perjantaina, maaliskuuta 14, 2025

Pakistan, Karachista Hyderabadiin 2025



Pakistaniin tutustuminen jatkui bussin kyydillä Karachista Hyderabadiin.  Kävimme hienoilla hautausmailla ja moskeijoissa sekä ajoimme läpi erilaisten asutuskeskusten koukaten parin eläintensuojelualueen kautta.


Perjantai 28.2.2025

Chaukhandin haudat olivat päivän ensimmäinen tutustumiskohde.  Ne sijaitsevat vajaan 30 kilometrin päässä Karachista itään. Kyseessä on varhainen islamilainen hautausmaa vuosilta 1400 - 1700, jossa  haudat ovat tunnettuja hienoista hiekkakivikaiverruksista. Naisten hautojen koristeissa on kuvia koruista ja miesten hautojen päällä on kruunu tai turbaani. 

Täällä huomasimme edellisen päivän tapaan, että paikalliset ovat kiinnostuneita ottamaan meistä valokuvia ja haluavat asettua kuvattaviksi sekä ottaa selfieitä kanssamme. 





Hautausmaalle johtaneen Chaukhandi Roadin varrella oli autokorjaamoja sekä öljyrekkojen parkkipaikka. Näin perjantaina muslimien pyhimpänä päivänä oli paikalla lukuisia upeasti koristeltuja autoja ja kuljettajia istuskelemassa autojensa lähellä tai kunnostamassa niitä. Vaikka perjantai on viikon pyhin päivä, se ei ole vapaapäivä, kertoo internetin ihmemaailma.  Täällä kuvaan asettuivat tulevaisuuden rekkakuskit.
 










Matkalla Haleji järvelle oli tien varrella pieniä vaatimattomia paikallisten asuttamia mökkejä.  Siellä asuvat maanomistajille töitä tekevät työläiset perheineen. Alueella on edelleen vuoden 2022 elokuun tulvan jälkiä, jolloin 60 % Sindhin alueesta oli tulvavesien alla.  Teiden varsilla näkyi kerjäläisiä, jotka ovat tottuneet siihen, että kaupunkilaiset tuovat maaseudulla asuville Ramadanin aikaan ruokaa.  Olihan Ramadan alkamassa illalla. Ihmiset eivät luota valtion apuun vaan yksityisten hyväntekeväisyyteen.
 



Haleji järvi oli aikoinaan suolainen laguuni, joka muutettiin lähes 7 km2:en kokoiseksi makean veden varastoksi valuttamalla sinne vettä Indusjoesta toisen maailmansodan aikaan. Talvisin järvellä viihtyvät kotoperäiset ja vaeltavat vesilinnut ja sen rannalla näimme pienet aidatut alueet, jossa oli muutama krokotiili ja jonkun lajin kauris.







Matka jatkui hyviä teitä pitkin.  Teiden varsilla näkyi monenlaista toimintaa ja niillä liikkui jos jonkinlaisia kulkupelejä erilaisten lastien kanssa. Ohitimme myös terästehtaan ja kuulimme, että Pakistanissa tuotetaan kirurgisia välineitä ja niitä viedään ulkomaille mm. Perianlahden alueelle.  Myös tekstiilejä, riisiä ja monia käsityövaiheita vaativia jalkapalloja viedään ulkomaille.











Seuraava tutustumiskohteemme oli Maklin hautausmaa, joka on yksi maailman suurimmista.  Sen pinta-ala on noin 10 km2 ja siksi liikuimmekin siellä sähkökäyttöisellä autolla.  Ennen kierrokselle lähtöä meille tarjottiin kupilliset teetä ja kuvaan pääsi myös erittäin mukava paikallisoppaamme Mohamed.
 




Alueella on jopa miljoona hautaa, joista upeimmat on rakennettu 400 vuoden aikana 1300 - 1700-luvuilla.  Hautamonumentit kuuluvat kuninkaallisille, erilaisille Sufi-pyhimyksille ja arvostetuille tutkijoille.  Ne edustavat neljää erilaista arkkitehtuurin ja taiteen koulukuntaa.  Ala-Sindhissä ovat vuorotellen hallinneet niin hindulaiset, Keski-Aasian ja Persian kulttuurit sekä Delhin mogulit.






























Poistuessamme alueelta asettuivat kuvattaviksi siellä kulkenut miekkonen, sokea käärmeenlumooja, jolle paikallisopas antoi muutaman setelin sekä tietysti lapsia.







Päivän lounaan söimme Thattan kaupunkia lähestyessämme New Burraq Garden ravintolassa ja kuva ruokalistasta on vihjeeksi hintatasosta.  Reissun aikana sai Karachin lentoasemalla 1,- eurolla  280 rupiaa, joten listan arvokkaimmat lammasateriat maksoivat  7,50 euroa ja edullisen haudutetun pataruoan sai 3,20 eurolla. Ruoka-annokset olivat valtavan suuria ja erittäin voimakkaasti maustettuja.





 
Lounaan jälkeen tutustuimme Thattan kaupungissa Shah Jahan Moskeijaan, joka on Sindhin provinssin keskusmoskeija ja peräisin mogulivallan ajalta 1600-luvulta.  Siellä katsotaan olevan Etelä-Aasian taidokkaimmat laatta- ja mosaiikkityöt.  Rakennus on saanut voimakkaasti vaikutteita Keski-Aasian arkkitehtuurista. Kuvatuksi tuli myös minun päivän asuni upean mosaiikkiseinän edessä.











Thattan ympäristö on suosittua tomaatinviljelyaluetta ja kauppaa käytiin tien varrella.




 
Naudat kulkivat paimenen valvovien silmien alla teiden varsilla ja hienosti koristellut valtavissa heinälasteissa olleet kuorma-autot saivat ansaitsemaansa ihailua.  Pysähdyimme huoltoaseman pihaan katsomaan tarkemmin näitä teipeillä käsin koristeltuja taideteoksia.






 
Keenjhar-järven rannalla pääsivät nämäkin pojat  valokuvaan toiveidensa mukaisesti.  Järvi sijaitsee noin 36 kilometrin päässä Thattan kaupungista.  Se on Pakistanin toiseksi suurin ja tärkeä juomaveden lähde Thattan ja Karachin seuduilla asuville. Järvi on myös tärkeä villieläinten suojelualue. Se tarjoaa suotuisan ympäristön muuttolinnuille.  Järvellä käyvät monet ihmiset Karachista, Thattasta ja Hyderabadista nauttimassa uimisesta, veneilystä ja kalastuksesta. Kameleitakin nähtiin, vaikka ne eivät villieläimiä olekaan.




Hyderabadin Indus hotelliin kirjauduimme illan hämärtyessä ja saimme lahjaksi Sindhi lakit sekä block printing tekniikalla eli puupiirros laatoilla painetut huivit ja pääsimme kuvaan hotellinjohtajan kanssa.








Illallisen ja aamiaisen nautimme hotellissa ja jatkoimme matkaa seuraavana päivänä Bhit Shahin, Sehwānin ja Mohenjo-daron kautta Larkanaan. 

Tämän seitsemän hengen Mandala Travelin Pakistanin kiertomatkan eri kohteista voi lukea linkkien takaa:  (lista täydentyy)Multanista Harappan kautta Lahoreen 

6 kommenttia:

  1. Muutamissa Afrikan maissa olemme törmänneet tuohon samaan, että paikalliset haluavat ottaa yhteiskuvia kanssamme, mutta mikäs siinä, ihan hauskaa. Hienon näköisiä nuo haudat!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikko, ajat ovat muuttuneet, kun nykyään muslimit itsekin ottavat selfie-kuvia ja haluavat tulla kuvatuiksi. Ennen traditio suhtautui hyvin kielteisesti ihmisten ja jopa eläinten kuvaamiseen.

    VastaaPoista
  3. Koreat on haudat, mausoleumit ja rekat! Rekat jo yksistään olisivat hyvä syy lähteä Pakistaniin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anssi, komeat rekat ovat yksi hyvä syy matkustaa Pakistaniin, mutta siellä on paljon muutakin upeaa katsottavaa, jota en tiennyt aikaisemmin.

    VastaaPoista
  5. Aikamoisia nuo rekat lastissa ja ihan ilmankin, hienosti on koristeltu. Tämä on varmasti ollut todella mielenkiintoinen reissu. Itseäni on alkanut kiinnostamaan jonkunlainen matka Intiaan ja Pakistaniin, kun asumme täällä Kaliforniassa intialaiskaupunginosassa. Huomennakin olisi kutsu tuohon puistoon viettämään Holi -juhlaa. Kiva lukea näitä matkakertomuksia.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Paula, reissu oli todella paljon mielenkiintoisempi, kuin osasin edes odottaa. Vaikka joka päivä ajettiin bussilla moniakin tunteja niin pysähdyspaikoissa nähtiin aina jotakin uutta ja erilaista.

    VastaaPoista