perjantaina, joulukuuta 11, 2020

Hääpäivämatkoja

Häämatka jäi aikoinaan tekemättä ja suosituille häämatkasaarille Seychelleille pääsimme vasta yli 44:n avioliittovuoden jälkeen maaliskuussa 2019 .  


Meidät vihittiin perjantaina 13.12.1974 Helsingin maistraatissa Tennispalatsin talossa.  Perjantai 13. päivä on yleisen taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä.  Minä aina naureskelen, että meillä päivämäärä ei ole vaikuttanut liiton pituuten, ellei sitten ajatella, että epäonnea olisi jatkunut vuosikymmenestä toiseen.  Wikipedia kertoo kahdesta taikauskoisesta käsityksestä:  perjantai on huonon onnen päivä ja 13 huonon onnen luku. Jossain vaiheessa nämä kaksi näkemystä ovat sulautuneet yhteen.  Sanonnan käyttö tunnetaan 1800-luvun lopulta alkaen. Yleiseksi uskomus on tullut vasta 1900-luvulla, minkä on väitetty johtuneen Thomas Lawsonin vuonna 1907 julkaisemasta romaanista Friday the Thirteenth. 


Vuosikymmenten aikana olemme tehneet muutaman hääpäivämatkan ja niistä löytyy kuvia ja muistiinpanoja linkkien takaa. 


1-vuotis hääpäivämatkalla 1975 olimme silloisen Neuvostoliiton Tallinnassa.  Se oli ensimmäinen matkamme Tallinnaan ja Ilpolle ensimmäinen matka Neuvostoliittoon.  Minä olin käynyt Leningradissa talvella 1971.  Reissussa olimme yhdessä tuttavapariskunnan kanssa ja asuimme vuonna 1972 avatussa suomalaisten rakentamassa Hotelli Virussa.

Matkustelua blogin vuosilukuotsikon 1975 alle olen kirjannut, että asuimme huoneessa numero 811.  Olisi hauskaa majoittua samaan huoneeseen uudestaan.  Ikkunanäkymä väsyneen tweedkankaiseen hääpukuun pukeutuneen matkakumppanin takana on varmasti muuttunut melkoisesti. 

15-vuotis hääpäivämatkalla olimme vuoden 1989 blogimerkintöjen mukaan  12. - 14.12. Viking linen risteilyllä Tukholmassa.  Mukana reissussa olivat tyttäremme Milla ja Heli. Reissun kuvat ovat vielä digitalisoimatta. 

25-vuotis hääpäivämatkalla joulukuussa 1999 olimme Niilin risteilyllä Egyptissä  ja vietimme viikon Hurgadassa mm. snorklailemassa.  Teimme myös parin päivän retken Kairoon. Niilin risteily on yksi niitä harvoja matkakokemuksia, jonka haluaisin kokea uudelleen. 




30-vuotis hääpäivämatkan joulukuussa 2004 teimme Thaimaan Bangkokiin ja Hua Hiniin. Osa reissukuvista löytyy vuosilukuotsikon 2004  takaa.  




35-vuotis hääpäivämatkan siirsimme tammikuulle 2010, koska joulukuussa ei ollut tarjolla AM:n yhdistelmämatkaa Guatemalan kierros - Meksikon Playa del Carmen, jonka sisältöä silloiset kollegat kehuivat.  Reissu olikin erittäin mielenkiintoinen sekä historiansa että luontonsa puolesta, unohtamatta mahtavia snorklailuvesiä laguuneissa ja cenoteissa. 



40-vuotis hääpäivämatka siirrettiin myös tammikuulle, vuodelle 2015.  Matkakohteeksi oli valikoitunut  Dominikaaniseen tasavallan yhdistelmämatka Puerto Plata ja Samanan niemimaa. Käväisimme myös Haitin puolella.  



45-vuotis hääpäivämatka tehtiin hiukan etukäteen lokakuussa 2019.  Osallistuimme Keski-Aasian kiertomatkalle Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgisia ja Kazakstan. Nämä olivat kohteita, joihin olin toivonut pääseväni matkustamaan jo 80-luvulta lähtien. 

Turkmenistanin pääkaupunki, valkoinen marmorikaupunki Ašgabat on tosin saanut ulkomuotonsa vasta maan itsenäistyttyä ja sen ensimmäisen presidentin  Saparmurat Atajevits Nijazovin toimesta vuoden 1991 jälkeen. 
Ašgabat

Uzbekistanin upeat silkkitiekaupungit ovat sen sijaan pysyneet vuosisatoja ennallaan.  
Buhara

Samarkand

Tadžikistanin Khujandissa tutustuimme mm. kaupungin keskusaukioon ja sitä ympäröiviin rakennuksiin esimerkiksi Panjshanbe basaariin, joka on yksi Keski-Aasian suurimmista katetuista toreista. 
Khujand

Kirgisian Biškekin lähellä pääsimme lyhyelle patikointiretkelle Ala Archan kansallispuistoon.

Kazakstanissa osuimme sopivasti paikalle, kun tien varressa oli meneillään kokpar / kok boru / kupkari / buzkashi ottelu.

46:s hääpäivä taitaa kulua kotona koirien kanssa koronatilanteen estäessä ravintolaruokailunkin. 

2 kommenttia:

  1. Upeita hääpäivämatkoja! Missä on muuten ollut parhaat snorklauskokemukset? Hauskaa olisi myös tietää, millaista oli Punaisella merellä pinnan alla yli 20-vuotta sitten?

    VastaaPoista
  2. Hei Mikko, kiitokset kommentista. Nyt kun vuosien jälkeen lueskelin muistiinpanoja ja palauttelin mieleen snorklailukokemuksia, niin mielenkiintoisimpia ne ovat olleet Meksikossa Jukatanin niemimaan itärannikon laguuneissa ja makean sadeveden tai meriveden täyttämissä cenoteissa.
    Punaisella merellä korallit olivat vielä kirkkaita parikymmentä vuotta sitten. Kertakäyttöisellä kinofilmivesikameralla otetut valokuvat eivät valitettavasti tee oikeutta niiden väritykselle.

    VastaaPoista