tiistaina, toukokuuta 07, 2024

Talven viimeisen lumisateen muisto ja suunnitelmia loppuvuodelle

Kevään (toivottavasti) viimeinen lumisade saatiin Pääkaupunkiseudulla tiistaina 23.4.2024. Olimme sopineet etukäteen lähtevämme koirien kanssa lenkille.  Sää ei meitä muuten haitannut kuin siten, että Päivikki ei voinut tulla noutamaan meitä Nopsan kanssa autolla Sipoonkorpeen, koska oli ehtinyt jo vaihdattaa kesärenkaat autoonsa. Niinpä sovimme lenkkimaastoiksi tutut Vetokannaksen - Pitkäkosken maisemat Helsingin ja Vantaan rajalla, jonne pääsimme Nopsan kanssa bussilla ja Päivikki koirineen kävellen.




Luminen maisema oli kaunis ja kevyenliikenteen väylä, jolla talvella oli ollut hiihtolatu oli aurattu, joten ei tarvinnut kahlata paksussa hangessa. Lumikerros tiellä oli vain viitisen senttiä.


Pehmeän lumen alla oli kuitenkin kovaksi pakkautunut ladun pohja, joka ei ollut ehtinyt sulaa vaikka muuten maa oli ollut jo pari viikkoa ilman lumipeitettä. Päivikki liukastui, mutta ei onneksi satuttanut itseään pahasti.  Ehdin sanoa, että nyt pitää kyllä kulkea varovasti kunnes liukastuin nastapohjaisissa nilkkureissani. Otti kyllä aika kipeää ja ylös maasta pääsin Päivikin avulla. Käännyimme takaisin kohti bussipysäkkiä.  Jalka oli arka, mutta kyllä sillä pystyi astumaan.  Bussimatkan jälkeen oli melko kivuliasta kulkea muutaman sadan metrin matka kotiin.

Lueskelin kaikkitietäviä googlen artikkeleita, joissa sanottiin, että jos jalalle pystyy varaamaan niin kyseessä on vain I-tyypin nyrjähdys eikä lääkärikäyntiä tarvita.  Turvotus jalassa ei kuitenkaan helpottanut.  En tosin pitänyt sitä ohjeiden mukaan koholla sydämen yläpuolella ja ehkä hyvä niin, sillä lähdin lopulta lääkäriin turvotuksen takia reilun viikon kuluttua tapaturmasta torstaina 2.5.2024.  Jalalle varaaminen ei juurikaan ottanut kipeää.

Jalka kuvattiin ja löytyi siisti murtuma pohjeluusta. Tulipa todettua, että kannattaa pitää voimassa myös vapaa-ajan tapaturmavakuutus matkavakuutuksen lisäksi, jotta saa nopeasti apua vaivoihinsa ja tässä tapauksessa walker ortoosin jalkaansa 5-6 viikoksi.


Nyt tuli hyvää aikaa ruveta viimeistelemään ja suunnittelemaan loppuvuoden matkoja, koska koiran kanssa harrastaminen ja lenkkeily täytyy supistaa minimiin.  Onneksi lähellä asuu sukulaisia, jotka huolehtivat Nopsan päivittäisistä pidemmistä lenkeistä. 

Pari pientä lähiseuduille suuntautuvaa reissua on pitänyt peruuttaa.  Lammassaareen oli tarkoitus lähteä lintu- ja eväsretkelle juuri ennen vappua ja itse asiassa tänään olisin päässyt Päivikin kanssa Tammisareen, mutta nämä retket piti nyt jättää väliin.

Kesäinen pyöräretki Virossa tuttavapariskunnan kanssa on sovittu tehtäväksi heinäkuussa ja majoitus Eistveren kartanosta on jo varattu. Reissuun lähdemme taas omien polkupyöriemme kanssa ja menemme Tallinnasta junalla Vöhmaan, josta poljemme majapaikkaamme.  Sitä pidämme tukikohtana koko reissun ajan tutustuessamme mm. Pöltsamaan seudun luontoon, historiaan ja moniin kartanoihin.

Syksyn Algerian matka on nyt myös lähempänä toteutumistaan, kun varasin lennot Algeriin ja Oranista takaisin kotiin. Ohjelma on sovittu  Kamelimatkojen Anssin kanssa jo aikaisemmin. Reissun aikana vietämme pari yötä myös Saharan Timimounissa. 

Vuoden lopulle suunnitteilla oleva reissu Väli-Amerikkaan tai Karibialle taitaa sittenkin tapahtua jotenkin muuten kuin risteilemällä. Nyt on suunnitelmissa käynti El Salvadorissa, Hondurasissa ja Belizessä, jossa on maailman toiseksi suurin valliriutta. Honduras ei taida edelleenkään olla kovin turvallinen maa turisteille, mutta hyvä ja riskitön käyntikohde olisi  Copan ja siellä mayarauniot, sillä onhan Meksikon ja Guatemalan mayakohteisiin tutustumisesta kulunut jo lähes 15 vuotta. 

Jos lukijoilla on hyviä vihjeitä tutustumiskohteista suunnitteilla oleviin maihin niin otan mielelläni vastaan. Väli-Amerikasta kertoviin blogijuttuihin on myös tarkoitus tutustua nyt kun aikaa tulee vietettyä kotosalla.

8 kommenttia:

  1. Onpa kurja juttu, että loukkasit jalkasi. Onneksi kuitenkin menit lääkärissä käymään, ja toipuminen lähti kunnolla käyntiin. Nuo loppuvuoden matkat kuulostaa todella kivoilta, Algeria voisi olla todella kiinnostava kohde. Meillä on tänä vuonna tarkoitus lähteä ainakin Balkanille, mutta myös tuo Väli-Amerikka kyllä kiinnostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko kommentista, onneksi tuli lähdettyä lääkäriin vaikka jalka ei kovin kipeä ollutkaan.
      Balkan on monipuolinen ja kaunis tutustumiskohde, jossa uskon teidän Marikan kanssa viihtyvän.

      Poista
  2. Ei ole mukavia tuollaiset murtumat, mutta ei sentään onneksi pilannut mitään matkaa. Yleensähän vastaavat tapahtuvat aina, kun pitäisi johonkin mennä, mutta nyt tuonne Viroonkin on vielä hyvin aikaa.

    Pöltsamaalla en olekaan tullut käyneeksi muuten kuin läpikulkumatkalla Tarttoon, mutta lähdemme juhannuksena Ruhnun saarelle, ehkä pyöräilemään. Se onkin niin pieni paikka, että se on pyöräilty parissa päivässä ja sitten voikin palata Suomeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anssi kommentista! Onneksi kaatuminen tapahtui talven viimeisenä lumipyrypäivänä, jonka jälkeen liukkaus loppui hyvin nopeasti ja liikkuminen ulkona helpottui eikä matkoille lähtöjä ollut näköpiirissä.

      Viron Ruhnun saari ei ole ollenkaan tuttu, löytyi sentään kartalta Riianlahden / Liivinlahden keskeltä ja Viron retkiopas nettisivuilta. Kihnun saari lähempänä Pärnua on ollut mielessä käyntikohteena, koska esittely löytyy nettisivujen lisäksi myös kotona olevasta Mikko Virran kirjasta Luontoretkelle Viroon.

      Poista
    2. Kun teiltä tuota Viro-kokemusta löytyy, niin katsoinpa huvikseni myös, että löytyykö Haapsalua, jossa olisi tarkoitus viettää yksi yö Kongo-hotellissa (majoitus ja kaupunki sitä myöten valittiin puhtaasti hotellin nimen perusteella) Ruhnun jälkeen ennen lauttarantaan menoa. Totta kai olitte yöpyneet samaisessa Kongossa vuonna 2011 :-)

      Poista
  3. Haapsalussa oli ennen myös Africa Pubi, jossa pääsi afrikkalaiseen tunnelmaan, kun ruokailu tapahtui peltisillä taipuvilla aterimilla. Olisi pitänyt tyytyä syömään sormin ;) .

    VastaaPoista
  4. Harmillista, että loukkasit jalkasi. Pikaista paranemista sinne! Loppuvuoden matkat kuulostavat kiinnostaville. Vinkkejä ei ole antaa, kun en ole noissa kohteissa käynyt. Omat suunnitelmat loppuvuodelle ovat vielä aika levällään.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Merja, jalka on parantumassa hyvää vauhtia. Sinulla onkin alkuvuodesta ollut mielenkiintoisia reissuja, joita on varmasti kiva muistella. Etköhän keksi loppuvuodellekin jotakin, ainakin mökkeilyä kauniissa maisemissa.

    VastaaPoista