perjantaina, heinäkuuta 26, 2024

Metkaamatkustelua-blogi on täysi-ikäinen eli 18-vuotias

Metkaamatkustelua-blogi syntyi 26.7.2006 eli sillä on tänään 18-vuotissyntymäpäivä.   Olimme lähdössä elokuun alussa Vietnamiin ja päätin ruveta pitämään matkasta kaikille avointa matkapäiväkirjaa. 

Ensimmäinen blogiin päässyt postaus kertoo kuitenkin heinäkuisesta Wien-Bratislava reissusta Millan kanssa.

Wiener Riesenrad Praterin huvipuistossa 2006

Bratislavan linna 2006

Kirjoitin myös Vietnamin matkaa varten tehdyistä valmisteluista, ennen  Saigon - Nha Trang matkasta tehtyjä päiväkirjamaisia merkintöjä.  Matkan varaamiseen sain apua työnantajani Suomen Matkatoimiston eli SMT:n  à la carte osastolta. Työskentelin itse SMT:n Etumatkat Eurooppa -tuotanto-osastolla, joten suhteita ei ollut kaukokohteissa paikallisiin matkatoimistoihin.  Siihen aikaan ei vielä varattu lentoja ja majoituksia itsenäisesti netistä. 

Ho Chi Minh ooppera ja Caravelle hotel, jossa asuimme 2006

Mekongjoen suisto 2006

Nha Trangissa Vin Pearl hotellimme uima-allas ja ranta 2006

Nha Trang - Po Nagar Cham Towers 2006

Näiden kesän 2006 matkojen kokemusten jakamisella alkoi matkabloggaaminen. Kuvat ovat edelleen katsottavissa ja jutut luettavissa alkuperäisessä muodossaan hotellikuvailuineen. 

Olin pitänyt käsin kirjoitettuja tai wordiin naputeltuja matkapäiväkirjoja jo aikaisemmin ja olen lisännyt niiden sisältöä myöhemmin blogiin. Taisin ensimmäistä kertaa laskea käytyjen maiden määrän vuoden 1995 kalenterin takalehdelle ja summa näyttää olleen 34.  Vuonna 1979 syntynyt Milla tyttäremme oli silloin käynyt 17:ssä maassa ja vuonna 1983 syntynyt Heli 15:ssä.  Millan suurempi määrä johtuu siitä, että olimme kesällä 1990 kahdestaan Amsterdam, Bryssel, Luxemburg, Trier -reissulla ja ero Helin käytyjen maiden määrässä kuroutui pienemmäksi, kun kävin hänen kanssaan kahdestaan Wienissä ja Bratislavassa kesällä 1995.


Ennen blogin perustamista olin ehtinyt käydä 41:ssä maassa, joista 36 oli Euroopassa ja viisi Euroopan ulkopuolella.  Monissa Euroopan maissa olin käynyt useita kertoja työmatkoilla ja omatoimisilla opintomatkoilla.
Yksi matkustamiseen liittynyt tavoite täyttyi, kun sain kasaan kaikki 51 Euroopan maata keväällä 2023.  Tämä tapahtui Mandala travelin Kaukasian kiertomatkalla  Azerbaidžan, Armenia ja Georgia. 

Ensimmäiset kaukomatkani ja itse asiassa ensimmäiset ulkomaanmatkani suuntautuivat Kanadaan ja Yhdysvaltoihin vuosina 1966 ja 1969.  Tätini asui Montrealissa, jonne pääsin matkustamaan serkkuni kanssa.  Näillä reissuilla vietimme muutaman päivän myös New Yorkissa.

Seuraaviin kolmeen kaukomaahan tutustuin seuramatkoilla:  Kiinassa Pekingissä ja Xianissa olimme Etumatkojen matkalla koko perhe yhdessä joululoman aikaan vuonna 1997.  Ilpon kanssa olimme vuonna 1999 Fritidsresorin Tema matkalla Egyptissä Niilinristeilyllä ja Hurgadassa 25-vuotis häämatkalla ja vuonna 2004 Thaimaan Bangokissa ja Hua Hinissä  30-vuotis häämatkalla Aurinkomatkojen matkalla. 

Nyt on maita kertynyt 90 ja hassu haave olisi saada kasaan 100 maata.  Tälle vuodelle matkavarauksia on jo olemassa Algeriaan Kamelimatkojen avulla sekä 50-vuotis häämatkalle Väli-Amerikkaan Matka-Agentit toimiston avulla, jossa työskentelee entisiä Etumatkat-kollegoita sekä asiakaspalvelussa koiraharrastuksista tuttu matka-asiantuntija.  Uusia maita kierrokselta kertyy neljä: Panama, El Salvador, Honduras ja Belize.  Pistäytymiset tulee myös Meksikoon ja Guatemalaan, jossa kävimme Aurinkomatkojen kiertomatkalla vuonna 2010. 


Välillä haaveilen matkasta Englannin maaseudulle TV-sarjoista tuttuihin maisemiin  sekä Alpeille tai jokiristeilylle Euroopassa.  Toive 100:ssa maassa käynnistä  kuitenkin elää.  Saa nähdä miten käy maiden keräilyn, mutta bloggaamista koitan jatkaa kertomalla retkistä lähiseuduille, jos kauemmaksi suuntautuvat matkat harvenevat tai jäävät toteutumatta.


Blogia pidän lähinnä omaksi ilokseni ja paikkana, jonne voin tallettaa valokuvia ja josta voin tarkistaa missä ja milloin olen jossakin mielenkiintoisessa kohteessa käynyt. Mainitsen myös matkanjärjestäjien nimiä, jos olen ollut tyytyväinen palveluun. Oli yllätys, kun katsoin bloggerin tilastoista, että näyttökertoja on ollut Metkaamatkustelua-blogilla vuosien aikana 129 t.  Pieni määrähän se on verrattuna joihinkin muihin matkablogeihin, mutta mukava yllätys minulle eläkeläiselle harrastelijaboggaajalle. 

 
Matkustelua-blogin artikkelit ovat keränneet 23 t näyttöä, sivujen näyttömäärää en osaa bloggerin tilastoista katsoa.  Sinne olen kerännyt kuvia ja muistiinpanoja vuosien 1956 - 2006 matkoista ja Metkaamatkustelua.kuvat gallerian kävijätilasto kertoo, että se on kerännyt 103 193 kävijää. Onkin mukavaa, jos blogistani löytyy kiinnostavia juttuja muille reissaajille ja blogien lukijoille. 


Alla kuva tilastosta, jossa näkyvät niiden juttujen otsikot, joita on katsottu eniten koko Metkaamatkustelua-blogin historian aikana.  Yllätys on, että juttu Kap Verdestä on saanut eniten katsojia.


Viimeisten 12 kuukauden aikana on blogi kerännyt 27.4 t  näyttöä.  Toisille se määrä kertyy kuukaudessa.  Minulle viimeisen kuukauden näyttökerrat 4.2 t oli iloinen yllätys. Eniten näyttöjä viimeisen vuoden aikana on saanut vanha juttu omatoimimatkan varaamisesta Sansibarille ja Kenian Tsavo East kansallispuistoon.  Jutun olen kirjoittanut tammikuussa 2020 ennen lähtöämme viimeiselle matkalle ennen koronan matkustusrajoituksia. Siltä matkalta taisimme saada ensimmäisen koronatartunnan, vaikka emme sitä silloin vielä tajunneet.  Qatarin lennolla Dohasta Helsinkiin oli yskiviä ja niiskuttavia Kiinastakin palaavia asiakkaita. Matkan jälkeen meillä oli molemmilla Ilpon kanssa harvinaisen kova kuumeinen, yskäinen ja päänsärkyinen flunssa.  Siitä selvittiin ja otettiin rokotuksia, kun niitä rupesi saamaan ja matkustelu jatkui.

Hauska pieni yksityiskohta on, että polkupyörämatkat Viroon kiinnostavat lukijoita. Niitä olemme tehneet eri puolille maata 13. Heinäkuun 2024 alussa Võhman, Eistveren ja Põltsamaan seuduille suuntautuneen reissun kaksi postausta ovat saaneet jo lähes 200 näyttöä. Suunnitelmien tekeminen ensi kesän Viron reissua varten aloitetaan taas piakkoin.


Blogin syntymäpäivän vietto jatkuu saaristoristeilyllä Helsingin Kalasatamasta Espoon Nokkalaan ja takaisin.

8 kommenttia:

  1. Onnea aikuiselle blogille! Toivotaan, että saat sadan maan tavoitteen rikki!

    VastaaPoista
  2. Hurja määrä vuosia, isot onnittelut! Taitaa olla Suomessa niitä vanhimpia... Ja kyllähän tuo sata tulee täyteen, totta kai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset onnitteluista ja jatketaan reissaamista niin kauan kuin jalka nousee.

      Poista
  3. Onnea täysi-ikäiselle ja mukavia tulevia matkoja :)

    VastaaPoista
  4. Onnea pitkäikäiselle blogille ja eipä tuo 100 maata ole enää lainkaan kaukana! Sinulla on kyllä hyvin eriskummallinen kärki luetuimpien juttujen listalla, pois lukien tietysti Rodos, jonka kuuluisi olla selkeä ykkönen. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitokset onnitteluista! En tosiaankaan ollut aikaisemmin katsonut, mitkä jutut ovat blogissa olleet luetuimpia ja yllätys oli melkoinen :).

    VastaaPoista