lauantaina, heinäkuuta 01, 2023

Kiilopään Kiirunapolku ja Vasapolku koirien kanssa

Kiilopään lähtöportille ajoimme Saariselän hotellistamme autolla ja lähdimme kiertämään Kiirunapolkua myötäpäivään koirien kanssa tiistaina 13.6.2023.  Pysäköintipaikalla oli jo runsaasti autoja ennen kymmentä, mutta tilaakin oli.  Lähtöpaikalla oli retkeilijöitä, mutta kulkiessamme Maahisen turvekodan ohi huomasimme onneksemme olevamme ainoita, jotka valitsivat kulkusuunnaksi koillisen.




Kiirunapolun pituus on Metsähallituksen Luontoon.fi  esitteen mukaan 6 km ja saman pituuden näytti Päivikin kellon ja puhelimen muodostama kartta palattuamme kävelylenkiltä. Reittikuvauksessa kierros tehdään vastapäivään ja siitä taisi johtua, ettei kukaan lähtenyt kanssamme samaan suuntaan.




Polut oli täälläkin merkitty selkeästi pienillä kylteillä.  Parinsadan metrin alkumatka oli yhteinen neljälle eri reitille. Soisen maaston jälkeen ylitettiin Kiilo-ojan latvahaara ja se onnistui mainiosti kosteutta kestävillä lenkkareilla astelemalla veden pintaa korkeammalla olevien kivien päälle.










Kävely jatkui loivasti nousevalla polulla, joka kulki poroaidan vieressä. 



Kivistä rinnettä kiivetessämme näimme mm. kapustarinnan, joka oli helppo tunnistaa Seppo Leinosen  piirtämän opastetaulun avulla. Rinne ei onneksi ollut kovinkaan hankala koirien tai huonopolvisen omistajan kulkemiseen.


 
Kiilopään huipulla, 546 metriä meren pinnan yläpuolella, oli retkeilijöiden rakentama kivikasa, kuten näyttää olevan jokaisen tunturin laella. Tällaisia ei vielä ollut 70-luvun puolivälissä, kun olin edellisen kerran Saariselällä Luonto-Liiton vaellusretkellä teltan, makuupussin ja ruokien kanssa. Olipa huipulle rakennettu myös penkki maisemien katselua varten.





Huipulta johti alas leveä polku ja matkaa opastuskeskukseen oli vajaa kaksi kilometriä. Monet retkeilijät olivat valinneet tämän edestakaisen reitin käydessään tunturin laella.  Reitin varrella oli parit portaat ja muutamia levähdystasanteita, jotka varmaan ovatkin tarpeen ylöspäin kiipeäville, ei aivan huippukuntoisille. Alaspäin matka sujui joutuisasti.











Suomen Ladun ylläpitämässä Kiilopään ravintolassa olisimme syöneet poronkäristystä, jos sitä olisi saanut hieman edullisemmin kuin 27,- eurolla.  15,50 euron lohikeitto ja kahvikupillinen riittivät päivän lounaaksi.


Eskelisen Lapin linjojen auto toi mieleen ne muutamat nuoruuden reissut, jolloin tultiin Rovaniemelle junalla ja jatkettiin Eskelisellä joko Kilpisjärvelle, Saariselälle tai Utsjoelle.







Lounaan jälkeen kuljimme vielä lapsille ja huonommin liikuville suunnitellun reilun kilometrin pituisen Vasapolun, jonka kuvailu löytyy myös Metsähallituksen Luontoon.fi sivuilta.  Polku oli tasainen ja hyvin kuljettavissa myös lastenrattaiden ja ehkä rollaattorinkin kanssa.  Reitin varrella oli penkkejä levähdystä varten.












Paluumatkalla Saariselän hotellille sain otettua kuvan tienvarren poroista.  Niitä näkyi päivittäin, mutta onneksi ne olivat hyvin rauhallisia eivätkä lähteneet ryntäilemään kohti liikkuvia autoja.



Rovaniemeltä Oulun Nallikarin kautta Tyrnävälle


Rokuan kansallispuistossa koirien kanssa

3 kommenttia:

  1. Kiirunapolku on oikein mukava reitti, joka ollaan kierretty useampana eri vuodenaikana. Taisi aikanaan olla ensimmäinen kyseisessä kansallispuistossa kiertämämme reitti. Bogiin olemme kirjoittaneet reitistä vain talviajan patikastamme: https://www.matkallamissamilloinkin.com/urho-kekkosen-kansallispuisto-kiirunapolku-talvella/

    VastaaPoista
  2. Lappiin pitäisi kyllä päästä talvellakin ihailemaan lumisia maisemia ja taivaanrannan kauniita värejä, kuten kuvissanne. En ollut ajatellutkaan, että siellä voisi myös talvella tehdä kävellen lenkkejä, mutta oli kiva huomata blogistanne, että sekin on mahdollista.

    VastaaPoista
  3. Joo, kyllä talvellakin pääsee kulkemaan, tuo vähemmän kuljettu puoli kyllä aika-ajoin upottaa, mutta lyhyt 2 km huipulle ja takaisin onnistuu varmasti. Samoin Iisakkipään kierros onnistuu talvella kokonaisuudessaan koko 7 km osalta helposti.

    VastaaPoista