maanantaina, heinäkuuta 17, 2017

Isosaari 2017


Suljettuna sotilassaarena ollut Isosaari on avattu yleisölle kesäkuussa. Visit Isosaari nettisivuilta löytyy paljon hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa saaresta. Sinne pääsee Kauppatorin rannasta kerran tunnissa kulkevalla lautalla.  15,- euron hintaisen meno-paluulipun voi lunastaa netistä, jos haluaa varmistaa, että mahtuu mukaan.  Lipun saa ostaa myös rannasta. Laivamatka kesti reilun puoli tuntia ja saareen voi rantautua myös omalla veneellä.  Lisää kuvia on Metkaamatkustelua. kuvat sivuilla. 
Sää suosi meitä lauantaina 15.7.2017 vieraillessamme saarella.  Lautalta saimme mukaamme kartan, jonka avulla oli helppo suunnistaa. Saarella on vain muutama helppokulkuinen tie.  Lähdimme kulkemaan kohti numeroita 24 ja 23 ja edelleen kohti pienempiä numeroita.  Osa tiestä oli vanhaa kivenmurikoista tehtyä tykkitietä. 
Aidatuilla armeijan alueilla näkyi kasematteja tykkeineen. Onneksi google ja Wikipedia kertoivat, mistä on kyse :).  "Kasematti on linnassa tai linnoituksessa oleva erillinen, yleensä omalla vahvistetulla muurilla varustettu tähystys- tai ampumapaikka. Kasematit voidaan varustaa tykeillä."

Teiden varsilla näkyi runsaasti erilaisia kasveja, mm. ahomansikkaa. Taivalla näimme lekuttelemassa nuorehkon merikotkan. Olisikohan ollut viime kesän poikasia
Saaressa oli myös telttailualue ja useampikin piknik-paikka, jossa oli pöytä-penkkiyhdistelmiä.  Valitettavasti nämä pöydät penkkeineen eivät olleet sellaisilla näköalapaikoilla, joihin olisi tehnyt mieli jäädä nauttimaan eväitä.  Toivottavasti pöytiä saadaan siirrettyä lähemmäksi rantoja, jossa ihmiset haluavat istua ja ihailla maisemia. 
Mekin levitimme retkihuovan, pöytäliinan ja lounaseväät rannalle.
Lautalle ja saareen sai ottaa mukaan myös koiria.  Saaressa koirat on toki pidettävä kytkettynä. 

Saaren keskiosissa tuli mieleen Viron maisemat ja mielikuva vahvistui kivisellä matalalla rannalla. 
Koillisrannalla vaikeampikulkuisen tien varrella oli kauniita kalliorantoja, jonne voisi seuraavalla retkikerralla mennä nauttimaan retkilounasta. 
Saarella on myös upseerikerho, jonka ravintolassa ja terassilla voi nauttia lounaan ja virvokkeita.  Menukin löytyy saaren kotisivuilta.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti