veronan ostosretki.  Ei me sieltä paljon mitään ostettu, mutta nähtiinpä Veronan areena ja Julian parveke ym. 
 
17.8.1978 Veronan Areena (oopperajuhlat)

Julian parveke
Puisto Veronassa

17.8.1978 Veronan kellotorni

Päivälliseksi palattiin takaisin hotelliin ja tarkistettiin pienet ostoksemme. Illallisella oli tarjolla makaroonia = pastaa, porsaankyljys, kukkakaalia, salaattia ja sama "epähedelmä" kuin päivälläkin. Illalla tehtiin vielä pieni kaupunkikierros.  Juotiin jääkahvit yhdessä ulkoilmakahvilassa, jossa kikkarapääkundi soitti pianoa (rumpu ym. helistinmusiikin tullessa nauhalta) ja lauloi.  Ennen nukkumaan tuloa käytiin vielä pienellä kauppakierroksella.  Kauppias on muuten aina kauppias.  Veronassa tavaratalossa yks nainen kysyi multa keksipketin hintaa ja kyllä mä sain sen sille selvitetyks, vaikka kerroinkin, etten osaa italiaa.  (Olin käynyt pari vuotta Työväenopiston italian tunneilla) 

18.8.1978 perjantai
Aamulla klo 8:15 lähdettiin kohti Venetsiaa.  Pysähdyttiin matkalla jossain Esson moottorikahvilatavaratalossa ja oltiin Venetsian linja-autoasemalla Piazzale Romalla n. klo 11.  Mentiin vesibussilla eli vaporetolla Ponte Rialtolle, jonka vieressä ravintola Omnibussissa syötiin eväspaketti, juoma piti tällä kertaa ostaa itse.  
 
18.8.1978 Venetsia Ponte Rialto
Ponte Rialto

18.8.1978 Kaija Venetsiassa

Venetsia
 
Lounaan jälkeen lähdettiin kulkemaan kohti San Marcon toria.  Opas kertoi torin rakennuksista.  Käytiin myös katsomassa huokausten siltaa, Muranon lasitehtaan näytepajaa, maisemia kellotornista ja sen jälkeen lähdettiin Kaijan kanssa omin päin kaupungille.  Kaija oli vaan valitettavasti arka eikä uskaltanut lähteä tutkimusmatkalle pienille kujasille.  Kuljettiin nyt hieman sentään Rialto sillan pohjoispuolelle.

Pyhän Markuksen tori / Piazza San Marco ja Pyhän Markuksen tuomiokirkko
 
Pyhän Markuksen kellotorni


Sisäänkäynti Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon

Torre dell'Orologion kellotorni

Procuratie Vecchie
Huokausten silta

Pyhän Markuksen kellotornista sai hyvän käsityksen Venetsiasta lentävien lintujen perspektiivistä.

 18.8.1978 San Giorgio Maggioren kirkko saarellaan

Basilica di Santa Maria della Salute



Vaporettoajelulla Canal Grandea pitkin nähtiin kanavien varren elämää.
 
18.8.1978 Grand Canal



Puoli viiden aikaan mentiin taas ravintola Omnibusiin päivälliselle.  Kuuden aikaan päästiin lähtemään linja-autolla kohti Gardajärveä.  (Vuonna 1890 perustettu Ristorante Omnibus näyttää Googlen tietojen mukaan edelleen olevan olemassa vuonna 2024)
 

19.8.1978 lauantai
Päiväkirjamuistiinpanot loppuivat ja niin viikon matkammekin. 
 
Venetsiassa kävin ensimmäisen kerran Interrail-matkalla vuonna 1972  ja viimeksi kävimme siellä Ilpon kanssa vuonna 2005. Samalla reissulla kävimme myös Muranon ja Buranon saarilla.

4 kommenttia:

  1. Monessa yhteydessä on tullut luettua, että lukioissa on ollut erilaisia kerhoja, kuten tässä tapauksessa luontokerho. Minun aikana ei sellaisia valitettavasti ollut. Hämmästyttävän nopeasti pääsitte muuten ennen EU-aikaa lentokentältä bussiin. Oliko tuossa ruumatavaroittenkin haku? Matkustaminen on varmasti vuosien varrella muuttunut huikean paljon, samoin tietysti kohteet. Kiinnostavaa, kun on kohteesta kokemusta useilta eri vuosikymmeniltä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikko kommentista! On tosiaan valitettavaa, että koulujen kerhotoiminta lakkasi melkein kokonaan, kun siirryttiin peruskouluun vuosien 1972 - 1977 aikana. En oikeastaa tiedä, miksi kerhotoiminta lakkasi. Ennen opettajat toimivat vapaaehtoisesti erilaisten kerhojen ohjaajina ilman korvausta ja kouluissa sai kokoontua veloituksetta ja käyttää koulujen välineitä. Silloin eivät kerholaiset kuuluneet minkään vakuutuksen piiriin. Nykyään taitaa olla aika tarkat määräykset erilaisista vastuukysymyksistä, opettajille maksettavista korvauksista, koulun tilojen ja välineiden käyttämisestä, retkien järjestämisestä jne.
    Muuttunutta on myös matkailu. Passien leimaamista Suomesta lähdettäessä ja palatessa ei enää tapahtunut vuonna 1978. Italiassakaan ei passia leimattu eikä täysin käsin kirjoitettuja passeja taidettu pahemmin vilkaistakaan. Viimeiset suomalaiset leimat passissani ovat vuodelta 1977. Ruumassa olleet tavaratkin saatiin mainitussa lyhyessä ajassa.
    Paljon on matkustelu muuttunut varsinkin varausten tekemisen suhteen, mutta aina on yhtä mielenkiintoista tutustua uusiin paikkoihin.

    VastaaPoista
  3. Kun aikaa on kulunut reissusta näinkin kauan, muuttuu teksti yhtäkkiä kiinnostavaksi. En välttämättä viitsisi lueskella Gardajärven kokemuksista vuodelta 2016, mutta tällainen 1978 on jännää luettavaa ja kuvat mielenkiintoista katseltavaa. Hyvä kun säilynyt nuo otokset sentään. Italian ruoka kuulostaa ihan suomalaiselta, kun on paistettua kinkkua, herneitä, kaalia ja makaroonisössöä. Enää eivät ihmiset kuvaile ruokiaan noin, vaan harmittavasti brassaillaan italiankielisillä nimillä. Jäätelöä se gelatokin sentään on :D

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anssi kommentista! Olen lisäillyt blogiin näitä vanhoja matkakuvia ja päiväkirjamerkintöjä sekä uusiakin kuvia ja kertomuksia lähinnä muistoiksi itselleni. On hauskaa palata tehtyjen matkojen tunnelmiin lukemalla omia ja muiden blogipostauksia samoista kohteista.

    VastaaPoista