keskiviikkona, maaliskuuta 31, 2021

Pääsiäiskoristeita matkatuliaisina ja pääsiäismatkoja

On taas se aika vuodesta, jolloin olen saanut ottaa esiin suosikki matkatuliaiseni eli pääsiäiskoristeet.  Olin toista kertaa Prahassa maaliskuun alussa 1989 ja olin etukäteen kuullut, että sieltä kannattaa ostaa laadukkaita ja edullisia käsintehtyjä pääsiäiskoristeita. Onneksi työmatkalla oli hiukan aikaa kierrellä mm. vuonna 1232 avatulla Havelsky torilla, jossa myydään hedelmien ja vihannesten lisäksi myös taidetta, käsitöitä ja matkamuistoja. Kotiin toin tuomisina hauskan ikkunaan ripustettavan pääsiäisnoidan sekä kauniita käsinmaalattuja kanan- ja hanhenmunia.  Tavaratalo Kotvasta löysin sattumalta kankaisen pääsiäispöytäliinan, jonka kaltaisia en ollut aikaisemmin nähnyt missään. Eipä meillä taida vieläkään olla pääsiäistekstiilejä kaupan yhtä runsaasti kuin on joulutekstiilejä. 

Pietarissa kävimme entisten kollegoiden kanssa maaliskuun alussa 2008 ja siellä huomasin jossakin kauppahallissa tarjolla olleet ns. Fabergé-koristemunat.  Ne ovat teollista tuotantoa, mutta mielestäni kauniita. En ostanut niitä ensimmäisellä ohikulkukerralla, mutta palasin myöhemmin takaisin saman kauppiaan luo, koska vastaavia ei löytynyt muualta. Fabergé-munia olisi pitänyt ostaa enemmän, sillä siihen aikaan jo omillaan asuneet tyttäret olisivat myös toivoneet saaneensa samanlaisia.  
Koristeiden ottaminen esiin vuosittain tuo mukavat muistot matkoilta näihin kohteisiin. 

Pääsiäismatkoja ulkomaille olen tehnyt kaksi kertaa. Keväällä 1992 olimme koko perhe Tarttossa. Matkakertomus ja kuvia on lisätty omaksi sivukseen ja löytyy linkin takaa.  Päällimmäisenä muistona on tältä matkalta silloin jo kouluikäisten tyttärien saama oksennustauti irtojäätelöstä.  Onneksi muistot eivät ole niin pahoja, että olisivat estäneet matkustamisen Viroon myöhemmin. 
Keväällä 1995 olin äitini kanssa Baltian kiertomatkalla.  Matkakertomus kuvineen on lisätty Matkustelua-blogin sivulle maaliskuussa 2021.  Majoituimme matkan aikana Latvian Riikassa hotelli Latvijassa ja tutustuimme kaupunkiin kiertäen bussilla ja kävellen, mutta myös lintuperspektiivistä Pyhän Pietarin kirkon tornista ja huoneemme ikkunasta. 
Kuva hotellihuoneemme ikkunasta kohti Latvian vanhaakaupunkia

Pyhän Pietarin kirkontornista näimme vanhankaupungin katot jalkojemme juurella


Kävelyretkillä ihailimme kauniita vanhoja rakennuksia

Vilnassa asuttiin hotelli Lietuvassa ja sieltä on jäänyt mieleen kaupungin monet kirkot, joihin tutustuttiin sekä sisältä että ulkoa.  

Takana hotelli Lietuva
Paluumatkalla Liettuasta Latviaan pysähdyimme Siauliain lähellä ihmettelemässä Ristikukkulaa, jossa oli siihen aikaan jo yli 50 000 ristiä.  

Lounaan nautimme sekä meno- että paluumatkalla Pärnussa ravintolassa, jossa on nykyään Ööklubi Sunset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti