sunnuntaina, maaliskuuta 14, 2021

Elämäni ensimmäinen ulkomaanmatka

Ensimmäisestä ulkomaanmatkastani sukulaisten luo Kanadaan ja Yhdysvaltoihin kahdestaan serkkuni kanssa vuonna 1966 olen kirjoittanut ja lisännyt kuvat blogiin jo aikaisemmin. Juttu tuli taas klikattua esiin, kun Kaukokaipuu blogissa oli tammikuun lopulla mukava kertomus bloggaaja Monni Himarin ensimmäisestä lentomatkasta ulkomaille ja mukana oli haaste muille bloggaajille.  Kaukokaipuu-blogijutun kommenteissa on linkkejä monien muiden bloggaajien ensimmäisiin ulkomaanmatkoihin.

Me asuimme Montrealissa tätimme luona, mutta pääsimme käymään myös Niagaran putouksilla, Ottawassa, Torontossa ja New Yorkissa. 

Päätinkin nyt muistella tarkemmin ensimmäistä lentomatkaa, jonka teimme tyttäriemme kanssa vuonna 1986 Neuvostoliiton Sotshiin.  Blogissa oli jo aikaisemmin tuon vuosilukuotsikon alla vanhalla skannerilla tehty muutaman kuvan kollaasi ja hieman muistiinpanoja tuosta reissusta.  Nyt juttua on täydennetty, linkki sinne.  


Kysyin tyttäriltä, muistavatko he matkasta mitään.  Olisikin ollut ihme, jos 2,5 vuotias Heli olisi muistanut jotakin, mutta yllätys oli, kun matkan aikana 7-vuotta täyttänyt Milla vastasi: ”en muista noista kuvista mitään”.   En siis saanut heiltä kommentteja lisättäväksi blogiin ja sanoinkin, että turhaan olemme ottaneet teitä mukaan reissuille, kun ette muista mitään ;).   Meillä oli tapana ottaa lapset aina mukaan lomamatkoille emmekä edes ajatelleet muistaisivatko he niitä myöhemmin. Huomasimme, että he kuitenkin nauttivat ympäristönmuutoksesta matkojen aikana.  

Minulle on Sotshin matkasta jäänyt eniten mieleen ja ehkä jopa hieman huono omatunto siitä, että Heli eli viikon hotellin valuuttabaarista ostetuilla keitetyillä kananmunilla ja voileipäkekseillä.  Eivät ne alkupaloina syödyt maaöljyn makuiset  kalasäilykkeet tai öljyisille mineraaleille maistunut kuplavesi olleet aivan omiakaan herkkujani.  

Vaarallinen parvekkeen kaide, jossa rako kaiteen ja seinän välissä oli niin suuri, että pieni lapsi olisi mahtunut putoamaan sieltä, on kummitellut joskus mielessä. Parvekkeella käytiin ainoastaan Heli sylissä. 

Mukava reissu se oli kaiken kaikkiaan tuokin ja tämän haasteen myötä tuli kuvat ja  muistumat taltioitua blogiin.  


Elämäni ensimmäinen ulkomaanmatka -blogihaaste

Nyt on sinun vuorosi! Osallistu Elämäni ensimmäinen ulkomaanmatka -blogihaasteeseen ja kerro, mitä sinä muistat reissultasi. 

♥ Kirjoita artikkeli ensimmäisestä ulkomaanmatkastasi.
♥ Voit halutessasi linkittää jutustasi tähän KAUKOKAIPUUn alkuperäiseen postaukseen.
♥ Jos haluat, haasta mukaan myös muita bloggaajia.
♥ Haasteeseen voi tarttua kuka tahansa myös ilman haastetta!

4 kommenttia:

  1. Näin 80-luvun jälkimmäisellä puoliskolla syntyneenä on kyllä valtavan kiinnostavaa lukea 60- tai 70-luvulla tehdyistä matkoista. Maailma on ollut niin totaalisen erilainen silloin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikko kommentista! On tosiaan maailma, matkojen varaaminen ja matkustaminen ulkomaille muuttunut todella paljon, niinä 55 vuotena, joiden aikana olen päässyt matkustamaan. Finnairin entimmäiset reittilenot New Yorkiin tehtiin Köpenhaminan ja Amsterdamin kautta vasta vuonna 1969 ja suorat lennot 1984. SOK tarjosi jäsenilleen jo 70-luvulla suoria lentoja PanAmin koneilla New Yorkiin.
    Vielä enemmän maailma ja matkustaminen on muuttunut minun vanhempieni aikana ja miten se mahtaakaan muuttua teidän 80-lukulaisten ja mahdollisten jälkeläistenne aikana.

    VastaaPoista
  3. Ihana katsoa näitä vanhoja kuvia. Kuinka aikanaan onnistui esimerkiksi bussikyyti Helsinki-Vantaalle? Nykyään ilmeisesti on ihan hyvin vaihtoehtoja sekä menee hyvin väliajoin. Minulla on nyt vasta tulossa ensimmäinen ulkomaanmatka eteen, ja kovasti jännittää. https://www.lentoparkki.fi/

    VastaaPoista
  4. Hei Sanna, kiitokset kommentista. Kyllä Helsinki - Vantaan lentoasemalle on Helsingistä päässyt aina niinä aikoina bussilla, kun minä olen matkustanut. Muistan, että 60-luvulla Finnairin bussit lähtivät Finnairin silloisen kaupunkitoimiston edestä Dagmarinkadun ja Museokadun kulmasta. Myöhemmin Finnairin bussit lähtivät Asema-aukiolta, mutta edullisemmin pääsi Helsingin seudun liikenteen busseilla.

    VastaaPoista