maanantaina, tammikuuta 04, 2021

Matkailuvuodet 2020 ja 2021


Vuonna 2020 ehti bongaamieni maiden määräksi kertyä 84 ja maakertoimeksi 1,21.  Uusia maita olivat Tansania ja Kenia ja muut vuoden aikana vieraillut maat olivat Viro ja Latvia.  Qatarissa Dohan lentolentällä viivyimme muutaman tunnin lentokonetta vaihtaessamme. 


Matkailuvuosi 2020 oli monelle pettymys, mutta matkailualan toimijoille mm. lentoyhtiöille vuosi oli suorastaan kohtalokas. Tammikuussa tuli tieto, että Kiinan Wuhanin kaupungista on lähtenyt leviämään covid-19- ja korona-nimillä tunnettu virustauti.  Monet entiset vielä työelämässä olevat kollegat  ovat olleet kuukausia lomautettuina tai tulleet irtisanotuiksi.  Myös useiden ravintola-alalla työskentelevien tuttavien toimenkuva muuttui kevään ja syksyn aikana noutoruoka-annosten valmistajiksi tai isojen ruokakauppojen kotiinkuljetuslaatikoiden pakkaajiksi elleivät tulleet kokonaan lomautetuiksi. Myös muilla aloilla on ollut lomautuksia ja jopa irtisanomisia. 

 

Tuntuu pahalta harmitella omien matkasuunnitelmien muuttumista tai peruuntumista, kun  korona ei ole kuitenkaan vaikuttanut eläkeläisen elämään kovinkaan pahasti.  Eläkerahat tulevat tilille säännöllisesti. Työelämässä olevat lähisukulaiset ovat onnekseen sellaisilla aloilla, että töitä on riittänyt ja kaikki ovat pysyneet fyysisesti terveinä. 


Henkiseen puoleen jatkuva etätöiden teko vaikuttaa ja myös eläkeläiselämään, sillä kaikki sisätiloissa järjestetyt ryhmäharrastukset jumpasta agilityyn ja tapaamiset tuttujen kanssa peruuntuivat keväällä ja loppusyksystä. Onneksi loppukeväästä ruvettiin järjestämään jumppia ulkona ja ensimmäisen ulkojumpan ihanuudesta oli otettava kuva muistoksi. 

 

Ehdimme Ilpon kanssa tehdä tammi-helmikuun vaihteessa matkan Tansanian Sansibarin saarelle ja sieltä visiitin lentäen Kenian puolelle Mombasaan sekä päiväretken Tsavo-East kansallispuistoon.  Kuvatekstit vievät linkkeinä matkakertomuksiin.  


Kesä- heinäkuun vaihteessa uskaltauduimme tekemään perinteisen pyöräretken Viroon ennen kuin matkustusrajoitukset taas kiristyivät niillekin seuduille.  Tukikohtamme oli Viron Valgan kaupungissa, mutta kävimme pyöräilemässä myös Latvian puolella Valkassa ja sen ympäristössä. 




Muuten  kevät ja kesä kuluivat pääasiassa Pääkaupunkiseudulla koirien kanssa lenkkeillen ja sähköpyörällä ajellen eli ei ollenkaan hassumpaa kesänviettoa sekään.  Blogista löytyy muutama postaus näistäkin retkistä ja sainpa täydennettyä ikuisuusprojektia eli tallennettua jokusen postauksen vuosikymmenten takaisista matkoista. 

 



Helin kesäloman aikana teimme koirien kanssa pari päiväretkeä lyhyen automatkan päähän. 

Porvoossa käytiin lounaalla ja kierreltiin iltapäivä kaupungilla ennen illan agilitykisoja. 

Loviisa ja Ruotsinpyhtään Strömfors olivat toisen päiväretken kohteet. 

Loppuvuodelle suunnitellut tapahtumat ja niihin varatut matkat peruuntuivat.  Agilityn SM-kisoja ei järjestetty elokuussa Rovaniemellä eikä MM-kisoja syyskuussa Tallinnassa.  Syyskuun lopulle varattu Kaukasuksen kiertomatka Georgia – Armenia – Azerbaidžan peruuntui myös. 

 

Nyt suunnataan katse toiveikkaana kohti vuotta 2021  


Koronarokotusta emme saa aivan ensimmäisten joukossa, mutta haaveissa on silti päästä lähtemään touko- kesäkuun vaihteessa uusille päiville siirtyneelle Kaukasuksen kiertomatkalle.  Jos ei matka onnistu silloin, niin toivottavasti pääsisimme mukaan syyskuun lopulla järjestettävälle matkalle.  Onneksi agilityn MM-kisat Tallinnassa eivät osu samoille päiville vaan Tallinnasta paluun ja mahdollisen Jerevaniin lähdön väliin jäisi yksi päivä pyykinpesuun.  Syyskuulle 2020 maksettu Tallinnan majoitus saatiin siirrettyä vuoden 2021 kisojen päiville.  

 

Vuoden 2020 agilityn SM-kisojen ajalle varaamastani majoituksesta Rovaniemellä olin ehtinyt maksaa 50 %.  Sitä majoitusta en siirtänyt myöhemmäksi vaan kärsin tappion, sillä majoituksen peruuttamisaikaan ei ollut tiedossa matkaa pohjoiseen.  


Vuoden 2021 agilityn SM-kisat pyritään järjestämään elokuussa Turussa Veritas stadionilla.  Toivotaan, että kisat voidaan järjestää ja pääsen sinne katsomaan Helin ja Nopsan suorituksia.  He ovat jo nyt saavuttaneet tarvittavat karsintatulokset,  jotta voivat osallistua kisoihin.  Tällä kerralla on majoitus varattu siten, että sen voi peruuttaa kuluitta, jos tarve tulisi.  Vuosi sitten näihin aikoihin, ei käynyt mielessäkään, että voisi tapahtua jotain sellaista, että agilityn SM-kisoja ei voida järjestää. 


Vuosi 2021 alkoi Etelä-Suomessa lumettomaa, mutta vuoden ensimmäisenä sunnuntaina saimme ensilumen Helsinkiin.  Forecan sivuilta löytyi määritelmä: "Ensilumi katsotaan sataneeksi, kun maassa on ensimmäisen kerran ehjä, vähintään sentin paksuinen lumikerros kesäaikana kello yhdeksältä ja talviaikana kahdeksalta aamulla." Toivotaan että saamme nauttia tästä lumivaipasta jonkin aikaa. 



2 kommenttia:

  1. Tämä tosiaan oli eriskummallinen vuosi ja harmillisesti kaikki suunnitellut ja varatut matkat peruuntuivat (tai siirtyivät). Onneksi tuli jotain korvaavaa tilalle ja vietimme useamman viikon kauniissa Alppimaisemissa. Seuraavana olisi tarkoitus lähteä Intiaan toukokuussa, saapa nähdä miten käy. En ole kovin optimistinen.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Mikko kommentista. Vuosi oli outo ja hankaluudet jatkuvat. Alkaa vähitellen uutisia lukiessa ja kuunnellessa tuntua siltä, että vielä toukokuussa ei päästä matkustamaan. Eiköhän tilanne kuitenkin vähitellen parane, kun rokotteita saadaan Suomeen lisää ja rokotettujen osuus väestöstä kasvaa.

    VastaaPoista