torstaina, elokuuta 29, 2024

Kumman valitset - blogihaaste

Reissukuume-blogin Eveliina aloitti viime viikolla postauksensa koukuttavalla lauseella: 

"Nyt kun reissujen suhteen on hieman hiljaisempaa, on selkeästi hyvä hetki kehitellä uusia haasteita (matka)bloggaajille!"

Jouduin koukkuun ja tartuin haasteeseen, koska tilanne matkustelun hiljaisuuden suhteen on sama.  Tulee tehtyä vain koiralenkkejä yksin tai yhdessä ystävättären ja koiriensa kanssa.  Niinpä vastaan kumpi kampi -tyylisiin kysymyksiin vaikka se ei ole helppoa.  Kuvituskuvien etsiminen ja vanhojen matkojen muistelu oli mukavaa.

 

Uusi maa vai tuttu kohde?

Toistaiseksi vielä on haaveissa päästä käymään muutamassa uudessa maassa, mutta tavoitteen  (100 maata) mahdollisesti täyttyessä on jo mielessä uusia kohteita ennestään tutuissa maissa. Seuraavana uutena maana Algeria Kamelimatkat toimiston avulla.

 


Algerian Timimounin palmulehto, kuva Kamelimatkojen Anssin Afrikkaan Afrikkaan -blogista

Rinkka vai matkalaukku?

Rinkkareissut tuli tehtyä vuosikymmeniä sitten, mutta matkareppu on kätevä väline käsimatkatavaroiden kuljettamiseen ja jos tavaraa on sitten isompi määrä mukana, niin matkalaukkuunhan ne on pakattava.  

 

Paitsi jos kyseessä on kahden viikon automatka Suomessa etelästä pohjoiseen kaverin kyydissä ja koiran kanssa. Kuvassa on kesäkuun 2023 matkatavarat, jolloin piti varautua sateeseen, pakkaseen ja helteeseen, kaikkea koettiin.  Mustassa kassissa koiralle sade- ja lämpimiä vaatteita sekä ruoat ja lakanoita hotellihuoneissa sohvan ja tuolien suojaksi, itselle termospullo, vesipullo, ruokailuvälineet ja taisi olla eväitäkin. Sinisessä Ikean Starttid-selkärepussa kumisaappaat, Rukan pitkä sadetakki agilitykentän reunalla seisoskeluun, kahdet coretex-lenkkarit, käsineitä, pipoja yms. Mustassa Ikean Världens-matkarepussa kaikki muut vaatteet, pesutarvikkeet yms.  Sininen kevyt reppu oli käsilaukun korvike ja mukava lyhyillä päivävaelluksilla tunturissa. Koiralle oli mukana myös kevythäkki. 

 

 

Kortti vai käteinen?

Kortti on kätevä ja varsinkin pohjoismaissa joskus ainoakin maksutapa , mutta kauemmaksi suuntautuvilla matkoilla on hyvä olla mukana käteistä ainakin taksien, bussien ja tippien maksamiseen. 

 

Tiedote Ruotsin Kristianstadissa kahvilan ovessa agilityn MM-kisojen 2018 kannustusmatkalla
 

Alanya vai Fuengirola?

Tämä oli helppo.  Ehdottomasti Fuengirola, sillä siellä tai ylipäätään Espanjan Aurinkorannikolla en ole koskaan käynyt vaikka muuten Espanjan mantereella olen käynyt toistakymmentä kertaa.

Alanya kesällä 1993

Finnair vai Ryanair?

Ryanair on vielä kokematta.  En ole tarkasti tutustunut  miltä kentiltä ja mihin se lentää ja jos ei lennä Helsinki-Vantaalta niin valinta kallistuu muihin lentoyhtiöihin.

 

Aasia vai Afrikka?

Aasia taitaa olla edullisempi, mutta nyt kiinnostaa Afrikka.

 

Lounas 2,- - 3,- euroa Nepalin Bandipurissa 2024

Junalla vai laivalla?

Junamatkat ovat tällä hetkellä muodissa eikä junassa tule yhtä herkästi paha olla kuin laivassa.

Junalla Makedonian Skopjesta Serbian Belgradiin kesällä 2014

Auringonnousu vai -lasku?

Toinen helppo vastattava.  Aamu-uniselta jäävät auringonnousut usein näkemättä, siis auringonlasku.

 

Auringonlasku Senegalin Toubacoutanissa 2017 


Matkamuisto vai tuliainen?

Tuliaiset ovat melkeinpä pakollisia koiranhoitajille ja matkamuistoissa ei löydy Kuubasta hankitun suihkuverhon veroista.

Tuliaisia Costa Ricasta koiranhoitajalle 2023


Kuubasta 2012 matkamuistoksi ostettu suihkuverho

Hattu vai aurinkolasit?

Silmälaseja käyttävänä ja onnekseni hyväkuntoisten hiusten haltijana on aurinkolasit aina mukana, mutta hattu saattaa useinkin unohtua. 

 

Tammisaaressa pizzalla elokuussa 2024


Reissukuume-blogin loppulauseet:  "Siinäpä tämänkertainen haaste. Mitä mieltä olit kysymyksistä? Oliko helppo päättää, kumman valitset?"  

Kiitokset kivoista kysymyksistä, mutta päättäminen oli vaikeaa, kuten vastauksista näkyy.

 

maanantaina, elokuuta 19, 2024

Lammassaari - Kuusiluoto ja Kivinokka

 

Kesän lähiretket ovat vieneet Helsingin Lammassaaren ja Kivinokan ulkoilualueille.  Molemmat sijaitsevat Vanhankaupunginselän rannalla ja molemmissa on ollut kaupunkilaisten kesämajoja 1900-luvun alusta lähtien.  


Helsingin työväenyhdistykset halusivat parantaa vaatimattomissa asunnoissa asuvan työväestön elinoloja tarjoamalla kesävirkistystä puhtaassa luonnossa. Yhdistykset alkoivat vuokrata Vanhankaupunginlahden rantoja ja saaria leiriytymispaikoikseen, joissa alkuaikoina telttailtiin ja asuttiin pahvimajoissa.
Ranta-alueet kuuluivat alkujaan seudun neljälle kartanolle: Viikin, Kulosaaren, Herttoniemen ja Kumpulan kartanoille, joilta maa-alueita vuokrattiin.  Myöhemmin alueet ovat siirtyneet Helsingin kaupungin omistukseen.

Lammassaari on osa 326 hehtaarin kokoista  Viikin - Vanhankaupunginselän luonnonsuojelualuetta, joka on lajissaan Helsingin suurin. Sinne kuljetaan Vanhankaupunginkosken ja -putouksen läheltä ruovikkoalueen läpi pitkospuita tai oikeammin esteetöntä pitkospolkua pitkin.  Lammassaaressa ei ole lampaita, mutta niitä on viereisellä Kuusiluodolla.  Lenkillä olimme Päivikin ja koiriemme kanssa.




 
Ruovikoituneen lahden länsirannalla näkyy Toukolan kaupunginosaan kuuluva Arabianranta.  Nimi liitetään täällä olleeseen Arabian posliinitehtaaseen (1873 - 2016), mutta juuret ovat vanhemmat.  Arabia ja Kaanaan maa manitaan alueen yhteydessä jo vuonna 1751 eli yli sata vuotta ennen kuin ruotsalainen Rörstrand perusti tänne tehtaan.  Nykyisin tehtaan tiloissa Hämeentien varrella toimii Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. 

Etelässä näkyvät Sörnäisten kaupunginosaan kuuluvat Kalasataman osa-alueen tornirakennukset, joita nyt on neljä ja suunnitteilla on neljä lisää.

 


Lammassaari on Helsingin kaupungin omistama ulkoilusaari, jota Raittiusyhdistys Koitto on vuokrannut ja hallinnut vuodesta 1904 lähtien. Saarella on Koiton omistama Pohjolan pirtti, jota ulkopuoliset voivat vuokrata ja siellä on myös lähes sata yksityistä pikkumökkiä.  
 
Nykyisen kaltaisia pysyviä mökkejä sinne sai rakentaa 1940-luvulla ja mökit ovat pääosin 1940-50-luvuilta. Vuonna 2012 saarelle vahvistettiin asemakaava ja mökeille rakentamistapaohje.








Lammassaaren kaakkoisrannalla on pieni hiekkaranta ja laituri, jonne pääsee myös veneellä. Monet mökkilaiset tulevatkin saareen omilla veneillään.




Saaren itärannalla esteettömän lankkupolkureitin päässä on kesällä 2023 valmistunut hieno piilokoju lintujen tarkkailua varten.  Lammassaaressa on myös lintutorni ja Vanhankaupungin lahden ympärillä niitä on useita muitakin.  Alue on lintuharrastajien suosima retkikohde, jossa on vuosien aikana nähty yli 300 lintulajia.  Mukava retkikohde se on meille muillekin vaikka emme lintuja niin tuntisikaan.











Kierrettyämme Lammassaaren kuljimme leveää pitkospuupolkua pitkin Kuusiluodon saarelle, joka on myös yleistä virkistysaluetta vaikka siellä onkin lampaita.  Pitkospuiden päässä on portti ja ohjeet käyttäytymiseen lampaiden kanssa.  Lampaat ovat kotoisin Uudenmaan tiloilta ja ne hoitavat historiallista perinnemaisemaa rouskuttelemalla pusikoiden lehtiä. Nopsa-koirani hieman pelkäsi lampaita, jos ne yrittivät tulla liian lähelle ja ilmoitti äänellään, että kannattaa pysyä kauempana.  Sen jälkeen lampaista eikä koirista ollut häiriötä toisilleen.




Kuusiluodolta näkyi myös Arabianranta ja osa alueen tuhansista valkoposkihanhista. Lounaaseen katsottaessa sain puhelimen kameralla kuvaan Vallilan ja Hermannin rakennuksia mm. Paavalin kirkon tornin ja sen takana entisen kansakouluni Mäkelän koulun ylimmän kerroksen.   Onpa kuvassa myös lapsuuden ja nuoruuden kotitaloni, jota peruskorjataan ja näyttää olevan suojamuovien peittämä. 


Kävelylenkin jälkeen jäimme lounaalle Vanhankaupunginkosken suvannon rannalle, jossa on jo usean vuoden ajan ollut ruokarekkoja. Kulkeehan rannassa suosittu pyöräilyreitti ja alueella liikkuu paljon ulkoilijoita, joten asiakkaita riittää.  Alueelle on toteutettu tapahtumasähköt ja sijoitettu penkkejä sekä pöytäryhmiä palvelemaan ruokailijoita.  Shawarma kääryleen täytteen maustekastikkeita oli tällä kerralla turhan runsaasti, joten syöminen oli hiukan hankalaa.  Italialainen jäätelökin suli nopeasti ja syömisasennoksi piti valita sama köyristely kuin shawarmaa syövällä Päivikillä, ettei sulanut jäätelö levinnyt pitkin rinnuksia.





Kivinokan ulkoilualueella kävimme Viikin seniorikerhon kävelyretkellä.  Yksi Viikissä asuvista senioreista kutsui meitä muita mökilleen. Alueelle pääsee kulkemaan julkisilla liikennevälineillä Herttoniemen metroaseman ja bussiterminaalin luota Herttoniemen siirtolapuutarhan ohi.  Mökit siirtolapuutarha-alueilla ja kesämaja-alueilla ovat samantapaisia.   Erona on se, että siirtolapuutarhassa jokaisen mökin ympärillä on oma viljelyalue, jossa on  hedelmäpuita, marjapensaita ja muita syötäväksi istutettuja kasveja.  Kesämaja-alueella viljelyaluetta mökkien ympärillä ei ole.  

Nykyisin Kivinokassa on eri yhdistysten alueilla yhteensä noin 600 mökkiä.  Kaupunki on vuokrannut maa-alueet täälläkin kesämaja- ja siirtolapuutarhatoiminnasta vastaaville yhdistuksille.  Kulosaaren kartanon puutarhaan vuonna 1934 perustetussa Herttoniemen siirtolapuutarhassa on 182 mökkiä.



 
Vuonna 1815 valmistuneen Kulosaaren kartanon päärakennuksen ohi emme tällä kerralla kulkeneet, mutta ohitimme vuodelta 1750 peräisin olevan tupakankuivausriihen, joka on alueen vanhin säilynyt rakennus.  Se on nykyään käytössä kokoontunis- ja juhlatilana.



Alueella on myös pieni toimisto- työkaluvajarakennus, jonka seinän ilmoitustaululta voi löytää vaikka ilmoituksen myytävänä olevasta mökistä. Pallokentällä järjestävät mökkilaiset monenlaista yhteistä toimintaa.



 


Kivinokka on monipuolinen ulkoilualue, jossa lomittuvat metsäluonto, kartanopuisto ja työväen kesämaja- ja puutarhakulttuuri.  Siellä on myös luonnonsuojelualue sekä luontopolku ja osa ympäröivästä vesialueesta on suojeltu.   Lintulava, kaksi kaikille ulkoilijoille tarkoitettua uimarantaa sekä venesatama löytyvät myös Kivinokasta.

 

Alueen käytöstä on ollut erimielisyyttä, mutta kesäkuussa 2014 Helsingin kaupunginhallitus päätti, ettei alueelle rakenneta asuntoja, vaan osayleiskaavaa aletaan suunnitella niin, että sinne tulee laajempaa virkistyskäyttöä.




Kesämaja-alueella ei ole sähkö- eikä vesijohtoverkkoa vaan sähkö saadaan moniin mökkeihin nykyään aurinkopaneeleilla ja vesi haetaan yhteisistä vesipisteistä.  Alueella on mökkilaisille yhteisiä wc-tiloja ja sauna.






Majat saavat olla korkeintaan noin 14 neliön suuruisia ja pääsimme kurkistamaan emäntämme pieneen mökkiin.
 



Kivinokassa on myös vuodesta 2009 asti toiminut kesäteatteri, jonka esitykset jatkuvat kolmena päivänä viikossa elokuun 2024 loppuun asti. 


On hienoa, että keskelle Helsinkiä on onnistuttu jättämään tällaisia kaikille avoimia luonnoltaan monipuolisia virkistysalueita.