lauantaina, toukokuuta 25, 2024

Toukokuun kirsikankukkia, ruokamatka Persiaan ja matkoja mieleen tuoneita kahvihetkiä


Toukokuun puolivälin tienoissa kukkivat kirsikkapuut kauneimmillaan Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistossa.  Tänä keväänä klenkkasin sinne torstaina 16.5. ja vuosi sitten kävin Roihuvuoressa jo 11.5.2023. Kuvan otin aamulenkillä kävelykumppaneista eli 23.4. kaatumisen seurauksena saadusta Walker ortoosista ja Nopsa-koirastani. Pohjeluun siisti murtuma on lähes kivuton ja parantumassa hyvin.

Kirsikoiden kukinta oli parhaimmillaan ja monenlaista ruokaa, juomaa ja muita herkkuja tarjoavia autoja oli puistossa edellistä vuotta runsaammin. Myyjät olivat kotoisin maailman eri laidoilta, joten samalla tuli koettua makumatka.  Pysähdyin syömään  herkullisen Wotkinsin tuotteista loihditun hampurilaisen, jonka jostakin päin Aasiaa tulleet nuoret miehet valmistivat. Oli päiväkahvien aika ja kysyessäni juomaksi kahvia ohjasivat hampurilasten valmistajat minut kohti naapuriautoa, josta sai brasilialaista pannukahvia








23.5.2024 juhlittiin äitini 100-vuotissyntymäpäivää vaikka hän nukkuikin pois 7,5 vuotta sitten.
Juhlapäivän kunniaksi menimme Ilpon kanssa myöhäiselle lounaalle Eastonin persialaiseen BiBi ravintolaan.  Se tarjoaa makumatkan perinteisiin persialaisiin ruokiin modernilla otteella. Buffet lounas oli esillä kello neljään asti, joten valitsimme syötävät noutopöydästä ja iloksemme kuulimme, että eläkeläiset saivat hinnasta pienen alennuksen. 
 
Useissa ravintoloissa tarjottavien tavanomaisten salaattiainesten lisäksi BiBissä oli tarjolla  mielenkiinoisesti maustettuja riisisekoituksia.  Riisejä oli maustettu sahramin lisäksi erilaisilla yrteillä, marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä. Herkullisia muhennoksia oli tarjolla useampaa lajia myös vegaaneille ja kasvissyöjille ja "sekaaneille" tarjonta olikin tosi runsas.  Kanan, naudan ja lampaanlihan maustajina muhennoksissa oli tuoreita yrttejä, erilaisia papuja, pähkinöitä, tomaattia, munakoisoa, sipuleita ym.  Maukkaampia riisejä tai muhennoksia en ole aikoihin syönyt eikä ruoka ollut liian tulista, kuten joskus on nepalilaisiassa tai intialaisissa ravintoloissa.  Herkkuja saa toki myös annoksina sekä lounasaikaan että iltaisin.  Aterian kanssa oli tarjolla naanleipää ja jälkiruoaksi kahvia, teetä ja leivonnainen mansikkahillon kera.








Illalla muisteltiin mummia vielä tyttärien kanssa kotipihalla omista kevään raparpereista valmistetun  piirakan kanssa.  Guatemalalaisista ja intialaisista pavuista valmistettu kahvi pysyi lämpimänä Viron Viljandista ostetun pressopannun suojan avulla. Kahvi ja piirakka nautittiin 50 vuotta sitten muodissa olleista englantilaisista luuposliiniastoista, jotka oli saatu häälahjaksi äidiltäni ja pihan pöydällä oli ruotsalaisen IKEAn kankaaasta ommeltu pöytäliina. Matkailuteemaa oli siis kahvihetkessäkin. 


2 kommenttia:

  1. Voi vitsit, kun vieläkään en ole ehtinyt kevääseen aikaan tuonne Roihuvuoren kirsikkapuistoon. Kuvia tulee kyllä aina ihailtua. Näyttää muuten toden totta herkulliselta tuon BiBin tarjonta jo ihan kuvistakin katsottuna!

    VastaaPoista
  2. Koitapa Mikko järjestää ensi vuonna jotakin asiaa Helsinkiin toukokuun puolivälissä niin tulee kirsikankukatkin nähtyä ja samalla reissulla olisi lähettyviltä saatavissa persialaista ruokaa. :) Meillä Ilpo on puhunut jo useamman vuoden Iranista matkakohteena. Saa nähdä tuleeko koskaan lähdettyä paikan päälle syömään herkullista ruokaa.

    VastaaPoista