tiistaina, lokakuuta 24, 2023

Viisi ikimuistoisinta matkaa -haaste

Reissukuume blogin Eveliinalla oli blogissaan mukava haaste "Viisi ikimuistoisinta matkaa", johon teki heti mieli vastata vaikka viiden reissun valinta tuottikin vaikeuksia.  

Ikimuistoisin matka on kuitenkin ensimmäinen ulkomaanmatkani kesällä 1966 vajaa 15-vuotiaana kahdestaan 11-vuotiaan serkkuni kanssa.  Lensimme New Yorkiin aikana, jolloin sinne ei ollut suoria suihkulentokoneilla tehtyjä lentoja.  Potkurikone vei Suomi Seuran jäseniä tilauslennolla uudelle mantereelle ja toiseen suuntaan kulkivat siirtolaisiksi muuttaneet tullessaan käymään vanhassa kotimaassaan.  Kone lensi Islannin Keflavikin ja Kanadan Newfoundlandin Ganderin kautta, jossa sekä kone että matkustajat tankattiin ja matka kesti noin vuorokauden / suunta. Olimme tätimme ja hänen miehensä vieraina Kanadan Montrealissa ja kävimme myös Ottawassa, Torontossa, Niagaran putouksilla sekä New Yorkissa.  Tällaista matkaa ei monikaan työläisperheen lapsi päässyt tuohon aikaan tekemään.

Kaukasian kierros keväällä 2023 lukeutuu myös ikimuistoisiin matkoihin, sillä jouduimme odottamaan sen toteutumista kolme vuotta.  Ensin oli syynä keväällä 2020 alkanut korona-pandemia ja kun se helpotti, hyökkäsi Venäjä Ukrainaan helmikuussa 2022, joten matkoja ei järjestetty. Ikimuistoisen erittäin mielenkiintoisesta kiertomatkasta tekee myös se, että reissun aikana tulin käyneeksi kolmessa viimeisessä Euroopan maassa Azerbadžanissa, Georgiassa ja Armeniassa, joissa en ollut aikaisemmin käynyt ja kaikki Euroopan 51 maata oli siis tämän reissun jälkeen nähty.  

Baku Azerbadžan

Agilityn MM-kisoissa eri puolilla Eurooppa olen käynyt kannustamassa Suomen joukkuetta 17 kertaa.  Välillä on tullut kultaa ja kunniaa, joten matkat saattaa muistoissa erottaa saavutetuista mitaleista, mutta oikeasti kisakaupungit ja majoituspaikat sekoittuisivat toisiinsa ellei niistä olisi blogimuistiinpanoja valokuvineen. Ikimuistoisin kisamatka suuntautui vuonna 2018  Ruotsin Kristianstadiin, jossa majoitus ei ollut tilauksen ja vahvistuksen mukainen.  Olimme varanneet Hotels comin kautta yksityisen majoittajan omakotitalosta 30 neliön perhehuoneen, jonka yhteydessä piti olla oleskelutiloja. Eihän sekään olisi ollut mikään luksusmajoitus neljälle henkilölle, mutta majoituspaikaksi meille osoitettiin vajaan 16 neliön pihamökki, jonne juuri ja juuri mahtui neljä vuodetta ja jääkaappi-astianpesupöytä-liesi.  Suihku ja wc olivat erillisessä kopperossa päärakennuksen kyljessä. Reissun päätarkoitus oli kisojen seuraaminen, joten majoituspaikan vaatimattomuus ei kovin suuresti häirinnyt vaan on jäänyt mieleen hauskana muistona.

Nejän hengen majoitusmökki Kristianstadissa

Niilin risteily Egyptissä
vuonna 1999 tuntui reissun jälkeen heti sellaiselta, että vastaavan voisi tehdä joskus uudestaan.  Näkymä Assuanin satamassa lukuisine risteilylaivoineen ei ole syy matkan ikimuistoisuuteen vaan kyllä se on erittäin mielenkiintoiset historialliset temppelit, hautalaaksot, pyramidit ja museot, joihin matkan aikana on mahdollisuus tutustua.

Assuanin satama

Viidennen matkan valinta tuotti hiukan vaikeuksia, mutta ehkä se on omatoiminen Etelä-Afrikan reissu ja safaripäivät Krugerin luonnonpuistossa vuonna 2016,  jonka tein Milla tyttäreni kanssa.  Matkan jälkeen kirjoitin safaripäivistä blogiini, että se oli elämys, jota en osannut odottaa. Näimme safaripäivien aikana 22 eri nisäkäslajia ja viisi suurta eli elefantteja, leijonia, leopardeja, puhveleita ja sarvikuonoja näimme useampia kertoja.  

Olin voittanut Matka-messuilta yhden hengen lennot Johannesburgiin, joten matkakumppanin oli ostettava omat lentonsa ja kaikki maapalvelut piti toki molemmille hankkia itse.  Ilpo ei ollut kiinnostunut lähtemään matkalle, mutta molemmat tyttäreni olivat.  Heli totesi, että Milla voi lähteä ja hän jää kotiin koirieni hoitajaksi.  Olihan Milla monta kertaa mahdollistanut yhteiset agilityn MM-kisareissumme Helin kanssa hoitamalla Helin ja minun koiriani.  Niinpä kävimme Millan kanssa Johannesburgin ja Krugerin lisäksi myös Durbanissa ja Kapkaupungissa.

Leopardi

Kiitokset vielä Reissukuume-blogin Eveliinalle kivasta haasteesta ja olisi mukavaa lukea muidenkin bloggareiden ikimuistoisista reissuista ja syistä, miksi juuri ne ovat jääneet erityisesti mieleen.

6 kommenttia:

 1. Ikimuistoisen kuuloisia kaikki! Mietin jo Eveliinan valinnat luettuani, että taitaa olla liian vaikea tehtävä. Ja kyllä se niin on, että en mitenkään pysty valitsemaan vain viittä kohdetta. Onneksi matkat on itselläni olleet joka tapauksessa ikimuistoisia positiivisessa mielessä.

  VastaaPoista
 2. Teillä on Mikko kyllä ollut niin mielenkiintoisia reissuja, että olisi kiva lukea, mitkä viisi tehtyä matkaa nousevat kummallakin ensimmäisinä mieleen.

  VastaaPoista
 3. Jes! Mahtavaa että osallistuit tähän haasteeseen :) Kieltämättä kaikki listaamasi reissut kuulostivat kyllä ikimuistoisilta!

  VastaaPoista
 4. Kiitokset Eveliina kommentista ja varsinkin haasteesta, johon vastaamalla pääsi muistelemaan tehtyjä matkoja.

  VastaaPoista
 5. Ohhoh! Pitipä ihan käydä lukemassa tuosta vuoden 1966 reissusta tehty postaus ja hämmästelemässä, että miten paljon matkailu ja maailma siinä sivussa on muuttunut noista ajoista. Pari välilaskua, ruokailut väliasemilla ja matkalaukussa ruisleipää. Eipä enää kukaan taitaisi päästää alaikäisiä lapsiaan toiselle mantereelle kahdestaan. Milloinkahan Suomi on muuten lopettanut Suomen passien leimauksen, kun näytti leimat ilmestyneen passiin.

  VastaaPoista
 6. Onneksi on vanhat passit tallella yhtä lukuunottamatta, nimittäin 1980-luvulla vanha passi otettiin pois, kun luovutettiin uusi passi. Vuosien 1975-1980 passista löytyy lähtenyt ja saapunut leimat vuodelta 1977 mutta ei enää vuodelta 1978.

  VastaaPoista