torstaina, joulukuuta 17, 2020

Joulumatkoja

Joulumatkat jakavat mielipiteitä.  Toiset haluavat ehdottomasti matkustaa jonnekin pois kotoa ja toiset haluavat viettää juhlapyhät läheisten kanssa perinteitä vaalien.

Työvuosina ennen internetaikaa joulu oli seuramatkajärjestäjien tuotanto-osastoilla, kuten meillä Etumatkoilla, yksi vuoden huippusesongeista. Ehkä se on sitä vieläkin.  Ohjelmallisia joulumatkoja Euroopan kaupunkeihin esimerkiksi Prahaan, Wieniin ja Budapestiin sekä Saksan kaupunkeihin ja kaukokohteista Pekingiin olisi myyty vaikka kuinka paljon, jos lentoyhtiöiltä olisi saatu reittilennoille suuremmat lentopaikkakiintiöt.  Myös charterkohteiden joulumatkat Kanariansaarille ja  Thaimaahan saatettiin myydä loppuun useita kuukausia ennen joulua vielä kymmentunta vuotta sitten työskennellessäni Aurinkomatkojen operoinnissa työvuosieni viimeiset vuodet.  

 

Etumatkoilla oli laaja opastettujen kaupunki- ja kiertomatkakohteiden tuotanto ja netin syövereistä löytyy vielä vuoden 2005 kohdekaupungit.  Valitettavasti pian tuon vuoden jälkeen omistajayhtiö Finnairilla päätettiin, että opastettujen seuramatkojen tuotanto keskitetään Aurinkomatkoihin, eikä kauaa kestänyt, kun sielläkin siirryttiin tarjoamaan reittilentoihin pohjautuvia matkoja omatoimimatkoina. 

 

Me olemme viettäneet joulut yleensä lähisukulaisten kanssa kotinurkilla.  Perheen kanssa olemme olleet ulkomailla vain kolmena jouluna. 

 

2011 Viro Pärnu

 

Vuonna 2011 olimme koko perhe Pärnussa, koska Ilpon veljen pojat olivat matkoilla kumppaneineen ja matkalle päättivät lähteä myös veli ja vaimonsa ja niinpä sitten mekin. 

 

Varasimme Tallinkilta laivamatkat hytteineen ja majoituksen Strand Spa hotellista. Matkustimme Helsinki – Tallinna laivamatkan jälkeen reittibussilla Pärnuun.  Mukanamme oli jokaisella vain repullinen matkatavaroita, sillä kanssamme matkusti myös neljä koiraa.   


Nuoremmalla tyttärellämme Helillä ei ollut vielä autoa, niin kuin on nykyään.  Hän ajoi kortin vasta 30-vuotiaana vuonna 2013, kun yhteiseen laumaamme tuli viides koira.  Meillä ei ole Ilpon kanssa ollut autoa koskaan. Helillä oli tuohon aikaan kaksi jackrussellinterreriä kuten meilläkin Ilpon kanssa, tai oikeastaan minulla, sillä koirat ovat aina olleet minun harrastuskumppaneitani ja minun vastuullani. Laiva- ja bussimatkat sujuivat mainiosti, sillä koirat olivat tottuneita matkustamaan agilitykisareissuilla.

 

Pärnun linja-autoaseman luona tuli ongelma, kun taksikuski ei olisi halunnut ottaa koiria kyytiin. Hän ei ollut uskoa, että koirat pysyvät autossa rauhallisina eivätkä tuhoa sitä.  Pääsimme kuitenkin kyytiin ja perillä kuljettaja kiitteli ihmeissään koirien hyvää käyttäytymistä.  Hotellin varaamisessa ja majoittautumisessa koirien kanssa ei ollut ongelmia.  Hotellissa oli varmasti totuttu siihen, että koirien kanssa matkustavat asiakkaat ovat kouluttaneet koiransa niin, etteivät ne aiheuta vahinkoa huoneissa. 


Kuvassa jackrussellinterrierit Metka 2006 - 2021, Jymy 2009 - 2021, Ruska 1998 - 2015 ja Vinha 2001 - 2016


Aika Pärnussa kului hotellin kylpyläosastolla hoidoista nauttien ja kävelyretkillä koirien kanssa.  Portartur kauppakeskuksessa kävimme joulupäivän illan viime minuutteina ihmettelemässä tyhjiä käytäviä ja komeaa joulukuusta. Kotiinpaluupäivänä ehdimme vielä kierrellä Tallinnan vanhassa kaupungissa.   Matkakertomus ja kuvia löytyy Metkaamatkustelua kuvat sivustolta. 

 

1997 Kiina Peking ja Xian


Vuonna 1997 olimme joulumatkalla Kiinan Pekingissä ja Xianissa. 

Olin voittanut keväällä Finnairin matkatoimistolaisille pitämässä infossa ilmaiset lennot kahdelle henkilölle Pekingiin. Ostimme kaksi lentoa lisää ja maapalvelut Etumatkojen Peking - Xian yhdistelmämatkalle.  


Matkustusajankohdaksi valikoitui koulujen joululoman aika, sillä vanhempi tyttäremme Milla oli abiturientti, emmekä halunneet matkustaa niin, että hän olisi joutunut olemaan pois koulusta. Matkakertomuksen kirjoitin heti reissun jälkeen ja se on skannattuna  Matkustelua-blogin vuosilukuotsikon 1997 alla, paperikuvista otettuja kännykkäkuvia on Metkaamatkustelua kuvat sivustolla. 

12 päivän matkalla ehdimme nähdä Pekingin ja sen ympäristön monipuoliset nähtävyydet.  Kävimme myös Kiinan muurilla ja nautimme useita perinteisiä kiinalaisia aterioita. Käynti shoppailuretkellä Pekingin Silkkikujalla oli Helille ja Millalle varmaankin reissun kohokohta. 

Xianissa kohokohtana oli tutustuminen Terrakotta-armeijaan.  Kuvia sieltä ei saanut ottaa, mutta bussin ikkunan läpi tuli otettua kuva paikallisista jouluaaton juhlijoista.  Hotellissa meillä oli ohjelmallinen jouluaaton illallinen. 
Xianista palasimme vielä muutamaksi päiväksi Pekingiin. 

 

1988 Unkari Budapest


Vuoden 1988 joulun vietimme hyvän tuttavaperheen kanssa Etumatkojen joulumatkalla Budapestissä. Mukana olivat  silloin 9- ja 5-vuotiaat tyttäremme sekä tuttavaperheen 6-, 3- ja vajaa 1-vuotiaat lapset.  Näin jälkikäteen muistellen viikon matka sujui oikein hyvin. Ohjelmaa ja katseltavaa oli talviaikaankin sopivasti sekä lapsille että aikuisille. 


Paperikuvista otetut kännykkäkuvat on lisätty joulukuussa 2020 Metkaamatkustelua kuvat sivustolle kuten matkakertomuskin Matkustelua blogin sivuksi.  

Kävimme ajelemassa Gyermekvasut - lasten rautatieradalla.

Retkellä kävimme Visegradissa ja Szentendressä 

Pestin puolen maisemia katselimme Budan puolelta Kalastajalinnakkeelta Tonavan yli. 80-luvun muoti ylisuurine vaatteineen hymyilyttää nykyään.  
  
Budapestin kauppahallista saatiin maistuvat ruokatuliaiset kotiin. 

Upeassa Gerbeaud kahvilassa kävimme nauttimassa herkkuja. 


Viikkoon mahtuivat myös käynnit eläintarhassa, huvipuistossa, sirkuksessa, kylpylässä, metroajelulla jne.  Lapsia ihastutti ja ihmetytti, miten joulupukki oli osannut tuoda lahjoja hotellihuoneeseen. Matkakertomus löytyy linkin takaa omana sivunaan. 

 

Minulla ei ole ehdotonta mielipidettä siihen, pitääkö joulua viettää perinteisesti sukulaisten kanssa vai voiko lähteä matkalle.  Ainoana lapsena on ollut tosi mukavaa, kun Ilpolla on sisaruksia ja olemme viettäneet jouluja yhdessä.  Se oli erityisen hauskaa, kun Ilpon nuorin veli ja vaimonsa muuttivat pienine lapsineen 80-luvulla samaan rivitaloyhtiöön kanssamme ja kun tuli aika muuttaa yksitasoiseen asuntoon niin Ilpon veli ja vaimonsa muuttivat myös Viikkiin/Latokartanoon, kuten myös molemmat tyttäremme.  Näin olemme voineet jatkaa jouluperinteitä, että joka toinen vuosi syödään aattoillan ateria toisen veljen kotona ja toiseen kotiin siirrytään nauttimaan jälkiruoasta ja avataan joululahjat.  Matkoille lähtöä rajoittavat vain koirat vaikka hoitajia löytyykin läheltä. 


Tänä vuonna joulua ei vietetä isolla porukalla ainakaan sisätiloissa. Joulukuusiverho on jo ripustettu paikalleen ja tyttäriä odotetaan perinteiseen tapaan syömään aattoaamun joulupuuroa, mutta tällä kerralla pienellä pihallamme.   

 

2 kommenttia:

  1. Meillä on niin, että haluamme viettää joulut Suomessa. Kuitenkin jouluna on ylimääräisiä pyhä-/lomapäivä, jonka vuoksi on tullut vietettyä joulua myös ulkomailla. Tämä onkin meillä ollut jotakuinkin niin, että joka toinen joulu Suomessa, joka toinen joulu ulkomailla.

    VastaaPoista
  2. Joulun ylimääräiset lomapäivät on mukavaa hyödyntää matkusteluun ja onkin järkevä vaihtoehto viettää joka toinen joulu ulkomailla, jos mikään ei pidättele kotona. Hyvää vuoden jatkoa!

    VastaaPoista