Matka Pakistanissa jatkui pohjoiseen 1700-luvulla perustetusta Hyderabadista, Sindhin alueen entisestä pääkaupungista. Kaupunki menetti asemansa Karachille siirtomaavallan aikana. Alueen hienoimmat nähtävyydet ovat yli 300 kilometrin matkan varrella kohti Larkanaa.
Lauantai 1.3.2025
Matkan varrella näimme banaaniviljelmiä ja tomaatinmyyjiä, hauskasti koristeltuja traktoreita, mainioita kuljettajien nukkumapaikkoja rekkojen nuppien päällä sekä kaikenlaisia tapoja kuljettaa eläimiä maanteillä. Onneksi en saanut yhtään edes hiukan onnistunutta kuvaa kanoja, lampaita tai nautoja kuljettaneista autoista.
Bhit Shahin kaupungissa Sindhin maakunnassa ihailimme 1700-luvun sufi-pyhäkköä, jota pidetään yhtenä alueen tärkeimmistä. Se rakennettiin Shah Abdul Latif Bhittaille, tunnetulle Sindhi-Sufi-tutkijalle ja mystikolle, jota pidetään sindhin kielen suurimpana muslimirunoilijana. Naiset toimivat hautojen huoltajina ja mieslaulajat matkivat näisääniä laulamalla falsetilla jäljitelläkseen sankarittaria Shah Abdul Latifin runoissa. Pyhäkkökompleksiin kuuluu moskeija ja mausoleumi, jotka aukeavat suurelle sisäpihalle, joka on tunnettu taidokkaasti koristelluista sinivalkoisista kukkateemaisista Sindhi-laatoista.
Täällä jatkui edellisiltä päiviltä tuttu tapa, että paikalliset halusivat ottaa kuvia kanssamme ja asettuivat mielellään valokuvattaviksi.

Pistäydyimme myös block printing työpajalla, jossa kankaita painetaan käsin puulaatoilla. Muutama matkakumppni osti tuliaiseksi kauniita kankaita, mutta minä tyydyin Hyderabadin Indus hotellista lahjaksi saatuun huiviin, jota voisi käyttää pöydällä kaitaliinana tai voisihan siitä ommella pari sohvatyynynpäällistä.
Ajelimme hetken aikaa punertavan vuorijonon kupeessa Indusjoen laaksossa ennen Sehwanin kaupunkia. Kaupungissa poliisit jalkautuivat ruuhkaisilla kaduilla tekemään meille tietä matkalla kohti sulfilaista pyhäkköä.
Kävellessämme kauppakatua pitkin pyhäköstä takaisin kohti bussia, olimme taas paikallisten kiinnostuksen kohteena. Selfie-kutsuja sateli ja kuvattavaksi asetuttiin hymyssä suin.
Lounaspaikaksi meille järjestyi Sehwan Divine ravintola, jossa olimme ainoat asiakkaat näin Ramadanin aikana. Matkaamme turvanneet poliisit kuten myös bussikusimme ja paikallisopas taisivat jättää uskonsa mukaisesti lounaan syömättä, ainakaan heitä ei näkynyt syömässä tai juomassa. Nyt osasimme jo tilata yhteiset ateriat jaettavaksi muutaman matkakumppanin kesken, sillä annokset olivat edelleen liian runsaita yhdelle.
Matka jatkui lähellä Indusjoen rantoja ja jopa joki ylittäen. Teiden varsilla näkyi kotieläimiä ja niitä kuljetettiinkin vilkaan liikenteen vieressä maanteillä. Surullinen näky olivat telttakylät, jotka olivat kaiketi peruja 2,5 vuoden takaisista tulvista, jolloin yli viisi miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kotiseuduiltaan.
Meille paikkaa esitellyt asiantuntija oli innoissaan tavatessaan suomalaisia ja mainitsi nimen Asko Parpola, joka ei minulle sanonut mitään, mutta onneksi ryhmässämme oli yksi historioitsija joka toki tunsi nimen. Wikipedia kertoo, että vuonna 1941 syntynyt Parpola on indologian ja Etelä-Aasian tutkimuksen emeritusprofessori Helsingin yliopistosta. Hän on maailman johtavia Induskirjoituksen asiantuntijoita.

Vetäydyttyäni huoneeseeni ja hoidettuani iltatoimet ja pukeuduttuani yöpukuun tuli ongelma. En saanut sammutettua kirkkaana palavaa loistevaloputkea, vaikka kuinka painelin kaikkia huoneesta löytyneitä nappuloita. Oli pukeuduttava uudestaan ja lähdettävä kysymään vastaanotosta apua. Sieltä tuli henkilö, joka näytti, että vuoteen päädyn takana piilossa oli vielä pari nappulaa, joihin pääsi käsiksi, kun nousi polvillaan vuoteen päälle. Näin sammuivat valot ja unikin tuli nopeasti mielenkiintoisen päivän jälkeen.
Seuraavana aamuna otin vielä muutaman kuvan pihan linnuista ja hotellin vartijasta, joka poseerasi pyynnöstäni pyssyineen portilla. Olo oli turvallinen.
Matka jatkui Larkanasta Bhutton suvun mausoleumin, Kot-Dijin linnoituksen, kylävierailun ja hindutemppeleistä tunnetun Sadhu Bela saaren kautta Sukkurin hotelliin.
Tämän seitsemän hengen Mandala Travelin Pakistanin kiertomatkan eri kohteista voi lukea linkkien takaa: (lista täydentyy)
Karachista Hyderabadiin
Hyderabadista Bhit Shahin, Sehwānin ja Mohenjo-daron kautta Larkanaan
Larkanasta Sukkuriin
Sukkurista Bahawalpuriin
Näitä on kyllä tavattoman kiinnostavaa lukea, kun taaskin kaikki kohteet olivat itselleni ihan vieraita. Mutta kiehtovia paikkoja. Myös paikallinen ruoka kiinnostaisi itseäni paljon.
VastaaPoistaKiitos Mikko, suuri osa paikoista oli uusia itsellenikin ja hämmästytti kuinka paljon Pakistanissa on säilynyt vanhaa hyvinkin erilaisilta aikakausilta.
VastaaPoistaIso juttu selvästi noille, kun tulee turisteja käymään. Myös sana "turistidelegaatio" kuulostaa juhlavalta!
VastaaPoistaMeistä turisteista oltiin todella kiinnostuneita. Sen huomasi lähes jokaisessa tutustumiskohteessa ja hotellissa. Meistä haluttiin ottaa valokuvia ja meitä pyydettiin videolla kertomaan, mitä mieltä olimme maasta ja siitä kohteesta, jossa kulloinkin vierailimme. Eniten ihmestyttivät poliisit, jotka kysyivät saavatko ottaa toinen toisistaan kuvia kanssamme ja koittivat kaikin tavoin edistää sujuvaa liikkumistamme paikasta toiseen.
Poista